Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele 12 amenințări din 2022 (Libertatea)

2022.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Plimbările aleşilor pe banii statului. Prin ce destinaţii exotice merg parlamentarii (Adevărul) - Bilanțul testelor de salivă din școli: 13 milioane distribuite, 111 cazuri confirmate, rată uriașă de rezultate fals pozitive (SpotMedia) - Donatorionline.ro, prima platformă românească ce reunește donatorii voluntari de sânge din toată țara. Și povestea lui Titus Banc, omul ce a creat-o (Life.ro) - Cum scapă neatinși traficanții de droguri din Ferentari. Schema prin care doamna Vio primește dreptul de a rămâne pe piață: “Vrei să-ți aduc să faci nani?!” (Ziare.com)

Plimbările aleşilor pe banii statului. Prin ce destinaţii exotice merg parlamentarii (Adevărul)

Mai mulţi deputaţi au mers în deplasări oficiale, pe banii statului, în destinaţii aflate la mii de kilometri de România, pentru a participa la diferite reuniuni, mai mult sau mai puţin importante.

Parlamentarii români au mers şi în 2021, deşi an pandemic, în deplasări externe în locuri îndepărtate, uneori pentru un număr mare de zile, dar cu o activitate redusă. Aşadar, aleşii români au bifat ţări ca Panama, Republica Kârgâză, Uzbekistan sau Islanda, după ce înainte de pandemie vizitaseră state ca Djibouti, Uruguay sau Paraguay, scrie Adevărul.

Mare vâlvă a făcut şi plecarea în Dubai (Emiratele Arabe Unite), la expoziţia mondială Expo Dubai, în perioada 12-18 decembrie, a numai puţin de şapte senatori: Alina Gorghiu (PNL), Eugen Ţapu-Nazare (PNL), Ştefan-Radu Oprea (PSD), Istvan-Lorant Antal (UDMR), Daniel Fenechiu (PNL), Lucian Romaşcanu (PSD) şi Lorand Turos (UDMR). Atenţia a fost atrasă de suma care urma să fie plătită de bugetul Senatului, adică peste 20.000 de euro, precum şi de numărul mare de aleşi care ar fi mers. Radu Oprea, unul dintre membrii delegaţiei, a explicat rolul deplasării, adică promovarea mediului de afaceri din România.

 

Bilanțul testelor de salivă din școli: 13 milioane distribuite, 111 cazuri confirmate, rată uriașă de rezultate fals pozitive (SpotMedia)

13 milioane de teste de salivă au ajuns în total în școli până a început vacanța de iarnă, iar rata de teste fals pozitive este uriașă.

Potrivit cifrelor remise la solicitarea SpotMedia.ro de Ministerul Educației, în cele două săptămâni în care s-a făcut testarea elevilor, 398 de teste au avut rezultat pozitiv și doar 111 au fost confirmate și cu test PCR.

Iată cum arată datele, conform răspunsului Ministerului Educației:

La testarea de luni, 6 decembrie, au fost raportate 91 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 22 au fost confirmate RT-PCR, 38 au fost infirmate, iar pentru 31 nu am primit informații suplimentare.

La testarea de joi, 9 decembrie, au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu am primit informații suplimentare.

La testările din săptămâna 13-17 decembrie au fost raportate 222 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 66 au fost confirmate RT-PCR, 96 au fost infirmate, iar pentru 60 nu am primit informații suplimentare.

SpotMedia a cerut să afle de la MEN și câte modele de teste au ajuns în școli, pentru a încerca să afle de ce există o rată atât de mare de teste cu rezultat fals pozitiv.

”Nu deținem date privind modelele de teste livrate, aceste informații fac parte din contractele semnate de IGSU și furnizori, Ministerul Educației nefiind parte în aceste contracte”, a fost răspunsul primit.

După prima săptămână de testare în școli, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat și el surprins de rata de teste fals pozitiv.

