Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei întrebări din CV-ul lui Adrian Câciu, noul ministru de finanţe (Ziarul Financiar)

adrian_caciu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Adrian Câciu

Primele măsuri anunțate după confirmarea a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a virusului (HotNews.ro) - INTERVIU | Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: „Dacă nu vrem să băgăm PMB în faliment, trebuie să creștem prețul gigacaloriei și la populație” (Libertatea) - Cum a fost furat combustibil de 2 milioane de euro din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu (Adevărul) - Chiar nu vă e rușine? (Gazeta Sporturilor)

Test PCR obligatoriu la intrarea în România și carantină pentru persoanele nevaccinate. Primele măsuri anunțate după confirmarea a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a virusului (HotNews.ro)

Persoanele care intră în România din statele din afara Uniunii Europene - inclusiv cele vaccinate anti-COVID - vor avea obligația să prezinte, la intrarea în România, un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra automat în carantină timp de 10 zile. Persoanele care vin din țările UE - nu și cele vaccinate - trebuie să prezinte test PCR făcut cu 72 de ore înaintea călătoriei, iar cele nevaccinate vor intra, de asemenea, în carantină. De asemenea, în România va fi implementat Passenger Locator Form (PLF). Măsurile au fost decise de autorități în contextul în care în România au fost confirmate primele două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2, anunță HotNews.ro.

Deciziile au fost luate duminică, într-o ședință convocată la guvern de către premierul Nicolae Ciucă, la care au luat parte ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul CNSCBT, Adriana Pistol.

Măsura privind obligativitatea prezentării unui test PCR negativ COVID la sosirea în România va intra în vigoare în două-trei zile, astfel încât oamenii să poată fi informați despre acestă decizie, a spus ministrul Sănătății. În cazul copiilor, cel puțin pentru cei care vin din statele UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani.

Passenger Locator Form (PLF) - folosit pentru călătoria în mai multe state europene - va intra în vigoare în România din 20 decembrie și va trebui completat de toate persoanele care vin în țara noastră, indiferent de statul din care provin.

 

Trei întrebări din CV-ul lui Adrian Câciu, noul ministru de finanţe (Ziarul Financiar)

Adrian Câciu, noul ministru de finanţe al PSD, este aparent un economist necunoscut cu o susţinere foarte mare. Consilier pe probleme economice al PSD, Adrian Câciu face parte din „elita economiştilor PSD“, alături de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale, care este „consilierul de taină“ al partidului. Înainte să fie numit ministru de Finanţe, Adrian Câciu a fost, timp de un an, consilierul personal al primarului din Buzău, oraşul din care provine liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Adrian Câciu, 47 de ani, noul ministru al finanţelor din partea PSD, lucrează de 20 de ani în instituţii publice şi nu are experienţă în managementul oamenilor sau al bugetelor şi nici experienţă politică.

Cu un traseu profesional ieşit din comun, în care trecerea de la o funcţie la alta nu indică neapărat o promovare, Adrian Câciu a atins „apogeul“ în carieră - înainte să fie ministru – ca director de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii, condus la acea vreme de Petre Daea. De-a lungul anilor, el a „jonglat“ între joburi la Ministerul Agriculturii şi la Agenţia Domeniilor Statului.

CV-ul noului ministru al finanţelor ridică însă şi câteva semne de întrebare:

1. Ce facultate a terminat Adrian Câciu?

2. Este omul lui Ciolacu?

3. De cât timp colaborează cu PSD?

„Participant la elaborarea a trei programe de guvernare ale PSD (inclusiv cel prezent). Specializat în analiza macroeconomică şi politica fiscal-bugetară, autor a peste 600 de articole de specialitate”, arată descrierea din CV-ului lui Adrian Câciu. De cât timp colaborează cu PSD dacă a fost implicat în trei programe de guvernare, având în vedere că rolul de consilier al PSD este, în CV, trecut doar din noiembrie 2020 încoace? Şi unde sunt publicate cele „600 de articole de specialitate“, având în vedere că pe blogul său sunt 150 de articole (10 articole pe pagină x 15 pagini)?

Mai multe despre subiect în Ziarul Financiar.

 

INTERVIU | Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: „Dacă nu vrem să băgăm PMB în faliment, trebuie să creștem prețul gigacaloriei și la populație” (Libertatea)

Într-un interviu pentru Libertatea, Ciprian Ciucu, președintele PNL București și primarul Sectorului 6, spune că alianțele politice sunt fragile în România, iar edilii din Capitală ar trebui să nu se gândească la următorul mandat, ci să ia unele măsuri nepopulare, dar necesare. Una dintre ele ar fi creșterea prețului gigacaloriei pentru a repara sistemul de termoficare a orașului.

Președintele PNL București explică de ce nu crede în alianța cu PSD. Îi dă doar trei ani, nu mai mult. Astfel că 2024 s-ar putea să-l propulseze, prin partid, la o candidatură la Primăria Generală. Însă momentan rămâne ferm pentru fotoliul de primar la Sectorul 6.

Interviul integral în Libertatea.

 

EXCLUSIV | Cum a fost furat combustibil de 2 milioane de euro din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu (Adevărul)

Cazul furtului de combustibil de două milioane de dolari de la baza militară americană din Mihail Kogălniceanu a făcut vâlvă la finalul lunii noiembrie. „Adevărul” a aflat metoda prin care operau hoţii de carburant şi a vorbit despre acest caz cu oficiali ai Pentagonului.

În total, şapte persoane sunt cercetate pentru furt calificat. Surse judiciare au dezvăluit în exclusivitate pentru „Adevărul” cum au operat hoţii timp de patru ani la una dintre cele mai securizate baze militare din România şi din Europa de Est.

Cele şapte persoane lucrau la o societate comercială din Constanţa ce se ocupa cu administrarea generatoarelor din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu. Practic, cei şapte alimentau generatoarele cu motorină. La intervale bine stabilite de timp, angajaţii societăţii comerciale veneau la baza militară Mihail Kogălniceanu cu cisterne pline cu combustibil pentru a alimenta generatoarele. La intrarea în bază, respectivii prezentau documentele justificative, după care îşi continuau drumul cu cisternele până le fiecare generator. Numai că, după cum au confirmat surse judiciare pentru „Adevărul”, cei şapte nu alimentau generatoarele cu cantitatea de combustibil conform contractului şi documentelor, ci îşi păstrau şi ei o cantitate cu care plecau în cisternă. Iar la ieşirea din baza militară nimeni nu avea cum să verifice dacă în cisternă mai este sau nu combustibil. Numai că, la un moment dat, a ieşit la iveală alimentarea redusă cu carburant a generatoarelor din cadrul bazei militare, iar în luna aprilie a acestui an autorităţile americane au sesizat DIICOT. Au urmat luni întregi de verificări, strângeri de documente, monitorizări şi interceptări, iar în final toată operaţiunea a fost devoalată. Prejudiciul reclamat de către guvernul federal al S.U.A. se ridică la aproximativ două milioane de dolari.

„Departamentul Apărării nu are de făcut vreun comentariu privind investigaţia din România la care faceţi referire. Autorităţile locale din România sunt cele care au competenţă legat de acest caz”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanţi ai Biroului de Presă al Pentagonului de la Washington D.C.

 

Chiar nu vă e rușine? (Gazeta Sporturilor)

Arbitrajul din Liga 1 e un dezastru absolut. După ce Radu Petrescu a făcut praf Chindia – CFR (0 – 1), brigada de la FCSB – UTA a tras aseară din toate puterile pentru echipa lui Becalii, inventând două penalty-uri.