Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amânarea ratelor la credite i-a luat prin surprindere pe bancheri. Modalitatea concretă de aplicare este în ceaţă deocamdată (Ziarul Financiar)

rate_case.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Paradoxul românesc: foame bugetară, miliarde de euro nefolosite (Adevărul) - Dușuri reci pentru PNL la evenimentul festiv al partidului (G4Media.ro)

Amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni, decisă de coaliţia de guvernare, i-a luat prin surprindere pe bancheri. Nu se aşteptau. Modalitatea concretă de aplicare este în ceaţă deocamdată. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie (Ziarul Financiar)

Decizia coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR de a aproba măsura amânării cu până la nouă luni a ratelor la creditele bancare în cazul clienţilor cu probleme la plată a luat prin surprindere bancherii, după ce în aprilie politicienii vorbeau de aplicarea unei astfel de măsuri altă dată, iar bancherii se aşteptau la aprobarea unui eventual moratoriu de amânare a ratelor după o perioadă mai mare de analiză, de câteva luni.

Conform datelor prezentate recent de guvernatorul BNR Mugur Isărescu aproape 490.000 de debitori cumulat au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care acum este între 5-6%, şi mai creşte.

Acestă decizie a Coaliţiei de guvernare privind introducerea unui nou moratoriu de amânare a ratelor bancare vine în contextul creşterii dobânzilor şi a facturilor românilor, după ce în 2020 şi 2021 a fost aplicat un alt moratoriu pentru a susţine debitorii persoane fizice şi companii care au avut probleme financiare din cauza pandemiei COVID-19.

Diferenţa majoră faţă de moratoriul de amânare a ratelor aplicat în perioada pandemiei de COVID ar fi legată de faptul că atunci a existat un ghid al Autorităţii Bancare Europene (EBA), iar BNR a putut să flexibilizeze cadrul prudenţial astfel ca împrumuturile amânate mai mult de 3 luni să nu fie considerate neperformante.

Pe larg în Ziarul Financiar.

 

Paradoxul românesc: foame bugetară, miliarde de euro nefolosite (Adevărul)

În timp ce liderii Coaliţiei nu ştiu cum să o scoată la capăt cu dezechilibrele bugetare, sume enorme din fondurile europene destinate României sunt pe punctul să se piardă, pentru că guvernele şi administraţia nu au fost capabile să absoarbă aceşti bani, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.

Astăzi, într-o situaţie economică extrem de dificilă pentru întreaga lume, când nevoia de finanţare este mai mare ca oricând, România constată că peste 12 miliarde de euro, din exerciţiul financiar 2014-2020 riscă să fie pierduţi pentru că nu au fost utilizaţi. Peste 12 miliarde de euro! Fonduri care ar fi dus investiţii şi la dezvoltare în economia României!

Cu o rată anuală a inflaţiei la peste 14% şi cu dobânzi la împrumuturi de peste 8%, România are nevoie de ultimul euro primit fără niciun fel de costuri de la Uniunea Europeană, dar, iată, ne permitem să pierdem într-un singur exerciţiu bugetar european, 12 miliarde de euro. În schimb discutăm despre schimbarea fiscalităţii şi despre renunţarea la cota unică ca soluţie pentru aducerea a unor venituri în plus la buget. Iar în privinţa banilor pierduţi, toată speranţa stă în a convinge Comisia Europeană să accepte redirecţionarea unor fonduri către cheltuielile sociale anunţate în pachetul guvernamental recent adoptat, dar fără sursă de finanţare.

Integral în Adevărul.

 

Dușuri reci pentru PNL la evenimentul festiv al partidului. Stelian Tănase: Alianța cu PSD e toxică, PSD înghite PNL / Valeriu Stoica: Când ma uit la oamenii politici din România am impresia că văd o adunare de nevăzători (G4Media.ro)

Liderii PNL au participat marți la un eveniment festiv la 147 de ani de la înființarea partidului la Biblioteca Centrală Universitară. La simpozion a participat actualul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, dar și foștii șefi Valeriu Stoica și Crin Antonescu – o prezență publică extrem de rară. Stelian Tănase le-a livrat liberalilor un discurs extrem de dur, în care a spus că alianța cu PSD e toxică și că PSD a șters identitatea PNL.

”Dvs. stați alături ca niște școlari ascultători și care sperați să beneficiați de această situație, fiecare în parte, ca să nu spun mai multe. Trebuie să regândiți această strategie perdantă. Alegerile nu sunt departe. Cred că un congres extraordinar PNL ar putea aduce clarificările pe care precedentele congrese PNL nu le-a adus. PSD e un partid de bătut”, a spus Stelian Tănase, discursul său fiind întâmpinat cu răceală de liderii liberali.

Și fostul președinte PNL Valeriu Stoica a adus critici voalate, spunând că ”una dintre cele mai importante calități ale omului politic e aceea de a vedea. De multe ori când ma uit la oamenii politici din România am impresia că văd o adunare de nevăzători. Ce trebuie să vadă omul politic? În primul rând, să vadă ce e vizibil pentru toți. Apoi trebuie să vadă ceea ce foarte puțini dintre contemporani văd. În al treilea rând, un om politic trebuie să vadă și ce nu e vizibil pentru că e profund și ascuns. Noi sărbătorim acum capacitatea vizionară a lui Ion C. Brătianu”.

De la eveniment au lipsit trei dintre foștii președinți ai PNL: Ludovic Orban – plecat între timp din partid, Florin Cîțu – aflat într-o vizită în Finlanda, și Raluca Turcan – care a organizat o acțiune similată în Sibiu.

G4Media oferă imagini de la evenimentul PNL de la BCU.

 
Revista presei românești - 25 mai 2022