
Presa românească
Trucul prin care o firmă ucraineană le promite rușilor cetățenia română pentru 5.300 de euro: „Trebuie să învețe doar 20 de cuvinte, jurământul” (Libertatea)
pasaport-bun-1.jpg

Victoria de paradă a lui Putin, într-un război pierdut (SpotMedia)
Vladimir Putin e într-un mare impas. “Operațiunea specială” pe care a lansat-o în 24 februarie s-a transformat într-un labirint fără ieșire.
De “Ziua Victoriei”, Putin a cerut organizarea unei parade în portul de la Marea Azov, arătând cât de important e pentru el să se poată lăuda cu ceva.
A făcut o fixație pentru Mariupol, un oraș pe care-l asediază de 65 de zile. Se agață de el ca un înecat de-un fir de pai și așteaptă ziua de 9 mai pentru a anunța că a învins. O victorie parțială, obținută cu distrugerea a sute de clădiri și omorârea femeilor și copiilor care se ascundeau de bombardamente. O victorie obținută cu înfometarea civililor, torturarea lor și cu sacrificarea propriilor soldați.
Între timp, pe frontul de est, armata Rusiei pierde tot mai mult teren, iar ucrainenii au anunțat că au pornit o contraofensivă.
Cel mai important aliat a lui Putin spune că războiul a durat destul.
Iar sute de soldați ai Moscovei refuză să se întoarcă pe front, se arată într-un raport al serviciului de informații militare din Ucraina.
Citiți mai mult pe SpotMedia.
Trucul prin care o firmă ucraineană le promite rușilor cetățenia română pentru 5.300 de euro: „Trebuie să învețe doar 20 de cuvinte, jurământul” (Libertatea)
O reclamă pe site-ul Kommersant, ziar de business și politică de la Moscova, îi îndeamnă pe cei care accesează portalul respectiv să-și obțină cetățenia în Uniunea Europeană, promovarea fiind făcută cu documente din România. Nu trebuie să știe limba, nici să fi locuit aici.
Clienții vizați de site-ul „International Expert” provin în special din Federația Rusă, dar și din Ucraina, Belarus sau Kazahstan. Pe lângă cetățenia română, compania asigură asistență pentru obținerea cetățeniei bulgare, a unui card de identitate polonez ori pentru reședință permanentă în Canada sau permis de ședere în Franța.
Cetățenia română este prima opțiune promovată pe site, care evidențiază imagini cu pașaportul românesc. În plus, articolul este ilustrat cu mai multe videouri: unul din fața Palatului Parlamentului, altul de la Statuia Ecvestră a lui Carol I, din Piața Revoluției, filmate în urmă cu trei ani.
„Clienții noștri primesc pașapoarte ale Uniunii Europene în cadrul unei proceduri accelerate, solicitând cetățenia română. Pașaportul României este rezidență și liberă circulație, muncă și afaceri, educație și îngrijire medicală pe teritoriul oricărei țări UE. Profitați de cea mai bună ofertă de pe piața de imigrație din CSI și obțineți oportunitatea de a avea cetățenia UE pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră”, arată International Expert, care se prezintă drept „o asociație de avocați independenți calificați (…) și antreprenori individuali care își desfășoară activitatea exclusiv în domeniul juridic, bazându-se pe legile, statutele, reglementările, actele juridice cu conținut normativ ratificate în România, Uniunea Europeană, Federația Rusă, Ucraina și CSI”.
„Din cauza situației politice internaționale – Rusia este în război împotriva Ucrainei – singura opțiune pe care o avem pentru cetățenii ruși în acest moment este cetățenia română”, explică reprezentantul „International Expert”. El adaugă: „Durează cam 10-12 luni. Mai întâi semnăm înțelegerea. Apoi strângem toate documentele. Lucrăm cu baze de date din Ucraina, obținem ce documente avem nevoie. Traducem toate documentele. Apoi depunem dosarul la Ministerul Justiției din București”.
Dacă pe site se spune că prețul începe de la 3.000 de euro, la telefon costurile aproape se dublează: „Prețul întreg pentru o persoană de peste 18 ani este de 5.300 de euro. Pentru copiii de până la 18 ani ai celor care depun cererile, cu noi dosarele sunt întocmite gratuit”.
Integral în Libertatea.
ROBOR la 3 luni a urcat la 5,16% , IRCC este la 1,86% / V-ar tenta să vă mutați dobânda din ROBOR pe IRCC? Mai gândiți-vă o dată… (HotNews.ro)
ROBOR la 3 luni a urcat joi la 5,16% iar cel la 6 luni la 5,28%, ceea ce se va vedea în următoarele luni și în nivelul ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă. De asemenea, IRCC a rămas la 1,86%, ceea ce face ca împrumuturile ancorate la acest indice să fie mai ieftine. Cu toate acestea, nu vă grăbiți să treceți de pe ROBOR pe IRCC.
Conform OUG 19/2019, clienții pot să ceară înlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC.
Această înlocuire se poate face în două moduri: fie prin refinanțarea creditului, caz în care se aplică costurile din oferta curentă a băncii, fie prin modificarea contractului printr-un act adițional. Banca analizează solicitarea și decide dacă aprobă sau respinge solicitarea. Unele bănci, în cazul în care decid să respingă cererea clienților, fac marea eroare de a nu le transmite și motivele refuzului.
Modificarea indexului nu mai este reversibilă. „Odată trecut la IRCC un client nu mai poate solicita să revină la ROBOR. Iar mișcările dobânzilor se pot inversa. Azi, ROBOR e mai ridicat, dar e posibil ca în următoarele trimestre IRCC să-l depășească, caz în care clientului îi va fi și mai greu de achitat ratele decât îi este în prezent”, spun cei din bănci.
Pe larg, pe pagina HotNews.ro.
Mircea Diaconu: “Se întâmplă lucruri din astea de culise și lumea merge mai departe. Nu e un subiect de pus pe masa publică.” (Cultura la dubă)
Actorul Mircea Diaconu, protagonistul filmului Filantropica, prezent pe scena Premiilor Gopo la momentul discursului Vioricăi Vodă, surprins în imagini cu grimase de uimire atunci când actrița vorbea despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în sistem, a oferit pentru Cultura la dubă un punct de vedere cu privire la cele întâmplate.
Dincolo de colaborarea din Filantropica, Mircea Diaconu era directorul Teatrului Nottara pe când Viorica Vodă a jucat la un moment dat acolo.
Acesta a subliniat insistent ideea de existență a unor “amantlâcuri” binecunoscute în lumea filmului și a teatrului și nu consideră că ele ar trebui să fie subiect de presă, fiindcă “există dintotdeauna”, iar “lumea merge mai departe.”
Deși am încercat să separăm ideea de relații consensuale față de abuzuri de putere și relații nedorite, actorul a negat că astfel de hărțuiri ar exista în sistem și a lăsat de înțeles că vina pentru astfel de situații este a persoanei care le acceptă, fără să critice în vreun fel abuzatorul.
“Nimeni nu te silește cu pistolul la tâmplă sau te leagă pentru chestiile astea.”, a transmis acesta.
Citiți explicațiile sale, pe larg, pe Cultura la dubă.