Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce trebuie să se teamă România (Adevărul)

george_friedman.jpg

George Friedman este unul dintre cei mai apreciaţi strategi şi politologi din lume.
George Friedman este unul dintre cei mai apreciaţi strategi şi politologi din lume.
Sursa imaginii: 
arhiva personală via site-ul ziarului Adevărul

„Fond de investiții”. Palate, vile, iahturi, podgorii de 4,5 miliarde de dolari care duc la Putin (Europa Liberă) - De ce instanța a pronunțat achitări pe linie, deși Liviu Dragnea a contrasemnat hotărârea de guvern în urma căreia insula Belina și brațul Pavel au fost închiriate companiei despre care DNA susține că era controlată chiar de el (G4Media) - La restaurant, cu șalupa Ambulanței (Libertatea) - Românii au cheltuit 1,9 mld. euro pe vacanțe în străinătate în primele 4 luni, peste nivelul din anul de boom 2019 (Ziarul Financiar) - Săgeata din apă (Gazeta Sporturilor) - De unde-și ia puterea David Popovici, tânărul care ia micul dejun la 3 AM și e în bazin la 5 AM (Republica)

De ce trebuie să se teamă România (Adevărul)

Cunoscutul analist geopolitic american George Friedman, fondatorul Stratfor, consideră că România are cea mai solidă poziție în regiune și cea mai înteleaptă abordare din Europa de Est în privința războiului din Ucraina, dar spune că pericolul cel mai mare pentru țara noastră este cel provocat de disensiunile interne, care duc la dificultăți în luarea deciziilor.

George Friedman (73 de ani) este fondatorul şi CEO al companiei de previziune şi analiză geopolitică Geopolitical Futures, pe care a înfiinţat-o în 2015. În 1996 a fondat Stratfor, cunoscuta companie de informaţii şi analize politice, de unde a plecat în 2015. George Friedman este autor a mai multor cărţi extrem de apreciate, printre care se numără The Next 100 Years, The Next Decade, America's Secret War, The Intelligence Edge, The Coming War With Japan şi The Future of War. Cele mai multe dintre cărţile scrise de către George Friedman au fost best seller-uri The New York Times.

George Friedman s-a născut în Budapesta, într-o familie de evrei care au supravieţuit Holocaustului. Pe când era copil, familia sa a părăsit Ungaria pentru a scăpa de regimul comunist, stând iniţial într-o tabără în Austria, iar apoi imigrând definitiv în Statele Unite ale Americii. George Friedman şi-a luat licenţa în Ştiinţe Politice la City College of New York şi a obţinut doctoratul în Guvernare la Cornell University. George Friedman a predat ştiinţele politice la Dickinson College timp de aproape două decenii.

Citiți interviul exclusiv cu analistul american George Friedman despre poziția țării noastre în contextul războiului din Ucraina în Adevărul de astăzi.

 

„Fond de investiții”. Palate, vile, iahturi, podgorii de 4,5 miliarde de dolari care duc la Putin (Europa Liberă)

Vladimir Putin a fost acuzat de guvernele occidentale că a strâns o avere secretă uriașă printr-o rețea de oligarhi și prieteni. Cu toate acestea, există puține dovezi pe hârtie care să-l lege pe Putin de bunuri – sau de binefăcătorii săi prietenoși. O posibilă conexiune a apărut acum.

Palatele, iahturile și podgoriile furnizate lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari.

O nouă investigație a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și Corupției și a site-ului de știri Meduza face legătura între un nume de domeniu de e-mail, cu proprietăți opulente din Rusia, și Vladimir Putin.

Investigația a a identificat un grup de 86 de companii, aparent fără legătură între ele, sau organizații fără scop lucrativ care par să dețină active de peste 4,5 miliarde de dolari și care duc la un singur domeniu privat de mail: LLCInvest.ru, care este funcțional, scrie The Guardian, preluat de Europa Liberă.

 

De ce instanța a pronunțat achitări pe linie, deși Liviu Dragnea a contrasemnat hotărârea de guvern în urma căreia insula Belina și brațul Pavel au fost închiriate companiei despre care DNA susține că era controlată chiar de el (G4Media)

Judecătorul Bogdan Alexandru Dari de la Tribunalul Capitalei a invocat mai multe decizii CCR ulterioare trimiterii dosarului Belina în instanță în iunie 2018, a demontat acuzațiile DNA și a dispus achitarea tuturor inculpaților, printre care Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, și Adrian Gâdea, președintele CJ al Teleorman, omul fostului lider PSD.

Decizia Tribunalului nu este definitivă, poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Găsiți motivarea instanței pe pagina G4Media.

 

La restaurant, cu șalupa Ambulanței (Libertatea)

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe, Spitalul Județean Tulcea, dar și cadre din Ambulanță au relatat câteva cazuri de ceea ce ei numesc “abuzuri ale conducerii Serviciului de Ambulanță al unuia dintre cele mai dificile județe din România”.

 

Record în turism. Românii au cheltuit 1,9 mld. euro pe vacanțe în străinătate în primele 4 luni, peste nivelul din anul de boom 2019 (Ziarul Financiar)

Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere, iar ridicarea restricţiilor a stimulat şi mai mult călătoriile în străinătate. În ianuarie-aprilie 2019 românii lăsau pe deplasări în străinătate circa 1,2 miliarde de euro, iar pe tot anul suma ajungea la 5,3 miliarde de euro, nivel record, arată ZF.

Cererea în creştere pentru călătorii se vede şi în traficul aeroportului Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, care a ajuns la circa 2 milioane de pasageri în primele trei luni din acest an, faţă de doar 630.000 de pasageri în perioada similară a anului trecut, dar încă sub nivelul din perioada similară a lui 2019.

România continuă să aibă însă o balanţă pe deficit în turism, chiar dacă a crescut şi suma lăsată de străini în ţară, 976 mil. euro în primele patru luni din acest an, faţă de 415 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, mai arată BNR.

 

Săgeata din apă (Gazeta Sporturilor)

David Popovici, 17 ani, continuă să uluiască lumea înotului.

Campionul mondial de la 200 metri liber s-a calificat ieri și în finala la 100 metri cu cel mai bun timp, 47,13 secunde, un record mondial de juniori.

Principalul său rival, campionul olimpic Caeleb Dressel, s-a retras din cauza problemelor medicale și nu va lua startul în finala de azi, programată la ora 19.22, în direct pe TVR 1.

 

De unde-și ia puterea David Popovici, tânărul care ia micul dejun la 3 AM și e în bazin la 5 AM: „Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele” (Republica)

Cu o săptămână înainte ca sportivul să obțină aurul la Budapesta, site-ul publicației SwimSwam Magazine a publicat o scrisoare deschisă a înotătorului, în care acesta vorbește despre izvorul performanței lui sportive și mentalitatea pe care și-a dezvoltat-o pentru a face față provocărilor.

„Scopul meu este să nu-mi schimb niciodată mentalitatea, să nu uit cel mai important lucru dintre toate: că sportul este distractiv. Cine sunt astăzi reprezintă suma tuturor lucrurilor care mi-au fost oferite, cu răbdare și atenție, de oamenii care mă iubesc. În plus, există ceva ce este doar al meu

Familia mea a fost, este și va fi întotdeauna stânca mea. M-au călit, mi-au modelat modul de a gândi, de a vedea lumea și, de asemenea, de a aborda sportul”, a mărturisit David Popovici.

Integral pe pagina Republica.

 
Revista presei românești - 22 iunie 2022