Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD și PNL, bilanțuri separate despre guvernarea împreună. Expert: și-au securizat propriul electorat (Europa Liberă)

coalitie.jpeg

Liderii coaliției de guvernare la prezentarea pachetului de măsuri economico-sociale ”Sprijin pentru România” (11 aprilie 2022)
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Viaţa la UPU, contracronometru. „Dacă medicul urgentist a greşit, cel specialist nu mai are ce consulta“ (Adevărul) - Primăria Sectorului 4 cere bani de la Guvern pentru a plăti despăgubirile victimelor de la Colectiv (Libertatea) - Industria aviatică, cea mai lovită de pandemie, explozie a cererii: traficul a crescut cu 110% în primele cinci luni (Ziarul Financiar) - Simout (Gazeta Sporturilor)

PSD și PNL, bilanțuri separate despre guvernarea împreună. Expert: și-au securizat propriul electorat (Europa Liberă)

La șase luni de guvernare împreună, PNL și PSD au făcut bilanțul în conferințe separate.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu și-a asumat integral meritul măsurilor sociale adoptate de guvern, timp în care PNL a bifat formal momentul într-o conferință susținută la Brașov în care premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a vorbit despre măsurile luate de guvernul său.

Politologul George Jiglău spune, pentru Europa Liberă, despre alegerea celor doi lideri de a face bilanțul separat, deși fac parte din aceeași coaliție de guvernare, că arată dorința de a transmite un mesaj în primul rând către propriile partide și electorate.

De altfel, ambele întruniri au avut o evidentă componentă electorală, ducând cu gândul mai degrabă către întrunirile de campanie: de la poziționarea liderului de partid flancat de membrii anonimi ai formațiunii, în cazul PSD, la aerul de întrunire internă de partid, în cazul PNL.

„Faptul că am avut evenimente diferite arată că fiecare a dorit să dea, în principal, un mesaj propriului partid și propriului electorat. Premierul chiar a ales să livreze mesajul la un eveniment intern de partid. De cealaltă parte, am observat că domnul Ciolacu a pus mult accentul pe PSD, ce a făcut PSD, care sunt meritele PSD. Premierul a vorbit mai degrabă despre guvernul pe care îl conduc".

 

Viaţa la UPU, contracronometru. „Dacă medicul urgentist a greşit, cel specialist nu mai are ce consulta“ (Adevărul)

Vineri, 27 mai, este Ziua Medicinei de Urgenţă, ziua celebrării medicilor, asistentelor, infirmierelor din prima linie, a celor care salvează vieţi contracronometru.

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Piteşti este locul unde ajung cazurile cele mai grave din judeţ şi nu numai. Doi medici. Opt asistente. Aproximativ 150 de prezentări în 24 de ore.

"Pacienţi în stare critică, bolnavi care acuză dureri insuportabile, dar şi persoane care nu reprezintă urgenţe medicale. 18 paturi. În situaţia în care toate sunt ocupate şi în acel moment ajung alte cazuri extrem de grave, se suplimentează cu tărgi. Pacienţii ale căror vieţi nu sunt în pericol sunt nevoiţi să mai aştepte. Unii înţeleg că prioritare sunt cazurile critice, alţii nu. Se creează tensiune", explică purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Cristina Cazacu, într-o prezentare, pe scurt, a unei zile obişnuite în UPU.

Mai mult în Adevărul.

 

Primăria Sectorului 4 cere bani de la Guvern pentru a plăti despăgubirile victimelor de la Colectiv (Libertatea)

Consiliul Local al Sectorului 4 urmează să adopte în ședința din 31 mai o hotărâre privind transmiterea unei solicitări către Guvern, pentru a primii banii pentru plata daunelor victimelor de la Colectiv. Primăria spune că nu are banii necesari și că se află în riscul de a intra în insolvență, dacă ajunge în situația de a i se pune poprire pe conturi.

Curtea de Apel București a stabilit la jumătatea lunii mai că supraviețuitorii și rudele victimelor din incendiul de la clubul Colectiv trebuie să primească peste 56 de milioane de euro și peste 17 milioane de lei despăgubiri de la Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, conform motivării deciziei definitive. La cele două sume se adaugă și câteva mii de dolari și franci elvețieni, plus 6.000 de lei lunar, timp de câțiva ani, pentru trei dintre victime, până când împlinesc 18 ani. Cele două instituții publice vor plăti aceste sume în solidar cu patronii clubului și pirotehniștii care au montat artificiile. Aceștia din urmă trebuie să plătească, pe lângă daunele morale și materiale către victime, și despăgubiri de peste 5,3 milioane de lei spitalelor din București care au îngrijit pacienții răniți în Colectiv.

Între timp, Piedone contestă în instanţă condamnarea de 4 ani de închisoare primită în dosarul Colectiv.

Și, mai informează Libertatea, la două săptămâni de la condamnarea din primul dosar deschis după tragedia din clubul bucureștean, procurorii anunță că, la fel ca la sfârșitul anului trecut, nu există încă vreun urmărit penal în cazul asistenței medicale din spitale şi transferul în străinătate al victimelor incendiului de la Clubul Colectiv.

 

Industria aviatică, cea mai lovită de pandemie, explozie a cererii: traficul a crescut cu 110% în primele cinci luni: „Dacă în 2020 şi 2021 oamenii au cumpărat bunuri, acum cumpără vacanţe“ (Ziarul Financiar)

Piaţa aeriană, de peste 3 mld. euro, s-a prăbuşit în pandemie, dar datele de la Eurocontrol din primele cinci luni din 2022 arată un avans de 110% al traficului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, impulsionat de dorinţa românilor de a călători.

Anul 2022 a venit cu noi provocări pentru industria aviatică, care se confruntă în prezent cu creşteri ale costului kerosenului, ceea ce duce la preţuri mai mari ale biletelor de avion.

Conform analizei realizate de ZF pe baza datelor de la Eurocontrol, în perioada 1 ianuarie 2022 – 24 mai 2022 au fost înregistrate peste 57.800 de zboruri dinspre sau înspre aeroporturile din România, faţă de 27.400 de zboruri din aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Simout (Gazeta Sporturilor)

Halep a fost eliminată total surprinzător de chinezoaica QuinwenZheng (19 ani, 74 WTA) în turul secund de la Roland Garros, scor 6-2, 2-6, 1-6. Fosta câștigătoare a turneului, în 2018, nu mai părăsise atât de devreme Parisul din 2015.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru GSP contraperformanța egalată de sportiva noastră după 7 ani. „Simona Halep nu poate avea pretenții mai sus de locul 50-60 cu acest joc”.

Dubla campioană de Grand Slam spune că a suferit un atac de panică în setul secund.

Întrebată despre lecția pe care o învață din acest episod, Halep a spus: „E doar un meci de tenis, cred că ar trebui să îl abordez puțin mai relaxată. Nu găsesc un motiv particular, dar s-a întâmplat. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată într-un meci. Vestea bună este că nu m-am accidentat și că voi putea juca la turneele următoare”.

În luna iunie, Simona Halep va pregăti turneul de la Wimbledon.

 
Revista presei românești - 27 mai 2022