
Presa românească
Macron a venit în România să-l convingă și pe Iohannis că Rusia nu trebuie umilită (SpotMedia.ro)
emmanuel_macron_si_klaus_iohannis.jpg

În editorialul său din Europa Liberă Andreea Pora notează observă că Macron insistă: Zelenski să negocieze cu Rusia. În timp ce Iohannis militează ca Ucraina să primească statutul de candidat repede. Cei doi președinți, Macron și Iohannis, au afișat o atitudine extrem de prietenoasă în conferința de presă de după discuțiile care au durat peste o oră, dar au fost destul de ambigui pe temele fierbinți. Nu e clar nici dacă „dragă Emmanuel” și „dragă Klaus” s-au înțeles pe aceste teme.
Despre Mizele vizitei lui Macron în România scrie și Adevărul. Emmanuel Macron a subliniat susţinerea ţării sale pentru întărirea NATO în Flancul Estic, a promis sprijin suplimentar pentru România, dar a lansat şi mesaje cu tentă electorală. Un mesaj central reieşit în declaraţiile comune, atât prin vocea lui Iohannis, cât şi a lui Macron, este susţinerea şi importanţa unei apărări înaintate a NATO în Flancul Estic, o decizie pregătită pentru validare la Summitul NATO de la Madrid. De asemenea, un aspect nou menţionat de Emmanuel Macron este faptul că autorităţile române şi cele franceze lucrează la un plan de susţinere a Forţelor Navale Române, miniştrii de resort urmând să pună la punct detaliile colaborării. Pe de altă parte, Emmanuel Macron a avut un ton mult mai îndulcit faţă de comportamentul Rusiei, subliniind că acest stat e „o forţă de temut”, nu e dorit un război cu „poporul rus” şi că nimeni nu vrea „să-i nimicească”. De altfel, liderul francez a evitat un răspuns direct privind soluţia pentru a nu „umili Rusia”. În schimb, Macron a oferit garanţia că în cazul în care un stat ca România va fi atacat, Franţa va acţiona. „Aveţi susţinerea noastră dacă ţara dumneavoastră e ameninţată”, a subliniat Macron.
20 de spitale de psihiatrie din România au răspuns că numărul internărilor a scăzut în pandemie, când depresiile au crescut (Libertatea)
În timp ce citim acest text, câteva mii de oameni stau internați și primesc tratament în spitalele de psihiatrie din România. Unii dintre ei vor fi internați doar câteva zile sau săptămâni, alții – câteva săptămâni sau luni, iar unii sunt acolo de câțiva ani. Pe perioada pandemiei, timp de doi ani, o parte dintre acești bolnavi nu au avut acces la servicii de spitalizare. Ratele de internare/externare s-au redus semnificativ, ca peste tot în lume.
Mii de românii cu credite de consum sau ipotecare au mers la bănci să ceară schimbarea referinţei speriaţi de creşterea ratelor (ZF)
În condiţiile în care ROBOR a depăşit 6% mii de românii cu credite de consum sau ipotecare au mers la bănci să ceară schimbarea referinţei speriaţi de creşterea ratelor. Băncile mari nu spun câţi sunt cei care solicită conversia, dar susţin că aprobă majoritatea cererilor scrie ZF.
ANAF a declanșat operațiunea "Marea Încasare" (Profit.ro)
ANAF a declanșat această operațiune cu scopul de a aduna mai mulți bani la bugetul statului și de a ajuta firmele cu probleme să acceseze mecanismele de eșalonare disponibile. Campania, în cadrul căreia sunt contactați contribuabilii pentru discuții, este derulată la nivelul național, a declarat pentru Profit.ro președintele ANAF, Lucian Heiuș. ANAF a mai inițiat astfel de acțiuni și în trecut, dar cea de acum este de amploare foarte mare, fiind implicat chiar și personalul care în mod normal desfășoară acțiuni de control.
Pro și contra festivității de premiere în școli (Scena 9)
Coronițele, „apanajul comunismului, nu al meritocrației” sau „parte a unei tradiții”. O petiție publică lansată de o profesoară din Bacău prin care cere eliminarea festivității de premiere a elevilor, de la sfârșit de an școlar, a stârnit un val de reacții în online. În timp ce peste două mii de părinți, profesori și elevi s-au alăturat inițiativei și spun că alinierea în careu și coronițele de flori le amintesc de vremea comunismului, alte persoane se opun cu vehemență și afirmă că doar elevii „mediocri” vor fi avantajați. Profesoara Ana-Nela Popoveniuc, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, din Bacău, a lansat o petiție prin care cere renunțarea la festivitatea de premiere a elevilor, de la sfârșit de an școlar, care se ține de obicei în curtea școlii. „Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu”, scrie învățătoarea în petiția care a strâns, în prezent, peste 2000 de semnături. Pe lângă dreptul la intimitate al copilului, profesoara din Bacău susține că atunci când elevii sunt ierarhizați și aliniați în careu, în ordinea mediilor obținute, se nasc sentimente de frustrare, de invidie și ură, precum și traume în rândul celor catalogați drept slabi și puși în antiteză cu aceia care reușesc să obțină „10 pe linie”, scrie Scoala9.