Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De partea Kaufland (România Curată)

mungiupippidi.jpg

Politologul Alina Mungiu-Pippidi are ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea.
Politologul Alina Mungiu-Pippidi are ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea.
Sursa imaginii: 
www.ceu.edu/Daniel Vegel

Învestirea Guvernului Ciucă: PNL şi-a luat porţia de umilinţă. Ce şi-au reproşat partidele şi cum s-a ajuns iar la proteste în Parlament (Adevărul) - România are cel mai ridicat procent de imunitate la Covid din Europa obținut prin infectare. Ce înseamnă și la ce să ne așteptăm? (SpotMedia) - Kövesi, șefa Parchetului European: Aveți încredere. Corupția poate fi învinsă (Europa Liberă)

Învestirea Guvernului Ciucă: PNL şi-a luat porţia de umilinţă. Ce şi-au reproşat partidele şi cum s-a ajuns iar la proteste în Parlament (Adevărul)

Parlamentarii din toate partidele Coaliţiei s-au prezentat cu disciplină militară la vot, în condiţiile în care Guvernul a avut 318 voturi „pentru”, dintr-un număr total de 322 de voturi, de care dispun cele trei partide guvernamentale şi Grupul minorităţilor naţionale. Liberalii care în spatele uşilor închise au criticat înfrăţirea cu PSD, dar şi social-democraţii care au strâmbat din nas faţă de susţinerea unui premier din alt partid au uitat de aceste detalii, ceea ce a făcut din noul Cabinet cel mai votat guvern din ultimii ani.

Discursul premierului Nicolae Ciucă a fost presărat cu nenumărate apeluri la unitatea coaliţiei. Premierul a încercat să-şi concentreze mesajele pe ideea că în următoarele luni începe dezvoltarea României. Nu la fel a procedat şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor.

„Au fost doi ani pierduţi, de încercări eşuate şi instabilitate. Trebuie să aplicăm măsurile PSD din prima zi. PSD ştie să guverneze, a demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit după dezastrul altor guvernări”, a afirmat Marcel Ciolacu, de la tribuna Parlamentului, în timp ce liberalii ascultau fără nicio reacţie cum liderul PSD călca în picioare toate măsurile luate de Guvernele Orban şi Cîţu.

Marcel Ciolacu nu l-a uitat nici pe Klaus Iohannis. „Nu voi minţi niciodată că am învins pandemia”, a transmis Ciolacu, aluzie la o declaraţie a şefului statului din 24 iunie, când Iohannis a subliniat „că am oprit pandemia” şi deschidea uşa măsurilor de relaxare. Replica PNL nu a mai venit. De altfel, liderul PNL, Florin Cîţu, a stat majoritatea timpului plecat din sală şi nici nu a vrut să conducă şedinţa de învestire, deşi este preşedinte al Senatului.

Trei tineri, care s-au revendicat de la mişcarea Rezist, au protestat în faţa plenului, fiind scandate mesaje împotriva PSD şi PNL.

 

România are cel mai ridicat procent de imunitate la Covid din Europa obținut prin infectare. Ce înseamnă și la ce să ne așteptăm? (SpotMedia)

Rata scăzută de vaccinare a fost principala cauză pentru care valul 4 de pandemie a lovit atât de puternic România. Cu un număr de 2.929 de decese Covid-19 la un milion de locuitori, țara noastră ocupă un trist loc 9 în lume, iar primele studii arată că virusul a infectat o bună parte din populație.

Peste 70% dintre români au fost infectați cu Covid-19, cel mai mare procent din Europa, arată un studiu publicat în Marea Britanie. Tinerii au fost purtători, făcând forme ușoare, dar au îmbolnăvit persoanele în vârstă cu care au intrat în contact.

SpotMedia citează studiul realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra în 19 state europene, care anunță că în România se mai pot înregistra încă 70.000 de decese provocate de infectările cu Covid-19, într-un viitor val pandemic.

Pe de altă parte, același studiu indică România ca țara cu cea mai ridicată imunitate naturală, obținută prin infectare, din Europa - 70%, iar Norvegia, cu cea mai scăzută, doar 3%.

Acest nivel nu va stopa numărul de decese atâta vreme cât populația vulnerabilă nu e protejată și prin vaccin.

 

De partea Kaufland (România Curată)

"(...) Rata noastră (de vaccinare - n.red.) este exact inversul celei europene", atrage atenția Alina Mungiu-Pippidi. "Producem boală, oprim valurile numai prin restricții, le relaxăm imediat și o luăm de la capăt. Ianuarie va vedea rezultatele sărbătorilor, cum septembrie și octombrie, cu cei 3-500 de morți pe zi au văzut rezultatele litoralului de astă vară.

În condițiile astea civilizarea, adică trecerea la un stil de viață din care eliminăm permanent înghesuiala devine un deziderat național.

În condițiile astea, faptul că la Kaufland se fac culoare separate prin care nevaccinații care au voie la partea de lucruri esențiale, dar nu au voie în rest, să nu poată să calce cu alte cuvinte legea e o slabă, dar bravă încercare de a ajuta domnia statului de drept în România. În Germania am avut asta în fiecare magazin mare sub lockdown, nu a fost voie decît la produse alimentare și de curățenie, timp de multe luni.

Trebuie să îi imităm pe cei de la Kaufland, nu să îi boicotăm. Acesta e un demers civilizator.

Oamenii care nu au acces la vaccin trebuie ajutați, ceilalți educați, iar recalcitranții pedepsiți – nu e altă cale...

Eu nu sunt de acord cu cozile și fac observație oricui la Lidl sau la Mega să respecte semnele de pe jos. Dacă am face toți la fel și nu am consimți că suntem parte a unei turme care se înghesuie că numai asta știe, și nu o națiune de indivizi educați am vedea mai mult progres social în România. Că nu guvernul, de sus în jos poate aduce civilizația, ci doar o masă critică".

Integral pe portalul România Curată.

 

Kövesi, șefa Parchetului European: Aveți încredere. Corupția poate fi învinsă (Europa Liberă)

Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, Laura Codruța Kövesi explică funcționarea Parchetului European (EPPO), cea mai nouă instituție a Uniunii Europene. Aceasta a început să funcționeze efectiv în urmă cu aproape șase luni, la 1 iunie 2021.

Laura Codruța Kovesi este singurul român care conduce o instituție europeană. Europa Liberă a vizitat-o la sediul EPPO din Luxemburg.

Între recrutări, negocieri bugetare și monitorizarea cazurilor transfrontaliere, înaltul oficial european nu ezită să spună că îi este dor de acasă și că se gândește la România în fiecare zi.

Parchetul European are deja în lucru 400 de dosare, cu prejudicii aduse intereselor financiare ale Uniunii în valoare de 5 miliarde de euro. Anchetele vizează fraudă cu TVA, dar și pe cea cu fonduri europene, indiferent din ce program, proiect sau „axă” de finanțare.

Vedeți interviul cu Laura Codruța Kovesi pe pagina de internet Europa Liberă.