Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii, bugetarii cu studii superioare cel mai prost plătiţi (Adevărul)

protest_fsli_piata_victoriei.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/FSLI România

Toate fondurile de pensii Pilon II înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an din cauza scăderii valorii titlurilor de stat: cine ieşea la pensie anul trecut în luna mai lua mai mulţi bani decât cineva care iese acum (Ziarul Financiar) - Cum explică teoriile conspirației variola maimuței și cine le promovează în România (PressOne) - Culisele procesului Caracal, în care Gheorghe Dincă este judecat “în secret” pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu (Libertatea) - Rapid: E titlul doar un vis? (Gazeta Sporturilor)

Profesorii, bugetarii cu studii superioare cel mai prost plătiţi. Aceştia au protestat în faţa Guvernului (Adevărul)

Sindicaliştii din Educaţie au protestat ieri în faţa Guvernului, cerând aplicarea integrală a unei legi din 2017. Practic, profesorii şi profesorii debutanţi sunt în continuare printre cel mai prost plătiţi bugetari cu studii superioare.

Un profesor din preuniversitar cu peste 25 de ani de vechime în sistem ar fi trebuit să aibă în 2022 un salariu brut de peste 5.500 de lei, dar el are 3.000. Aceasta pentru că deşi există o lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice încă din 2017, aplicarea ei a fost suspendată în 2020.

Nivelul de salarizare din învăţământ este la 1,67 pe o grilă de la coeficientul 1 până la coeficientul 12, acesta din urmă fiind salariul preşedintelui României, ca punct de referinţă.

De aceea, sindicaliştii din Educaţie au ieşit ieri, între orele 11.00 şi 13.00, la un protest în faţa Guvernului pentru a-şi cere drepturile în stradă.

Pe larg, în Adevărul.

 

Toate fondurile de pensii Pilon II, unde 8 milioane de români au o parte din pensie, înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an din cauza scăderii valorii titlurilor de stat: cine ieşea la pensie anul trecut în luna mai lua mai mulţi bani decât cineva care iese acum (Ziarul Financiar)

Pe lângă facturile mai mari la energie, motorina mai scumpă cu 45% de la început de 2022 încoace şi războiul din Ucraina care scumpeşte alimentele, şocul infla­ţionist din România, prin cea mai ridicată inflaţie din ultimii 18 ani, mai vine cu o situaţie complicată: scă­derea economiilor pentru bătrâneţe ale milioane de români.

Astfel, cei care şi-au verificat în ultimele zile contul de pensie privată Pilon II au putut observa scăderi pe linie ale valorii unitare a activului net de la început de 2022 încoace de la minus 8% pentru NN Pensii la minus 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private în pofida faptului că salariaţii români au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii. Scăderile sunt prezente şi pentru ultimele 12 luni.

Cu alte cuvinte, chiar dacă în portofoliile fondurilor Pilon II sunt şi companii care sunt avantajate de scumpirile din energie, precum Nuclearelectrica, Petrom, Romgaz, şocul inflaţionist loveşte puternic în economiile de bătrâneţe ale aproape 8 milioane de salariaţi dată fiind expunerea ridicată, de circa 60%, pe titluri de stat. Iar astfel de instru­mente se de­preciază într-un context cu scumpiri accelerate precum cel din prezent.

Mai mult, în Ziarul Financiar.

 

Noua resetare, dictatura sanitară globală și interzicerea sexului. Cum explică teoriile conspirației variola maimuței și cine le promovează în România (PressOne)

Încă trei țări raportează cazuri de variola maimuței, în vreme ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le cere oamenilor să rămână calmi.

Între timp, pe rețelele de socializare au apărut deja teorii și interpretări ale virusului, chiar dacă medicii și experții în epidemiologie au explicat deja că nu se poate face nicio legătură între variola maimuței și Covid-19 și că virusul se transmite doar în condiții de contact direct, indiferent de orientarea sexuală a pacienților.

Fapt/ Adevăr: Variola maimuței se extinde, la fel cum s-au extins de-a lungul timpului și alte boli contagioase.

Fake News / Dezinformare: Variola maimuței este încă o încercare a elitei globaliste de a controla omenirea, un virus de laborator răspândit doar de persoane homosexuale, o consecință a vaccinului anti Covid, o armă biologică produsă în Ucraina sau o răzbunare a lui Dumnezeu.

„Experții” în Covid-19 de ieri sunt specialiștii în variola maimuței de astăzi: aceleași personaje promovează la anumite televiziuni și în online dezinformări, arată monitorizarea făcută de PressOne.

La fel cum s-a întâmplat și în pandemie, vocea medicilor e acoperită de zgomotul celor care se simt vânați de Bill Gates personal, așa că PressOne a pus cap la cap cinci dezinformări care circulă cu privire la noul virus care a speriat lumea.

 

Culisele procesului Caracal, în care Gheorghe Dincă este judecat “în secret” pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu (Libertatea)

Pe 31 mai, dosarul în care Gheorghe Dincă e judecat de Tribunalul Olt pentru uciderea celor două tinere are un nou termen. Instanța va anunța atunci dacă aprobă “experimentul cu butoiul, cerut de inculpat.

Început de peste 1 an și jumătate, procesul se desfășoară fără public și fără presă.

Libertatea vă prezintă cele mai importante momente din spatele ușilor închise, consemnate în încheierile ședințelor de judecată.

 

E titlul doar un vis? (Gazeta Sporturilor)

Cooptarea puternicului om de afaceri Dan Șucu în acționariat îi face pe fanii giuleșteni să spere la câștigarea campionatului chiar din sezonul viitor. Unul în care Rapidul sărbătorește 100 de ani de la înființare și 20 de ani de la câștigarea ultimului titlu.

“Rapid anunță un buget de 7 milioane. Viitorul a luat titlul cu buget de 5 milioane de euro. Și nu avea nici suporteri, nici stadion grozav” - Remus Răureanu

“E prea devreme. Saltul normal ar fi să se califice în play-off. Înainte să se bată cu CFR și FCSB, Rapid trebuie să se bată cu Sepsi, cu Voluntari, cu UTA” - Dan Udrea

Pentru a intra în lupta la titlu, Rapid are nevoie de un context favorabil: de exemplu, CFR și FCSB să își rupă gâtul în Europa și să intre în vrie cu bugetele – Cătălin Țepelin.

Dezbaterea este disponibilă pe site-ul Gazetei Sporturilor.

 
Revista presei românești - 26 mai 2022