Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șocul vine pe țeava de gaz (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Cum a trucat Ministerul Educaţiei o achiziție de măști pentru elevi de 5,7 milioane de euro, bani europeni (Libertatea) - Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani (HotNews.ro) - Taxa auto: noncombatul Ministerului Mediului condamnă zeci de mii de români la moarte (PressOne) - Piaţa de 2 miliarde de lei a suplimentelor alimentare, sub lupa Consiliului Concurenţei (Ziarul Financiar)

Șocul vine pe țeava de gaz (Adevărul)

Anul 2022 începe cu trezirea la realitate. Tot ceea ce a fost băgat sub preș din motive de lașitate și de populism politic iese la suprafață ca o lovitură în moalele capului pe care o primește oricine deschide de acum înainte o factură primită de la compania de gaz.

Abordarea triumfalistă a PSD și PNL care și-au adjudecat în fața populației meritul rezolvării problemei facturilor la energie prin votarea legii plafonării și compensării prețurilor se prăbușește în fața realității . creșterea costurilor este deloc sau prea puțin diminuate în factura cetățeanului prin intrarea în vigoare a legii . asta se putea vedea de la început pentru că legea are două condiții, de consum și de plafon al prețurilor, care o fac inaplicabilă pentru număr mare de consumatori . prețul plafonat de la care se acordă compensații este de 370 de lei pe megawatt. Ceea ce este de trei-patru ori mai mare decât prețurile de anul trecut. De aceea, chiar reprezentanții PSD au început să vorbească despre noi măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul, iar USR a aprins momentul ca să acuze nu am guvernare și să ceară sesiune extraordinara Parlamentului.

Dincolo de abordarea politică, situația devine din ce în ce mai serioasă. Multe familii se vor găsi în situația de a nu avea veniturile necesare pentru plata facturilor la energie. Efectele în economie pot fi, de asemenea, dramatice cu blocaje în plata facturilor și cu o problemă socială ce va crește de la o zi la alta. Inflația va cuprinde întreg lanțul economic și puterea de cumpărare va fi serios redusă, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.

Integral în Adevărul.

 

Cum a trucat Ministerul Educaţiei o achiziție de măști pentru elevi de 5,7 milioane de euro, bani europeni. Dovada, într-un dosar de la tribunal (Libertatea)

O decizie recentă a Tribunalului Bucureşti, descoperită de Libertatea, a confirmat neregulile și favorizarea unor firme într-unul dintre cele mai mari contracte de achiziţii de măşti pe care Ministerul Educaţiei, condus atunci de Monica Anisie, le-a făcut, în regim de urgență, la începutul pandemiei. E vorba de 15 milioane de măști și 5,7 milioane de euro, bani europeni.

Pentru încălcări ale legislației naționale și europene în materie de achiziții publice, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a refuzat să ramburseze integral valoarea achiziției de măști și a stabilit o penalizare de 10%.

 

Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani / 18 întrebări și răspunsurile unor medici din România (HotNews.ro)

Primele doze de vaccin pediatric împotriva COVID-19 vor ajunge în România în perioada 21-25 ianuarie, iar cel mai probabil copiii cu vârsta între 5 și 11 ani se vor putea vaccina fie de la finalul lunii ianuarie, fie de la începutul lunii februarie. Având în vedere că formele severe de COVID-19 la copii sunt rare este justificată vaccinarea? Este mai sigur pentru copilul meu să-și dezvolte imunitatea prin infectarea cu virusul SARS-CoV-2 decât prin vaccinare? Se poate administra copilului Paracetamol sau Ibuprofen înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a preveni efectele secundare? Sunt câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea anti-COVID a copiilor la care răspund medicii.

Ministerul Sănătății a publicat un document cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva COVID la copiii între 5 și 11 ani, autorii documentului fiind prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca de la Departamentul de Pediatrie din Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și dr. Anca Drăgănescu de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București.

Potrivit medicilor, nu toți copiii din această grupă de vârstă au același risc de a dezvolta forme severe de boală. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a face forme severe de boală.

HotNews.ro redă integral documentul, iar decizia privind vaccinarea copilului aparține fiecărui parinte.

 

Taxa auto: noncombatul Ministerului Mediului condamnă zeci de mii de români la moarte (PressOne)

A trecut relativ neobservată ieșirea de săptămâna trecută a ministrului Mediului, Tanczos Barna, cu privire la taxa auto. Pe scurt: nu vom avea anul acesta niciun fel de taxă auto, pentru că „Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi.”

Așa s-a decis, din pix, de către guvernul PSD-PNL-UDMR: că poluarea nu este o prioritate, deși între 16.000 și 26.500 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării, conform datelor Agenției Europene de Mediu și OMS.

Nimic surprinzător în atitudinea reprezentanților acestei coaliții, în frunte cu președintele Iohannis, preocupat acum de schimbările climatice (se face un grup de lucru, privim cu atenție și îngrijorare): nu i-au emoționat cei 100.000 de români morți în exces în ultimii doi ani, au preferat să ia măsuri populiste de relaxare continuă, în condițiile în care 70% din populație fix asta a vrut. Orice, numai să nu supere votanții. Dacă nu i-au emoționat 50.000 de morți în exces pe an, cum să-i emoționeze 20.000?

Aceeași abordare o au și față de această problemă acută, care pur și simplu omoară, în medie, vreo doi români pe oră. Garda de Mediu, care începuse să-și facă timid treaba sub Octavian Berceanu, a fost decapitată, iar acum a lăsat-o moale cu activitățile, fapt resimțit instantaneu de bucureșteni (și nu doar de ei): seară de seară, aerul devine irespirabil din cauza arderii gunoaielor, iar orașe precum Bucureștiul sunt printre cele mai poluate din Europa. La RAR, care ar trebui să penalizeze zilnic sutele de mii de români care circulă cu mașini într-o stare tehnică jalnică, aceiași indivizi care nu fac nimic de trei decenii continuă să nu facă nimic. Ei nu văd nici fumul, nici smogul, nici rablele din care curg tablele, nimic.

Continuarea, pe pagina Press One.

 

Piaţa de 2 miliarde de lei a suplimentelor alimentare, sub lupa Consiliului Concurenţei (Ziarul Financiar)

Diferenţa dintre medicamentele eliberate fără prescripţie (OTC) şi suplimentele alimentare nu este clar indicată în promovarea produselor, lucru care duce la confuzia consumatorilor români, după cum reiese din­tr-un studiu al Consiliului Concurenţei pe piaţa medica­mentelor şi a suplimentelor.

Autoritatea de Concurenţă a atras atenţia asupra lipsei de date centralizate privind efectele secundare ale folosirii suplimentelor alimentare, mai ales în combinaţie cu medicamente sau alte produse farmaceutice. În total, suplimentele şi vitaminele generează vânzări de 2 mld. lei anual, potrivit Euromonitor.

Cumulat, la toate posturile de televiziune moni­torizate de CNA, durata medie zilnică de difuzare a spoturilor publicitare referitoare la medicamente şi suplimente alimentare în 2020 a fost de 45 de ore pe zi, în plus cu 35% faţă de 2018, scrie ZF.