
Presa românească
Guvernul Ciucă – cel mai misogin din UE și cu mai puține femei ministru decât state islamice precum Pakistan și Oman (Libertatea)
femei-in-politica.jpg

Moderna: Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale / Dacă va fi nevoie de un vaccin complet nou, va fi gata la începutul lui 2022 (HotNews.ro)
Directorul medical al Moderna Inc., Paul Burton, suspectează că noua variantă de coronavirus Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale și, în acest caz, o variantă modificată a vaccinului ar putea fi disponibilă la începutul anului viitor, notează Bloomberg.
Apariția tulpinii Omicron a făcut ca țările să se grăbească să restricționeze călătoriile din Africa de Sud. Temerile că aceasta ar putea exacerba o creștere a Covidiei de iarnă în emisfera nordică și ar putea submina redresarea economică globală au trimis vineri un val de aversiune față de risc pe piețele globale.
Moderna a precizat vineri într-un comunicat că lucrează rapid pentru a testa actualul vaccin împotriva variantei Omicron și studiază doi variante de rapel.
Noua variantă Omicron se extinde: Opt țări din Europa au confirmat cazuri.
Israel devine prima țară care își închide complet granițele, dar nu va renunța la concursul Miss Univers.
Și Japonia își închide granițele pentru toți străinii. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a anunțat luni dimineață că va închide de marți granițele pentru toți cetățeni străini, inclusiv oameni de afceri, studenți și stagiari. “Este o măsură preventivă, de urgență, pentru a evita cel mai rău scenariu”, a declarat Kishida, precizând că interdicția va rămâne în vigoare până când se vor cunoaște mai multe detalii despre periculozitatea variantei omicron a coronavirusului, precum și a eficacității pe care actualele vaccinuri o au împotriva acesteia.
Amnezie politică. Marile reforme, omise în programul de guvernare (Adevărul)
Reforma statutului, inclusiv prin modificarea Constituţiei, a fost unul din principalele argumente ale înfrăţirii PNL cu PSD şi UDMR, pentru a fi o majoritate solidă, capabilă de adoptare a unor legi organice, dar şi de schimbare a unor articole din Legea fundamentală. Unii politicieni în continuare vorbesc de acest deziderat. Nicolae Ciucă a subliniat în discursul de învestire din plen despre necesitatea „reformării statului prin revizuirea Constituţiei României”, dar şi de „reformarea administraţiei publice prin descentralizare şi debirocratizare”. Gheorghe Flutur, principalul responsabil al PNL de negocierea programului politic, a subliniat, într-un interviu dat vineri pentru Mediafax, că vrea revizuirea Legii fundamentale, astfel încât „regiunile”, ca unităţi administrativ-teritoriale, să fie recunoscute prin Constituţie. Aceste teme au fost abordate şi de politicieni din PSD sau UDMR, precum Sorin Grindeanu sau Kelemen Hunor. Cu toate acestea, în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă, singurul detaliu referitor la modificarea Constituţiei este adoptarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”. Iniţiativa este blocată de fix un an la Comisia juridică din Senat, iar pentru a o duce până la capăt este necesar un vot favorabil cu majoritate de două treimi, apoi de validare prin referendum. În rest, dincolo de declaraţiile publice, nu sunt menţiuni despre demersuri privind reorganizarea administrativ-teritorială sau revizuirea Constituţiei.
Guvernul Ciucă – cel mai misogin din UE și cu mai puține femei ministru decât state islamice precum Pakistan și Oman (Libertatea)
O singură femeie și 21 de bărbați sunt în noul guvern al României, socotindu-l și pe prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă. Conform unei documentări Libertatea, în acest moment suntem:
Sub toate țările UE ca reprezentare a femeilor în conducerea executivă a statului. Doar Ungaria mai are o singură femeie în Cabinet.
Inferiori ca diversitate față de țări declarate oficial drept state islamice, Pakistan și Oman, care au mai multe femei decât noi în Cabinet.
Mult sub guvernele unor țări din Asia și Africa, precum Indonezia, țara cu cea mai numeroasă populație musulmană a lumii, care are 6 femei din 31 de miniștri sau Tunisia, cu 10 femei din 25 de portofolii. Suntem la egalitate, în disprețul față de femeile în pozițiile de conducere, cu guvernul din Irak, care are și el o singură femeie, dar din 15 ministere, nu din 20, ca la noi.
Cum s-a ajuns aici?
România are o constanță în timp a inechității dintre femei și bărbați. Libertatea citează un studiu european din 2015, realizat pe baza Indexului Egalității de Gen, care arăta că stăteam rezonabil pe piața muncii, stăteam rău când era vorba de puterea dată femeilor
Ediția din 2021 a aceluiași index european, dedicat egalității de gen, găsește România într-o situație puțin mai bună în privința criteriului „Putere”. În Parlament avem 20% femei, față de 33% media UE. Comparativ cu 2015, România și-a dublat numărul de femei prezente în Parlament. Aveam 10%, am ajuns la 20%. Ponderea reprezentării feminine în Legislativ a crescut și la nivelul UE, de la 25% la 33%. În schimb, nu am avansat, ba chiar am regresat, în alte domenii ale Puterii. Nu avem nicio femeie în boardul Băncii Naționale a României, față de o medie de 25% femei în băncile naționale ale țărilor din Uniunea Europeană.
Comercianţii trebuie să îşi conecteze casele de marcat la sistemul ANAF până pe 30 noiembrie: de luna următoare ar trebui să se vadă o îmbunătăţire a încasărilor veniturilor din TVA (Ziarul Financiar)
Dintr-un total de 650.000 de case de marcat din România, mai mult de 400.000 sunt deja conectate la sistemul ANAF.
Ce trebuie să ştie comercianţii despre conectarea caselor de marcat la sistemul ANAF:
► Firmele mici şi mijlocii trebuie să îşi conecteze casele de marcat la sistemul ANAF până pe 30 noiembrie 2021.
► ANAF a subliniat că termenul de 30 noiembrie nu va mai fi amânat.
► Companiile care nu respectă termenul impus de ANAF riscă o amendă de la 8.000 la 10.000 de lei.
► ANAF a anunţat că va urmări inclusiv perioada de emitere a unui bon fiscal.
► Comercianţii vor mai depune declaraţii la ANAF doar în cazul în care nu folosesc casa de marcat pe parcursul unei luni.