Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marii absenți ai statului franjuri. De la Bode, la Iohannis (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

România cumpără gaze de la intermediarul intermediarului Gazprom (Ziarul Financiar) - PNL, topit în guvernarea cu PSD. Cum au trecut liberalii în plan secund (Adevărul) - Curiosul caz al USR. Cum a ajuns partidul lui Cioloș să cadă necontrolat în sondaje și ce strategie de revenire are (HotNews.ro) - Începe semestrul al II-lea. Urmează 13 săptămâni de școală până la prima vacanță și încă 6 săptămâni după (EduPedu)

Marii absenți ai statului franjuri. De la Bode, la Iohannis (SpotMedia)

"Există câteva mari absențe din spațiul public după cele două tragedii provocate, direct sau indirect, de Poliția Română săptămâna trecută. Dar tabloul este mai larg, tabloul unei țări cu imense vulnerabilități, un sat fără câini", scrie Ioana Ene Dogioiu.

"1. Ministrul Lucian Bode.

Sunt informații că ministrul de Interne ar fi în vacanță, la ski, undeva în Europa. Fapt este că dl Bode, mereu extrem de dornic de publicitate, este mut ca o lebădă exact când ar fi fost necesare mai multe răspunsuri din partea domniei sale.

Printre acestea:

-Câți agenți din sursă externă mai bântuie pe străzile localităților din România?

-De ce nu majorează substanțial cifra de școlarizare de 2 ani de la Școala de Poliție?

-Care este ritmul reluării pregătirii polițiștilor - teoretică, practică, psihologică, folosire armament etc?

-De ce în Poliție nu se face pregătirea pentru conducerea cu girofar?

-Are un plan concret de reprofesionalizare a Poliției?

-De ce Poliția Capitalei nu are un sistem GPS de monitorizare a “autospecialelor”?

-Cum comentează prestația lamentabilă, inclusiv în declarații publice, a șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet?

-Ce măsuri concrete ia pentru a pune capăt pasivității Poliției în fața clanurilor interlope?

-Este mulțumit de felul în care decurge ancheta la Bolintin Vale?

-A primit vreo solicitare privind creșterea numărului de polițiști în localitatea respectivă, așa cum a primit dl Vela?

2. Premierul Nicolae Ciucă.

Atât ministrul Bode, cât și secretarul de stat Despescu, arhitectul dezastrului Poliției, depind de pixul dlui Ciucă. Revocarea lor este o chestiune de voință a premierului.

Este foarte adevărat că dl Ciucă a avut declarații adecvate și ferme. Dar degeaba ceri lucruri unor oameni cu incompetență repetat dovedită.

3. Primarii cu competențe în Sectorul 1.

Bulevardul Laminorului este în administrarea Primăriei Capitalei. Administrația străzilor din PMB ar fi trebuit să asigure marcajul corect și vizibil al trecerilor de prietoni de acolo.

4. Președintele Klaus Iohannis.

Statul român exhibă breșe imense de securitate la nivelul tuturor instituțiilor cheie, de la Poliție și Jandarmerie, la SRI, SIE și SPP.

În mandatul dlui Iohannis, instituțiile nu colaborează, nimeni nu vorbește neîntrebat și principala grijă este ca în caz că e o problemă, să nu fie în proprie ogradă și răspunderea să fie la altul", mai scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Integral pe SpotMedia.

 

Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc? România a ajuns să cumpere de la intermediarul intermediarului Gazprom (Ziarul Financiar)

Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României, un intermediar de-al unui intermediar al Gazprom, Imex Oil Limited, având o cotă de 70% din cantităţile aduse în septembrie anul trecut. În timp ce în alte ţări companiile de stat joacă un rol central în negocierile cu Gazprom, în România statul este inexistent.

În baza de date a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Imex Oil Limited este înregistrată în Cipru, la numărul de telefon aferent filialei din România şi la aceeaşi adresă fiind înregistrate alte două companii, Conef Energy şi Conef Gaz, ambele afiliate grupului Alro. Conef Energy este de altfel unul dintre intermediarii agreaţi de colosul Gazprom pentru piaţa locală. Mai mult, datele publice arată că toate cele trei firme, Imex Oil, Conef Energy şi Conef Gaz, au acelaşi administrator, şi anume pe Lisagor Vitalie. Într-un raport din 2010 al Fondului Proprietatea, Imex Oil Limited figura la rândul său printre companiile afiliate ale Alro, dar anul trecut numele firmei nu mai apare în rapoartele oficiale. Alro nu a oferit detalii suplimentare. Astfel, în timp ce Alro, condus de omul de afaceri ruso-israelian Vitaly Machitski, reduce producţia pe fondul exploziei preţului la energie, firme care împart acelaşi sediu şi acelaşi telefon, afiliate producătorului de aluminiu şi interpuse în relaţia cu Gazprom, aduc în România 70% din gazul rusesc.

