Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USR intră în zodia Drulă (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Dar cei care i-au spus Bravo lui Simion? Simptomul și sindromul (SpotMedia) - Cum e văzut Klaus Iohannis acum din Sibiu (Libertatea)  - RABLA lui Sisif: Autoritățile nu cunosc, nici după 17 ani, impactul real al programului asupra mediului (PressOne) - După 30 de ani vine prima sincopă: capitalul străin investit în România pentru prima dată pe minus în 2021 (Ziarul Financiar)

USR intră în zodia Drulă (Adevărul)

“Dacian Cioloş a pierdut pe mâna lui preşedinţia USR pe care abia o câştigase doar cu câteva luni în urmă. Evoluţia sa la şefia partidului a fost o scurtă bizarerie, după o perioadă de amorţeală ajungându-se rapid la o demisie neprevăzută.

Propunerile pe care Cioloş le-a înaintat pentru relansarea USR nu aveau cum să fie acceptate de colegii săi pentru că asta ar fi însemnat externalizarea deciziilor partidului către entităţi străine şi necunoscute. Niciun partid nu poate fi de acord cu aşa ceva”, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.

În opinia sa, “plecarea lui Cioloş nu înseamnă că situaţia din USR se rezolvă automat. Falia dintre USR şi Plus rămâne, mai adâncă decât oricând. Susţinătorii celor doi foşti preşedinţi, Barna şi Cioloş, vor continua să se confrunte. Lipsa de adecvare a partidului în faţa noilor provocări legate de preţuri, energie, nu este de domeniul trecutului, USR având nevoie de un alt fel de leadership, decât cel promovat până acum şi de Barna şi de Cioloş. Cătălin Drulă, ca vicepreşedinte ales cu cel mai mare număr de voturi, va prelua şefia interimară a partidului. Impetuos şi frust în exprimare s-a remarcat în cadrul fostei coaliţii PNL-USR-UDMR ca un critic acerb al liberalilor în propria guvernare. De unde şi adâncirea tensiunilor dintre cele două partide şi eşecul acestei guvernări, eşec cu mult mai multe cauze şi mai de adâncime decât prestaţia lui Drulă la adresa colegilor liberali. Dar şi el a turnat gaz peste foc…

Ca partid parlamentar, USR joacă un rol important, iar interimatul lui Drulă se va dovedi esenţial pentru viitorul partidului, dacă va mai avea vreunul”.

Integral în Adevărul.

 

Dar cei care i-au spus Bravo lui Simion? Simptomul și sindromul (SpotMedia)

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu comentează incidentul petrecut ieri în Parlamentul României, unde s-a consumat primul act de violență fizică împotriva unui ministru din istoria post decembristă a acestei instituții. Liderul AUR, George Simion, l-a agresat pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, la tribuna Parlamentului.

“Eu nu cred că dl Simion s-a năpustit asupra lui Virgil Popescu într-un acces de furie spontan. El face ceea ce știe că mulțumește masa tăcută și opacă a societății, terorizată de spaima zilei de mâine și care vede în ministrul Energiei primul vinovat pentru facturile care îi sufocă.

George Simion a făcut ceea ce știe că prinde la publicul pe care vrea să-l capteze. Nu face nimic din ceea ce nu îi aduce puncte electorale.

AUR și Simion nu au niciun proiect, nicio soluție, tot ce pot face este să dea voce unor frustrări prin gesturi cât mai stridente care să se se asigure că vor fi intens mediatizate, pentru că șochează și nu pot fi ignorate.

De aceea, problema nu e George Simion pe persoană fizică, ci ceea ce reprezintă, violența verbală și fizică care se acumulează în societate și pe care o vedem peste tot, mai ales în trafic, dar și pe Facebook.

AUR a devenit al doilea partid și principal partid de opoziție pentru că nimeni nu reușește să capteze masa majoritară abandonată de restul.

