Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza politică, la final: Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu vor împărţi, prin rotaţie, fotoliul de prim-ministru, până la viitoarele alegeri (Ziarul Financiar)

iulian-anghel.jpg

Jurnalistul Iulian Anghel este editor politic la Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Panică pe piața presei tipărite și a editurilor: hârtia s-a scumpit brusc cu până la 70%. Dacă se găsește (Curs de Guvernare) - “Scenariul perfect: mă retrag cu o victorie la Turneul Campionilor” (Gazeta Sporturilor)

Criza politică, la final: Nicolae Ciucă (PNL) şi Marcel Ciolacu (PSD) vor împărţi, prin rotaţie, fotoliul de prim-ministru, până la viitoarele alegeri (Ziarul Financiar)

După exact patru săptămâni de complot făţiş, Florin Cîţu, premier demis şi preşedinte al PNL, totodată, a admis, la presiunea puternică a partidului său, să lase pe altcineva să ocupe fotoliul de premier liberal în neobişnuitul viitor montaj politic.

Nicolae Ciucă (54 de ani), militar de carieră, fost şef al Statului Major General al Armatei, acum senator PNL, a fost desemnat de conducerea liberalilor să ocupe fotoliul de prim-ministru din partea acestui partid.

În ultimele două săptămâni, coaliţia în formare, PNL-PSD-UDMR, a anunţat, la intervale regulate, că a mai făcut un pas spre finalizarea programului de guvernare. Dar, strict tehnic, acest program nu există, pentru că alcătuirea lui este şuie. Constituţia spune că prim-ministrul desemnat este cel care gestionează programul de guvernare şi-l prezintă Parlamentului. Or, coaliţia a negociat fără a avea un prim-ministru desemnat.

Mai apoi, odată acceptat premierul PNL (la PSD, social-democraţii l-au desemnat pe Marcel Ciolacu), urmează împărţirea ministerelor – alte interese, altă distracţie. Ciolacu a promis un guvern până săptămâna viitoare. Or, este chiar musai ca săptămâna viitoare să existe un guvern pentru că este nevoie urgentă de o rectificare bugetară, altminteri medicii, de pildă, nu-şi vor mai putea lua salariile din lipsă de bani.

Urmează, apoi, proiectul de buget pentru 2022 – este greu de spus acum dacă acesta va putea fi promovat, în Parlament, până la final de an. Constrângerile sunt aici enorme pentru că, pe de o parte, vom avea o creştere economică mai mică decât în 2021 – spre 4%, faţă de 7% în acest an. În plus, deficitul bugetar de 7% din PIB în acest an va trebui redus – România este în procedură de deficit excesiv şi trebuie să facă o consolidare fiscală accentuată, în condiţiile în care, în acest an, deficitul bugetar a rămas foarte sus, în ciuda creşterii economice peste aşteptări. Doar că PSD nu vrea să audă de austeritate, dimpotrivă. Deja în coaliţie s-a decis ca pensia minimă să crească de la 800 de lei la 1.000 de lei (cu un impact bugetar de 800 mil. lei), iar celelalte pensii să fie indexate cu 11% - o creştere care era însă inevitabilă, atâta vreme cât inflaţia va sări de 8%.

Comentariul integral, semnat de jurnalistul Iulian Anghel, în paginile Ziarului Financiar.

 

Panică pe piața presei tipărite și a editurilor: hârtia s-a scumpit brusc cu până la 70%. Dacă se găsește (Curs de Guvernare)

Prețurile hârtiei pentru tipărituri a crescut brusc – în numai 2 luni ajungându-se la scumpiri cuprinse cuprinse între 50 și 70% – și a creat o adevărată panică pe piața presei tipărite, ziare și reviste, și a editurilor.

Criza hârtiei afectează editurile și tipografiile din întreaga lume, însă în România ea se manifestă mai puternic, întrucât toată marfa privine din import, nemaiexistând niciun producător autohton.

Amplitudinea și viteza scumpirii sunt atât de mari încât amenință să provoace dispariția unui mare segment din print.

Și nu e vorba numai de preț: hârtia de tipărituri se găsește tot mai greu, și numai cu ”banii jos”, astfel că multe tipografii nu mai pot garanta onorarea comenzilor.

Un exemplu este Tipografia Garamond, din Cluj Napoca, care tipărește între 85 și 90% din piața cotidianelor și revistelor din Banat și Ardeal: mai are hârtie pentru a asigura doar două săptămâni apariția celor peste 70 de titluri pe care le printează, scrie cursdeguvernare.ro.

 

“Scenariul perfect: mă retrag cu o victorie la Turneul Campionilor” (Gazeta Sporturilor)

Horia Tecău (36 de ani) a vorbit ieri, după ultimul său meci în circuitul ATP, pentru Gazeta Sporturilor, despre cum a decis să renunțte la tenis, dar și despre cel mai frumos moment al carierei sale care are ca borne două titluri de Mare Șlem.

și-a încheiat cariera în circuitul masculin la Turneul Campionilor de la Torino cu o victorie.

În cei 18 ani de profesionism, Horia a cucerit 38 de trofee la dublu, disputând alte 24 de finale.

 
Revista presei românești - 19 noiembrie 2021