Imex Oil Limited nu este însă un nume nou pe piaţa locală a gazului, dar compania a fost reactivată anul trecut. Practic, în anul în care preţul gazului pur şi simplu a explodat, România a ajuns să importe cele mai mari cantităţi de la un intermediar al unui intermediar Gazprom, situaţia aproape unică la nivel european. Preţul este la cer, scrie ZF.

 

PNL, topit în guvernarea cu PSD. Cum au trecut liberalii în plan secund (Adevărul)

PNL are premierul, dar Guvernul şi agenda politică sunt dominate de cei din PSD. Social-democraţii nu doar că au cele mai multe funcţii, însă sunt şi cei care impun marile subiecte discutate în Coaliţie şi în spaţiul public.

Cu excepţia premierului Nicolae Ciucă, care s-a aflat în vârful vizibilităţii miniştrilor, potrivit barometrelor realizate de News.ro şi Klarmedia pe baza monitorizării presei scrise şi online, de la formare noului Guvern, cei mai vizibili oameni au fost Alexandru Rafila (ministrul Sănătăţii), Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor), Adrian Câciu (ministrul Finanţelor) şi Marius Budăi (ministrul Muncii).

„Adevărul” a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a explica modul cum şi-au gândit strategiile principalele forţe ale guvernării. Politologul George Jiglău este de părere că mai multă vizibilitate nu înseamnă şi o imagine mai bună.

Pe de altă parte, Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din SNSPA, consideră că liberalii au luat deliberat piciorul de pe acceleraţie, mai ales în contextul confruntării cu mai multe crize. „Implicarea şi responsabilizarea PSD sunt foarte importante, iar dacă PSD îşi asumă imaginea guvernării, atunci trebuie să îşi asume şi responsabilităţile. Cred că aceasta este strategia din spatele acestei coaliţii supradimensionate”, a punctat politologul.

Analiza, pe larg, în Adevărul.

 

Curiosul caz al USR. Cum a ajuns partidul lui Cioloș să cadă necontrolat în sondaje și ce strategie de revenire are. Document intern (HotNews.ro)

Impus pe prima scenă politică ca un partid anti-sistem, cu un potențial semnificativ în comparație cu adversarii săi, USR a ajuns astăzi pe ultimul loc în clasamentul formațiunilor de top și partidul cu cea mai mare scădere în sondaje în ultima perioadă. Teoretic, USR ar fi trebuit să câștige cel mai mult din criza politică a anului trecut. Avea toate datele ca acest lucru să se întâmple, însă a reușit contraperformanța de a fi fost perceput în final nu ca victima sistemului vechilor partide, așa cum arăta în momentul în care a fost dat afară de la guvernare, ci mai degrabă un vinovat pentru criza politică. La asta a contribuit în mare măsură mașinăria de propagandă a PNL și PSD, dar și o schimbare de atitudine a USR, odată cu alegerea la șefia partidului a lui Dacian Cioloș...

La începutul acestui an, conducerea USR a făcut primul pas pentru a reintra în joc. Deocamdată doar pe hârtie. A fost aprobat un plan de acțiune coordonat de fostul ministru Cristian Ghinea care, potrivit documentului consultat de HotNews, se concentrează în jurul a patru piloni: politicile să fie unul dintre driveri electorali, pregătirea guvernării din 2024, o mai mare coerență în reacțiile de politici ale partidului și pregătirea unor proiecte flagship la nivel local și susținerea aleșilor locali actuali pentru dezvoltarea unor asemenea proiecte.

Mai multe pe HotNews.ro.

 

Începe semestrul al II-lea. Urmează 13 săptămâni de școală până la prima vacanță și încă 6 săptămâni după (EduPedu)

Luni, 17 ianuarie 2022, începe semestrul al II-lea din anul școlar 2021-2022. Acest semestru are o durată de 19 săptămâni de școală, din care primele 13 sunt neîntrerupte.

Vacanța de primăvară are 17 zile în acest an și este în luna aprilie.

Regulile sunt, însă, diferite pentru anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, după cum notează EduPedu.

Între timp, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/ a XIII-a vor susține simulările de Evaluarea Națională 2022 și Bacalaureat 2022, ale căror calendare nu au fost încă stabilite și anunțate de Ministerul Educației.