 

Donatorionline.ro, prima platformă românească ce reunește donatorii voluntari de sânge din toată țara. Și povestea lui Titus Banc, omul ce a creat-o ca răspuns al unui sentiment de frustrare în fața neputinței de a-și salva tatăl (Life.ro)

Titus Banc a fost unul dintre acei tineri care a plecat din România cu mult înainte ca țara noastră să intre în UE. A plecat la muncă și, deși licențiat aici, a muncit pe brânci, cu cârca, cum e vorba românească. S-a întors înapoi acasă nu că nu-i era bine, dimpotrivă, a dus-o poate mai bine ca niciodată în viața lui de până atunci, dar simțea că trebuie să aleagă un alt drum. A deprins tainele antreprenoriatului în Irlanda și le-a aplicat acasă, la Bistrița. A reușit. Dar cum viața nu e niciodată roz, sau dreaptă, în 2010 și-a pierdut tatăl. Fiind pus într-o situați aproape imposibilă, Titus Banc a gândit apoi și a creat donatorionline.ro, singura platformă la vremea respectivă ce punea pe hartă donatorii voluntari de sânge. Șocul a venit câteva săptămâni mai târziu când cineva l-a căutat să-i mulțumească deoarece, cu ajutorul platformei, salvase viața cuiva drag.

Găsiți interviul cu Titus Banc pe life.ro.

 

Cum scapă neatinși traficanții de droguri din Ferentari. Schema prin care doamna Vio primește dreptul de a rămâne pe piață: “Vrei să-ți aduc să faci nani?!” (Ziare.com)

Calea Ferentari, Aleea Livezilor și intersecția străzii Pieptănari cu Șoseaua Giurgiului sunt cele trei puncte fierbinți din sectorul 5 al Capitalei unde traficul de droguri a devenit un mod de a trăi.

De-a lungul anilor s-a dezvoltat un adevărat păienjeniș de traficanți mărunți care vând ”legale” la stradă sau în scări de bloc, fără să se teamă că vor avea vreodată probleme cu legea.

Au învățat să se ferească, visează legile speciale privind traficul de substanțe interzise, au dezvoltat un limbaj paralel menit să anuleze probele anchetatorilor, știu că pot fi interceptați de ”mascați”, știu că pot fi denunțați, știu că pot fi prinși în flagrant în timpul tranzacțiilor.

Nu le pasă, pentru că știu și cum să scape de închisoare măcar pentru o perioadă. Își recunosc faptele atunci când sunt prinși și fac denunțuri, adică își trădează fără să clipească superiorii și chiar acceptă să participe ”cu tehnică pe ei” la organizarea unui flagrant.

Pe larg, pe ziare.com.

 

Cele 12 amenințări din 2022, în viziunea Atlantic Council: o nouă variantă COVID, un atac al Rusiei, o agravare a problemelor economice (Libertatea)

Anul viitor se anunță a fi unul complicat, în special din cauza pandemiei, a problemelor economice generate de aceasta, dar și a conflictelor geopolitice tot mai intense și a erodării democrației americane, avertizează analiștii influentului think-tank american Atlantic Council.

Rata mică de vaccinare va genera noi variante COVID – Probabilitate ridicată

În Africa doar 12% din populație a primit cel puțin o doză până în decembrie. Țările dezvoltate nu au reușit să își protejeze vecinii mai săraci. Coaliția globală umanitară COVAX a distribuit în țările cu venituri mici doar 400 de milioane de doze, mult sub ținta propusă pentru 2021 – 1,9 miliarde de doze.

La actualul ritm, populația africană nu va fi vaccinată decât prin 2023 sau mai târziu. Numărul mare de nevaccinați se poate dovedi periculos. Varianta Delta, depistată inițial în India, s-a răspândit apoi în întreaga lume, a devenit dominantă și a provocat valuri pandemice devastatoare. Cu cât populația globului va rămâne nevaccinată mai mult, cu atât cresc șansele ca virusul să dezvolte noi mutații, mai contagioase sau mai virulente.

Rusia va ataca Ucraina – Probabilitate medie spre ridicată

Mobilizarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina a stârnit temeri că Vladimir Putin va dori să rezolve „problema neterminată” cu țara vecină. Liderul de la Kremlin a susținut în mai multe rânduri că Ucraina nu este o națiune adevărată și că „rușii și ucrainenii sunt un singur popor”.

Dacă Putin ar acționa pe baza acestor convingeri, ar avea o serie de opțiuni pentru a slăbi Ucraina și pentru a o menține în sfera de influență a Rusiei, ca zonă-tampon în fața NATO.

Continuarea în Libertatea.