Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Marina Ovsiannikova, curajoasa jurnalista care a protestat la postul rus Pervîi Kanal împotriva războiului (HotNews.ro)

marina_ovsiannikova.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Vladimir și Volodîmîr. Din doi președinți de 1,70 metri înălțime, unul s-a făcut uriaș (Panorama) - Moldova, „cel mai fragil vecin al Ucrainei”. Între criza refugiaților și militarii din Transnistria (PressOne)

Cine este Marina Ovsiannikova, curajoasa jurnalistă care a protestat la postul rus Pervîi Kanal împotriva războiului (HotNews.ro)

O femeie a dat buzna în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia, luni seară, cu o pancartă care critică ofensiva militară rusă din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o țară în care informațiile sunt strict controlate, scrie AFP, preluată de Hotnews.

ONG-ul care apără drepturile protestatarilor OVD-Info, spune că este vorba de Marina Ovsiannikova, o angajată a trustului, și a raportat că a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Scena a avut loc în cadrul principalului program de știri de seară al celui mai puternic canal de televiziune din țară, Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”), urmărit zilnic de milioane de ruși încă din epoca sovietică.

În timp ce faimoasa prezentatoare Ekaterina Andreieva prezenta buletinul de știri, în spatele ei apare Ovsiannikova cu o pancartă pe care scrie „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici”.

„Rușii sunt împotriva războiului”, mai putem citi pe pancarta pe care este desenat steagul Ucrainei și cel al Rusiei.

Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Ovsiannikova explică faptul că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

"Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi", spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă ea.

Videoclipul s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

 

Vladimir și Volodîmîr. Din doi președinți de 1,70 metri înălțime, unul s-a făcut uriaș (Panorama)

Cum ne-a cucerit președintele Zelenski cu vorbele lui și ce face diferit Vladimir Putin - o analiză a propagandei în războiul din Ucraina.

După atâtea săptămâni în care vorbește de mai multe ori pe zi – cu ucrainenii, cu rușii, cu cetățenii lumii, în discursuri online în parlamente străine -, Volodîmîr Zelenski reușește încă să spună energic și convingător același lucru, dar de fiecare dată ușor altfel.

Cum a ajuns Volodîmîr Zelenski un lider atât de bun într-una din cele mai grave crize cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii? Ce face bine, ce are legătură cu cariera lui de actor și unde se oprește rolul? De cealaltă parte, cum arată propaganda de război rusă? Panorama o analizează și pe aceasta și o plasează în contextul ultimelor două decenii de comunicare ale lui Vladimir Putin.

Ucraina conduce bătălia informațională, dar e prea devreme să spunem că a și câștigat-o, atrage atenția Oana Marinescu, consultant în comunicare strategică.

Să nu uităm că istoria o scriu învingătorii, spune Marinescu pentru Panorama.

„Nu avem doar un război de cucerire a teritoriului Ucrainei, dublat de un război informațional, cibernetic și economic care depășește granițele statului invadat. Trăim un război al narativelor”, explică Oana Marinescu. Protagoniști nu sunt doar Zelenski și Putin, ci e o confruntare între Rusia și Occident, între lumea bazată pe valori, reguli, drept internațional și cea pe forță brută.

„Asistăm la o confruntare între forța dreptului și dreptul forței, care va reseta felul în care suntem organizați și funcționăm la nivel internațional”, spune experta.

Aici, Volodîmîr Zelenski ne-a convins pe toți că lupta e și a noastră.

Capacitatea lui Zelenski de a transmite simultan tărie de caracter și emoție, de a se arăta uman, dar ferm – aici stă succesul lui în comunicarea de război.

„Față de bogăția de emoții transmise de Zelenski, cu care oameni obișnuiți și lideri naționali rezonează în mod autentic, Putin lasă să transpară în intervențiile doar ură și resentimente. Te poți ralia la așa ceva? Nu, poți să te supui, să fugi, sau să lupți împotriva lui. În al doilea rând, viziunea lui Putin este din altă epocă, profund ruptă de realitate și revanșardă”, comentează Oana Marinescu.

 

Moldova, „cel mai fragil vecin al Ucrainei”. Între criza refugiaților și militarii din Transnistria (PressOne)

În urmă cu câteva zile, pe 10 martie, Nicu Popescu, viceprim-ministru și ministru de Externe al Republicii Moldova, anunța într-un briefing de presă că, de la începutul războiului, 270.000 de refugiați ucraineni au traversat în Moldova. 107.000 sunt încă în țară.

Dintre aceștia, 46.000 erau copii.

Pe 13 martie, numărul total de refugiați era de 350 de mii, din care 150.000 sunt încă în Moldova.

„Dacă vă uitați la mărimea țării noastre, dacă vă uitați la istoria noastră recentă, la situația noastră economică, puteți să deduceți și singuri: suntem cel mai fragil vecin al Ucrainei”, adăuga ministrul în aceeași întâlnire. 

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, nimeni nu auzise de Palanca. Acum, aproape 5% din populația Moldovei este formată din refugiați ucraineni care au decis, cel puțin temporar, să rămână în țară. 

O mare parte din acești oameni au intrat în Republica Moldova prin colțul din sud-est, care se află la câteva zeci de kilometri de Odesa. 

Conform declarațiilor ministrului de externe moldovean, un refugiat costă aproximativ 25 de dolari pe zi, din care o treime e acoperită de stat, iar celelalte două treimi de organizații internaționale precum UNHCR și alte state partenere, care au trimis ajutor sau diferite forme de suport internațional. 

Chiar și așa, Moldova – o țară cu un PIB de douăzeci de ori mai mic decât al României, plătește un milion de dolari pe zi pentru îngrijirea refugiaților ucraineni, în condițiile în care războiul din țara vecină afectează statul profund și din punct de vedere economic: de mai bine de două săptămâni, exporturile către Federația Rusă, Belarus și Ucraina (14% din totalul exporturilor Republicii Moldova) au încetat, scrie PressOne

 
Revista presei românești - 15 martie 2022