Cât timp PNL îl susține în continuare ministru pe Virgil Popescu, un mediocru cu biografie discutabilă, nu e nicio mirare că el devine o țintă facilă și materie primă ideală pentru AUR. De altfel, reacția domniei sale la agresiunea lui Simion a fost tot de după blocuri.

Și Simion ridică miza. Anunță că va organiza un protest după modelul Canadei. Șansele sunt mari să îi reușească având în vedere criza din societate”.

Comentariul, pe larg, pe SpotMedia.ro.

 

Cum e văzut Klaus Iohannis acum din Sibiu (Libertatea)

Cota de încredere a președintelui Klaus Iohanis s-a prăbușit. Ca de obicei, vocea străzii e cel mai spru critic, mai ales când vine dinspre susținătorii care, atât în 2014, cât și în 2019, a contribuit la instalarea lui în fotoliul de la Cotroceni .

Libertatea a vorbit cu mai mulți sibieni despre cum îl văd ei astăzi pe “edilul care cândva ne-a scos din praf și ruine”.

Ciprian Ciocan, activist: “România fostului primar Iohanis este una tristă”.

Radu Vancu, scriitor: “Nu știu unde a dispărut acel politician devotat”.

“A ales să fie ceva mult mai rău decât un mârlan: a ales să fie un mincinos. Care a cerut votul pentru un lucru și a făcut opusul lui. A pus în practică cea mai mizerabil[ deturnare a sensului votului popular de după 1990. Nimic din tot ce va mai face în cariera lui nu va putea șterge asta”.

Tudor Șt. Popa, arhitect: “Aștept doar încheierea mandatului”.

6 din 10 români aveau încredere în președintele Klaus Iohanis, după câștigarea alegerilor din 2014. Opt ani mai târziu și după numeroase crize interne, președintele României abia dacă mai atinge 20% cotă de încredere.

 

RABLA lui Sisif: Autoritățile nu cunosc, nici după 17 ani, impactul real al programului asupra mediului (PressOne)

Programele Rabla și Rabla Plus 2022 încep zilele acestea cu promisiunea autorităților că vor dispărea pe de șosele de două ori mai multe mașini vechi ca în anii precedenți. Și bugetul este unul consistent: 1,2 miliarde de lei, cel mai mare din istoria programului.

PressOne propune însă o privire dincolo de numărul rablelor care dispar propriu-zis de pe drumuri, făcută chiar pe baza precizărilor furnizate redacției de Administrația Fondului pentru Mediu, instituția de stat care se ocupă de implementare.

La 17 ani de la debutul Rabla, autoritățile române admit că nu dețin în continuare o serie de informații și analize calitative, chiar dacă scopul declarat al programului a fost, încă din 2005, reducerea poluării aerului, a solului și apei, precum și reducerea deșeurilor sau reciclarea unor componente.

Administrația Fondului pentru Mediu nu are nici până astăzi o bază de date privind nivelul de poluare cauzat chiar de reciclarea mașinilor sau vreo explicație coerentă pentru vechimea parcului auto din România.

 

După 30 de ani vine prima sincopă: capitalul străin investit în România pentru prima dată pe minus în 2021 (Ziarul Financiar)

Capitalul social al companiilor cu participare străină a ajuns 49,5 mld. euro la finalul lui 2021, cu 100 mil. euro mai puţin faţă de sfârşitul lui 2020, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Este pentru prima dată din 1991 încoace când la finalul unui an soldul de capital nou intrat în economie se află în teritoriu negativ, iar acest rezultat vine după o perioadă în care acelaşi indicator s-a zdruncinat serios.

Mai simplu spus, în ultimii zece ani (2012-2021) valoarea totală a capitalului social străin subscris este cu 9 miliarde de euro mai redusă faţă de zece ani anteriori (2002-2012), o perioadă care a inclus aderarea la NATO, integrarea în UE, dar şi criza financiară din 2008-2009.

„Interesul investitorilor este în continuare ridicat pentru România“, spun reprezentanţii investitorilor străini.