Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum este posibil ca toată elita economică să se fi înşelat în privinţa evoluţiei economiei în primul trimestru, care a crescut peste aşteptări? (Ziarul Financiar)

crestere_economica.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Exclusiv Ambasadoarea Suediei: Știind de ce este capabil Putin, trebuie să ne pregătim și pentru acțiuni mai dure (SpotMedia) - Secretul celor care au apărat Kievul (Adevărul) - Cum a ajuns Bulgaria aproape de adoptarea euro și de ce România nu are șanse s-o prindă din urmă (PressOne) - Walter Robinson, jurnalistul care a coordonat echipa Spotlight de la Boston Globe: „În România, jurnaliștii independenți dau dovadă de curaj zi de zi” (Cultura la dubă)

Cum este posibil ca toată elita economică să se fi înşelat în privinţa evoluţiei economiei în primul trimestru, care a crescut peste aşteptări? „E bine, dar nu înţelegem de ce” a spus un economist de top, consultat de ZF

Potrivit INS, România a avut în primul trimestru o creştere economică de 6,5% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce, comparativ cu ultimul trimestru din 2021 PIB-ul a crescut în T1 cu 5,2%.

Ritmul de creştere anual in T1/2022 este mai mare decât cel din T4/2021, când economia a urcat cu 2,4%. La nivelul anului 2021, PIB-ul a avut un plus de 5,9%.

În urmă cu nici două luni economiştii, în negura războiului din Ucraina, credeau că economia României va intra în recesiune, iată surprinzătorul răspuns al INS: Economia creşte, notează ZF.

„Creşterea vine din consum. În ciuda inflaţiei, salariile au crescut – un 11% la salarii şi o inflaţie de 10% în aprilie. Aşadar, veniturile oamenilor nu au scăzut, deocamdată“.

Prin urmare, oamenii încă cumpără - ei susţin comerţul şi PIB-ul”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA. Avansul inflaţiei îi face pe oameni să se gândească de două ori când decid. Consumul creşte cu 5%, lună de lună, în ciuda situaţiei grele, pentru că oamenii se gândesc: mai bine cumpăr acum (ceva) decât peste două luni când preţul va creşte. Consumul de criză împinge economia în sus.

Economia va creşte cu 5% în acest an, spune Ionuţ Dumitru economistul-şef al Raiffeisen Bank. El mai spune că, cel mai probabil, analiştii bănici vor revizui prognozele de creştere de la 2,5% la 5%. „Toată lumea îşi va revizui prognozele în sus. Trebuie să vedem datele de la INS, să vedem de unde vine creşterea”.

 

Exclusiv Ambasadoarea Suediei: Știind de ce este capabil Putin, trebuie să ne pregătim și pentru acțiuni mai dure (SpotMedia)

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei arată ce este Putin dispus și capabil să facă. Este o amenințare pentru noi toți și trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea unui comportament similar și în imediata noastră vecinătate. Suedia schimbă tradiția politică de 200 de ani a neutralității și neparticipării la alianțe militare, afirmă Excelența Sa, doamna Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România.

Într-un interviu exclusiv pentru SpotMedia.ro, doamna Therese Hydén a explicat deciza aderării și a comentat opoziția Turciei.

 

Secretul celor care au apărat Kievul (Adevărul)

Succesul misiunii de apărare a Kievului are la bază o organizare minuţioasă a programului de pregătire sistematică pentru voluntari, dar şi existenţa unor unităţi de elită pentru apărarea capitalei Ucrainei. Mai exact, filiala de la Kiev a „Mişcării Azov” a desfăşurat instruirea regulată a civililor în capitală, ca parte a campaniei extinse pro-apărare „Nu intraţi în panică. Pregătiţi-vă”. La momentul agresiunii ruse din 24 februarie, diverse centre de mobilizare şi organizare din oraşele mari şi cele mici au început imediat să se umple de voluntari care doreau să apere ţara. În anumite cazuri, organizarea primelor unităţi de luptă a durat doar câteva ore. Cert este că, în timp, s-a format Brigada 112 Independentă de Apărare Teritorială, compusă din 9 batalioane, care din 5 februarie, pentru prima dată în echipa completă, a început exerciţii de weekend pe elemente de pregătire individuală de luptă, pregătire medicală şi tactică.

Citiți mai mult în Adevărul.

 

Corespondență din Sofia. Cum a ajuns Bulgaria aproape de adoptarea euro și de ce România nu are șanse s-o prindă din urmă (PressOne)

La acest moment, doar 2 din 10 bulgari doresc ca moneda națională să fie schimbată în euro. 55% sunt complet împotrivă, după cum arată o cercetare publicată în octombrie 2021. Bulgarilor le este frică de schimbare, însă ea se va produce oricum, pentru că despărțirea de leva a fost pregătită de ani de zile.

Discuția serioasă privind intrarea Bulgariei în zona euro a început cu adevărat în 2007 – anul în care țara a devenit, alături de România, parte a Uniunii Europene. Dezbaterea a scos însă la lumină curente de gândire total opuse – de la „nu schimbați niciodată moneda în euro” la „euro e cea mai bună modalitate de a nu mai fi cea mai săracă țară din UE”.

De atunci și până astăzi, cei care iau deciziile la Sofia au pus la punct legislația, detaliile și strategiile, de la felul în care vor circula două monede (vechea leva și euro) în paralel, până la cum vor primi oamenii restul la magazin, scrie PressOne.

 

Walter Robinson, jurnalistul care a coordonat echipa Spotlight de la Boston Globe: „În România, jurnaliștii independenți dau dovadă de curaj zi de zi” (Cultura la dubă)

Walter Robinson, câștigător al Premiului Pulitzer 2003 pentru Serviciu Public, alături de echipa de investigații Spotlight a ziarului Boston Globe, s-a aflat zilele acestea la București, la invitația Fundației Friends For Friends.

Robinson a coordonat echipa Spotlight în celebra anchetă care a vizat preoții catolici pedofili, devenită subiectul filmului „Spotlight” – câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film în 2015.

La 76 de ani, cu o experiență în presă de 50 de ani, Walter Robinson a susținut un masterclass în fața jurnaliștilor români și a participat la Gala Superscrieri, care a desemnat cele mai bune materiale jurnalistice ale ultimului an.

Într-un discurs impresionant susținut în deschiderea Galei Superscrieri, acesta a ovaționat-o pe Emilia Șercan, jurnalista persecutată de autoritățile române în urma publicării investigației despre plagiatul premierului Nicolae Ciucă.

Într-un interviu pentru Cultura la dubă, puse laolaltă, răspunsurile lui Robinson ar putea fi în egală măsură o declarație de iubire și respect pentru o profesie pe care din ce în ce mai puțini aleg să o practice și din ce în ce mai mulți aleg să o atace.

 
Revista presei românești - 18 mai 2022