Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coaliția PPU (PSD+PNL+UDMR): studiu de viabilitate (PressOne)

situatie_inedita_parlament_psd_motiune_cenzura.jpg

Două moțiuni de cenzură, la adresa Guvernului Cîțu (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Miniștrii lui Ciucă au trecut fluierând de audieri. Filmul unei zile pline de laude și aplauze pentru vorbe goale (SpotMedia) - Programul de guvernare nu ţine cont de realitatea macroeconomică a României (Bursa) - Mesaj de la un medic din Suedia, în ziua validării guvernului: „Am condus 800 km ca să-l votez pe Iohannis. Mai bine îmi cumpăram bere cu banii de benzină” (Libertatea)

Miniștrii lui Ciucă au trecut fluierând de audieri. Filmul unei zile pline de laude și aplauze pentru vorbe goale (SpotMedia)

Miniștrii lui Nicolae Ciucă au primit avize favorabile pe bandă rulantă la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, chiar dacă în cele 45 de minute alocate abia au apucat să-și prezinte intențiile și să răspundă la 2-3 întrebări.

Ba chiar la unii timpul a fost ocupat de colegii de partid, în special în cazul celor de la PSD, care au laudat abilitățile și performanțele reprezentanților în guvernul cu PNL.

Astfel, am văzut aplauze pentru un ministru al Agriculturii care spune că statele UE sunt amenințate de performanțele fermierilor români, un ministru al Culturii care a cerut românilor să sponsorizeze arta că de la Guvern nu vede șanse, dar și un ministru al Finanțelor care și-ar fi dorit să aibă deja banii din PNRR, problema sa fiind că trebuie să livreze reformele pentru a accesa banii, scrie SpotMedia.

De la Rafila, care va conduce Sănătatea, am aflat că Raed Arafat nu va mai gestiona răspunsul la pandemia de Covid, Budăi s-a declarat adevăratul inițiator al desființării pensiilor speciale parlamentare, iar Gabriela Firea a vorbit despre ea la persoana a 3-a, supărată că se fac glume despre numirea în fruntea nou-înființatului Minister al Familiei. ”Nu suntem un minister al voucherelor”, le-a răspuns ea malițioșilor.

De la PNL, Predoiu a spus că se bazează pe compromisuri pentru desființarea Secției Speciale, iar Cîmpeanu a refuzat să semneze un proiect de lege al USR prin care cei care au titlu de doctor să nu mai poată să renunțe voluntar la acesta, pentru a evita anchetele și verdictele de plagiat. Vîlceanu a transmis că pensiile și salariile se vor plăti la timp și că discuția despre gaura din buget a apărut doar pentru că a fost Raluca Turcan supărată. Despre taxa auto, inclusă în PNRR și care va afecta mai toți românii, nu a știut să spună când va fi impusă.

L-am avut și pe ministrul Energiei, care, în ciuda avertismentelor ANRE și ale specialiștilor în energie, spune că nu vom avea probleme cu gazul iarna asta, susținând că sunt doar speculații pentru creșterea artificială a prețurilor.

 

Coaliția PPU (PSD+PNL+UDMR): studiu de viabilitate (PressOne)

Să cunoaștem participanții. La alegerile parlamentare ce au avut loc de la intrarea României în Uniunea Europeană și până acum PSD, PDL, PNL și UDMR au primit cumulat: 92% din voturi în 2008. 82% din voturi în 2012. 72% din voturi în 2016. 61% din voturi în 2020. Scăderea este constantă și aproape predictibilă. Această coaliție poate fi văzută și drept „ultima comandă” a unor partide gârbovite, în mod măsurabil din ce în ce mai puțin conectate la realitățile unei țări în profundă schimbare. Odată cu scăderea forței cumulate a partidelor vechi, PDL a fost prins sub șenile și a trebuit să înghită PNL, cu această ocazie luându-i și sigla – dar degeaba, marșul istoriei n-a putut fi oprit. King Kong și Godzilla sunt la putere dar au artrită socială. Ce spune protocolul de funcționare? În mai 2023 premierul Ciucă își va da demisia, iar Klaus Iohannis va nominaliza un premier de la PSD. În practică asta ar însemna ca PSD să devină vectorul vizibil al guvernării exact înainte de anul electoral 2024, când au loc toate tipurile de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Din acest motiv și nu numai, așteptările privind capacitatea coaliției de a rezista sunt în genere pesimiste, scrie sociologul Barbu Mateescu pe portalul PressOne.

 

Programul de guvernare nu ţine cont de realitatea macroeconomică a României (Bursa)

Programul de guvernare al Guvernului PSD-PNL-UDMR este un text literar care încântă, dar lucrurile stau în practică cu mult diferit, consideră economistul Mircea Coşea. Acesta a precizat că actuala coaliţie reprezintă un mariaj de necesitate care este în acelaşi timp şi o uniune pentru bani. Coşea a declarat: "Programul acesta pe care l-am citit este un text literar foarte bun, este foarte entuziasmant unde ar putea să ajungă România: trenuri de mare viteză cu fel de fel de lucruri fantastice.Totul foarte frumos, dar acesta nu este un program de guvernare. Pentru că un program de guvernare trebuie să aibă cel puţin două elemente: în primul rând să aibă o anumită prioritizare a obiectivelor pentru că nu poţi să le faci pe toate odată, iar această prioritizare necesită un anumit grafic, pe perioade de îndeplinire şi pe finanţare. Nu are aşa ceva, iar al doilea lucru pe care trebuie să îl aibă un program (de guvernare) este o evidenţiere foarte clară a posibilităţilor de finanţare. Respectând condiţiile impuse: menţinerea deficitului la un anumit nivel, respectarea PNRR-ului, respectarea promisiunilor pe care le-ai făcut. Aici, din punctul de vedere, apar anumite suspiciuni.”, spune Coșea, citat de Bursa.ro.

 

Mesaj de la un medic din Suedia, în ziua validării guvernului: „Am condus 800 km ca să-l votez pe Iohannis. Mai bine îmi cumpăram bere cu banii de benzină” (Libertatea)

Răzvan Nichițelea, 43 de ani, este unul din zecile de mii de doctori români plecați din țară. Medicul, care locuiește și muncește de 12 ani într-un spital din Värnamo, un orășel de 19.000 de locuitori din sudul Suediei, se declară dezamăgit de faptul că atât viața românilor din țară, cât și imaginea proiectată afară sunt sever afectate de deciziile luate de autorități în plan pandemic și politic.

Doctorul obstetrician-ginecolog a mărturisit, pentru Libertatea, că a mers de fiecare dată să voteze pentru România, fie că e vorba de alegeri europarlamentare, prezidențiale sau parlamentare. „Am mers cu mașina 800 de kilometri ca să-l votez pe Klaus Iohannis”, a spus Răzvan Nichițelea acum doi ani. Acum nu mai e convins că a procedat bine. „După ultimele evoluții din România, cred că mai bine îmi cumpăram bere de banii cheltuiți pe benzină ca să ajung la centrul de votare. Totul pare o glumă proastă și în fiecare zi îmi spun că mai rău de atât nu se poate. Aștept parcă pe cineva să-mi spună că totul e o păcăleală de 1 aprilie!”.

 
Revista presei românești - 25 noiembrie 2021