Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii au scos în martie 1,1 mild. euro din bănci și fonduri mutuale și i-au băgat în consum (CursDeGuvernare)

bani-sute-de-lei-in-500.png

Sursa imaginii: 
CursDeGuvernare

Trei experți explică ce înseamnă impozitul progresiv și cum ne-ar putea afecta. „Orice partid care face asta pierde guvernarea” (Libertatea) - Exclusiv “Adevărul”. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, despre răspunsul UE în fața agresiunii ruse - Eurovision: EBU acuză cele 6 jurii eliminate, inclusiv România: „O neregulă de asemenea amploare este fără precedent” (HotNews.ro) - S-au făcut mari! (Gazeta Sporturilor)

Românii au scos în martie 1,1 mild. euro din bănci și fonduri mutuale și i-au băgat în consum (CursDeGuvernare)

Inflația și războiul au scos din bănci economii personale de peste 4,42 miliarde de lei și investiții personale de aproape 1,57 miliarde de lei din fondurile de investiții românești, numai în luna martie. Și încă nu sunt date oficiale dacă tendința de dezinvestire nu se va fi amplificat în aprilie.

Banii – și cei din depozite bancare și cei din investiții în fonduri – s-au dus în consum, cel mai probabil sub emoția inflației și incertitudinile inițiale provocate de războiul din Ucraina.

Conturile curente ale gospodăriilor populației au scăzut cu echivalentul total a peste 1,22 miliarde de lei, iar depozitele la termen cu 3,2 miliarde de lei, în martie (prima lună întreagă de război al Rusiei în Ucraina) față de februarie, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Citiți mai mult pe pagina CursDeGuvernare.

 

Trei experți explică ce înseamnă impozitul progresiv și cum ne-ar putea afecta. „Orice partid care face asta pierde guvernarea” (Libertatea)

PSD a anunțat luni că intenționează introducerea unui impozit progresiv, însă PNL și UDMR se opun. În același timp, economiștii au dubii că România poate implementa un sistem în trepte deoarece este greoi și dificil de administrat. Mai mult, Planul Național de Redresare Fiscală (PNRR) conține alte prevederi fiscale.

Experții consultați de Libertatea consideră că autoritățile pot face mult mai ușor rost de bani prin eliminarea excepțiilor și facilităților aflate în vigoare, decât prin introducerea unui impozit progresiv.

Sistemul de taxare progresivă presupune cote mici de taxare pentru veniturile mici și mai mari pentru veniturile mari.

În acest moment, impozitul pe venit este de 10% în România.

Unele categorii de angajați sunt scutite de impozit, precum IT-iștii, cercetătorii, constructorii și, mai nou, angajații din agricultură și industria alimentară. În total, aproximativ un milion de angajați din totalul de cinci milioane beneficiază de scutire.

În acest moment, cotă unică în Uniunea Europeană au România, Ungaria, Lituania, iar din afara spațiului comunitar mai au Rusia, Georgia și Kazahstan.

 

Exclusiv “Adevărul”. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, despre răspunsul UE în fața agresiunii ruse

“Uniunea Europeană nu este omogenă. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu se folosește de avantajul unei posibile diviziuni”.

Președinta Parlamentului European spune că puterea Uniunii Europene vine tocmai din diversitate, însă este o linie ușor de trecut spre a se transforma într-un călcâi al lui Ahile și a fi exploatat de Vladimir Putin.

 

Eurovision: EBU acuză cele 6 jurii eliminate, inclusiv România: „O neregulă de asemenea amploare este fără precedent” (HotNews.ro)

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a explicat joi seară de ce au fost eliminate cele 6 jurii de la vot, inclusiv România, acuzând că acestea s-ar fi votat între ele arătând că în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele şase jurii au plasat toate celelalte cinci ţări în Top 5, iar patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

„O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent.”, se arată în comunicatul EBU.

HotNews.ro reamintește că organizatorii au anunțat, pe scena Eurovision 2022, că nu a putut fi stabilită conexiunea cu România, iar TVR acuză că a fost schimbat votul. În realitate, acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext, după cum a dovedit prezentatoarea TVR, Eda Marcus.

 

S-au făcut mari! (Gazeta Sporturilor)

Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat Cupa României, după o finală cu FC Voluntari, scor 2-1. Este primul trofeu din istoria clubului covăsnean și evidențiază trendul ascendent avut de la înființare.

Sepsi Sfântu Gheorghe a început să atragă atenția în anul 2016, odată cu promovarea în Liga 1. Echipa finanțată de Laszlo Dioszegi, cu un ajutor asumat și recunoscut din partea autorităților maghiare, a avut un progres continuu. În fiecare sezon a făcut câte un pas în față, apogeul fiind atins ieri, pe arena din Giulești, prin primul trofeu din istorie.