Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cuvântul Unire (Republica)

ctp.jpg

Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu
Sursa imaginii: 
Republica

Puterea şi Opoziţia au sărbătorit separat Ziua Unităţii Naţionale (Adevărul) - „Autoritățile nu-i pot ignora!” Ce se întâmplă cu oamenii fără adăpost care vor să se vaccineze, dar nu pot intra în centre (Libertatea) - Ce spune mediul de business despre propunerea guvernului Ciucă de limitare a salariului minim la 2 ani, după care va fi majorat obligatoriu (Ziarul Financiar) - Primii bani din PNRR intră în contul BNR. 20 de acte ce trebuie emise de guvern în 30 de zile (Curs de guvernare)

Puterea şi Opoziţia au sărbătorit separat Ziua Unităţii Naţionale (Adevărul)

Aproximativ 1.500 de militari au participat la parada militară de Ziua Naţională, organizată în arealul Arcului de Triumf, loc unde au fost prezenţi şi cei mai importanţi oameni în stat, de la Klaus Iohannis (preşedintele României) până la Marcel Ciolacu (preşedintele Camerei Deputaţilor). Politicienii nu au avut discursuri la evenimentul care a durat doar aproximativ 40 de minute, însă de la primele ore ale zilei de miercuri au transmis mesaje de unitate pentru români, au apreciat personalul sanitar şi şi-au exprimat optimismul privind un an 2022 mult mai bun.

Klaus Iohannis a organizat de Ziua Naţională tradiţionala recepţie de la Palatul Cotroceni, eveniment la care au participat politicieni, personalul diplomatic, reprezentanţii cultelor şi ai mass-media. Liderii Opoziţiei nu au participat la recepţie, întrucât niciunul nu a fost invitat la evenimentul găzduit de şeful statului, după cum au precizat mai mulţi reprezentanţi ai acesteia pentru „Adevărul”. Pe de altă parte, Administraţia Prezidenţială a explicat faptul că invitaţiile au fost făcute în baza Legii 216/2016 privind ceremoniile oficiale, care nu prevede şi invitarea liderilor de partide, cu toate că la precedentele întâlniri erau prezente numeroase persoane, multe în afara listei menţionate în legea menţionată.

 

Cuvântul Unire (Republica)

„Mândru că sunt român!”. Dacă exclamația tradițională de 1 Decembrie ar fi urmată și de un semn de întrebare, aș răspunde: „Nu, domle, n-am de ce”, scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Mândru ești când realizezi ceva mare, când ajungi campion, când ești apreciat, când faci un lucru deosebit pentru ființele vii. A fi pur și simplu român nu e nicio ispravă. Nici măcar nu e opțiunea ta.

„De ziua națională, noi, românii, să nu mai fim dezbinați, să fim uniți!”. Alt îndemn de televizor, peste fanfară și fluturări de tricolor, rostit și de președintele României. Carevasăzică, să mă unesc. Cu cine?

Cu Klaus Iohannis? Cu Ciolacu? Cu Grindeanu? Cu Cîțu? Cu oricare alt politician român? A te uni, înseamnă doi sau mai mulți să fie ca unul. Nu, mulțumesc, cu români de soiul ăsta nu mă unesc, continuă CTP.

Mi se mai spune și să nu uit să iubesc țara frumoasă în care trăiesc, nu numai de 1 Decembrie, în fiecare zi. Dar în ce Românie trăiesc? Nu trăiesc în pădurile Carpaților, în Delta Dunării, în Obcinele Bucovinei, în Câmpia Română sau în Podișul Transilvan. Îmi duc viața în orașul București, printre gunoaie, înghițind în fiecare zi aer otrăvit, urâțenie, urlete, claxoane și neamprostie.

Și cum, domle, o să mă întrebați iritați, n-ai și dumneata un loc cu niște oameni în România în care să te simți bine? Ba da, am. Frumusețea și bucuria sunt cu mine când citesc literatură română din toate timpurile, când scriu românește. Limba română adevărată, împărtășită cu cei care o iubesc fără s-o muște până la sânge, e singurul loc în care simt că are sens cuvântul Unire.

Integral pe portalul Republica.

 

„Autoritățile nu-i pot ignora!” Ce se întâmplă cu oamenii fără adăpost care vor să se vaccineze, dar nu pot intra în centre (Libertatea)

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) solicită, alături de Asociația Carusel, organizarea în Bucureşti a unei campanii mobile de vaccinare împotriva COVID pentru persoanele fără adăpost. Lipsa actelor de identitate face imposibil accesul lor în centrele de vaccinare. „Nu facem decât să batem pasul pe loc”, spune Marian Ursan, directorul centrului comunitar din Ferentari.

Într-un răspuns pentru Libertatea, CNCAV a transmis că, până la data de 16 noiembrie, au fost vaccinate cu prima doză 704 persoane fără adăpost și 634 au primit și cea de-a doua doză. De asemenea, 162 de persoane au primit și doza booster. 

În România, nu se cunoaște numărul exact al oamenilor fără adăpost, cifre concrete nu există nici la nivel de București. Autoritățile spun că aceia pe care îi au în evidență sunt de ordinul sutelor, însă lucrătorii din ONG-uri subliniază că cifra reală e departe de ce stă scris în hârtiile oficiale.  

Pe larg în Libertatea.

 

Ce spune mediul de business despre propunerea guvernului Ciucă de limitare a salariului minim la 2 ani, după care va fi majorat obligatoriu: Cine are angajaţi cu salariul minim îi va concedia şi reangaja, pentru a evita legea (Ziarul Financiar)

Firmele vor putea acorda salariul minim pe economie pentru maximum 2 ani, perioadă în care să îi califice pe oameni, arată o propunere din programul de guvernare al PNL-PSD-UDMR. Măsura ar putea să nu aibă efectul dorit, pentru că firmele pot evita legea. 1,3 milioane de angajaţi, 26% din totalul angajaţilor, primesc salariul minim. În fabrici, angajatorii deja califică oamenii pe cheltuiala proprie.

„Angajatorii care îşi permit să ofere o creştere salarială vor oferi probabil o majorare nesemnificativă angajaţilor cu salariul minim, iar cei care nu îşi permit această creştere îi vor concedia şi îi vor reangaja pe oameni tot pe salariul minim. Oricum, orizontul de timp – doi ani – este foarte mare, aşa că, în ritmul schimbărilor actuale, nu se ştie ce va fi peste doi ani“, a explicat pentru Ziarul Financiar consultantul fiscal Emilian Duca.

 

02.12.21: Primii bani din PNRR intră în contul BNR. 20 de acte ce trebuie emise de guvern în 30 de zile (Curs de guvernare)

Primii 1,85 miliarde de euro trebuie să intre în conturile României joi, 2 decembrie – ca avans din fondurile aferente Planului Național de Reziliență și Dezvoltare (PNRR) – componenta de granturi.

Având asigurată stabilitatea guvernamentală și o majoritate parlamentară solidă, guvernul Ciucă trebuie să bifeze în următoarele 30 de zile și o primă serie de angajamente pentru ca finanțarea PNRR să nu fie pusă sub semnul îndoielii. Un singur jalon are condiții tehnice clar specificate: până la 31 decembrie ar trebui să fie conectate la sistemul informatic al ANAF cel puțin 150.000 de case de marcat.

Ce jaloane are de trecut Guvernul și ce ținte trebuie atinse până la 31 decembrie, potrivit PNRR, vedeți pe pagina Curs de guvernare.