Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epocal. David Popovici a cucerit aseară aurul mondial și la 100 de metri, după o cursă cu un finiș fantastic (Gazeta Sporturilor)

david_popovici_cm_budapesta.jpg

David Popovici, dublu campion mondial natație
Sursa imaginii: 
AP PHOTO

Campionul care vorbește cu apa / Drumul lung bătut cu brațele în 47, 58 de secunde (G4Media.ro) - Arena Națională de Înot, sabotată de Primăria Otopeni. Finalizată în urmă cu un an, construcția încă nu este inaugurată (Buletin de București) - SRI și-a prezentat bilanțul într-o ședință la care au participat Iohannis și Ciucă, fără presă (Europa Liberă) - Păcăleala compensării. Bani tocați degeaba (SpotMedia) - Cea mai zbuciumată piaţă din economie (Ziarul Financiar)

Epocal. David Popovici a cucerit aseară aurul mondial și la 100 de metri, după co cursă cu un finiș fantastic (Gazeta Sporturilor)

FABULOS! David Popovici, la doar 17 ani, a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc!

„Nu mă așteptam, dar am luptat și am fost pozitiv pe parcursul cursei. Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri liber. E doar începutul, avem foarte mult de muncă în fața noastră”, a fost reacția scurtă a lui Popovici, la interviul acordat în limba engleză.

Ulterior, în limba română, Popovici le-a transmis un mesaj spectatorilor români prezenți în sala de la Budapesta: „Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat”, a spus Popovici, care a fost ovaționat la scenă deschisă de cei din tribune.

David Popovici și-a respectat statutul de mare favorit la Mondialele de Natație de la Budapesta și a bifat o performanță uluitoare. În toată istoria acestei competiții, un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție și acesta este americanul Jim Montgomery, care a făcut acest lucru tocmai în 1973, la prima ediție a CM, desfășurată la Belgrad.

Citiți mai mult în Gazeta Sporturilor.

 

Campionul care vorbește cu apa / Drumul lung bătut cu brațele în 47, 58 de secunde (G4Media.ro)

Un adolescent de 17 ani a reparat pentru o clipă busola stricată din sportul și din societatea românească, indicând corect nordul: Nu există scurtături între două puncte unite de o linie dreaptă de 100 de metri dintr-un bazin de înot.

Distanța poate fi parcursă în 47, 58 de secunde doar după sute sau poate mii de kilometri bătuți cu brațele, numai după ani grei de antrenament și numai dacă în loc de apă umpleți bazinul cu un ocean de pasiune.

Povestea de succes a lui David Popovici a venit în momente de colaps național. E o umbră de speranță într-o țară cu valorile inversate, în care ai crede că mai toți din jurul nostru aleargă azi pe scurtătură ca să se cațere cât mai sus.

David Popovici, Simona Halep și alți mari sportivi ca ei sunt reperele de care mulți din generația lor și a noastră au nevoie ca de aer, surse de inspirație și de motivare pentru a alege, în cele în urmă, drumul lung, dar corect. Marea performanță nu se face pe scurtături, atrage atenția jurnalistul Dan Tăpălagă pe pagina G4Media.ro.

 

Arena Națională de Înot, sabotată de Primăria Otopeni. Finalizată în urmă cu un an, construcția încă nu este inaugurată (Buletin de București)

Cel mai mare complex de natație din țară nu este 100% funcțional nici la un an de la recepția lucrării. Inaugurarea construcției începută acum 13 ani a fost tergiversată în repetate rânduri de administrația locală din Otopeni, care fie a întârziat branșamentele la utilități fie, mai nou, se chinuie să facă angajări cu două săptămâni înainte de prima competiție europeană de juniori unde campionul David Popovici are toate șansele să scrie din nou istorie.

Potrivit calendarului Federației Europene de Natație, între 5 și 10 iulie, la Otopeni trebuie să aibă loc Campionatul European de Înot pentru Juniori iar între 18 și 24 iulie cel pentru Sărituri. La prima competiție, cap de afiș este proaspătul campion mondial David Popovici.

Sincopele în privința funcționalizării complexului de natație au loc în contextul în care cel mai mare PIB pe cap de locuitor din țară este înregistrat în Otopeni, iar bugetul anual al localității, de aproape 40 de milioane de euro, este al doilea ca mărime din Ilfov, după Voluntari. Totul ca urmare a taxelor plătite de sectorul aeronautic și de industria care s-a dezvoltat natural, în ultimii 30, în proximitatea DN1 și a Șoselei de Centură.

Buletin de București descrie situația.

 

SRI și-a prezentat bilanțul într-o ședință la care au participat Iohannis și Ciucă, fără presă (Europa Liberă)

Serviciul Român de Informații și-a prezentat miercuri bilanțul pe anul 2021, însă anunțul privind prezentarea raportului a venit cu 9 minute înainte, prin biroul de presă al Palatului Cotroceni. Reprezentanții mass-media nu au fost invitați nici de SRI la eveniment.

Cotroceniul a transmis cu 9 minute înainte de ora 12:00 că președintele Klaus Iohannis urmează să participe, la fix, la „activitatea de bilanț pentru anul 2021 a Serviciului Român de Informaţii”, la sediul SRI.

Până la publicarea articolului, pe site-ul SRI nu a fost publicat raportul integral pe anul 2021, la secțiunea Rapoarte de activitate, iar purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, nu a răspuns încă cine a decis ca evenimentul să fie anunțat cu doar câteva minute înainte și fără presă.

Serviciul a revenit cu un comunicat, după câteva ore, în care a prezentat sumar câteva declarații ale lui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Eduard Hellvig, scrie Europa Liberă.

 

Păcăleala compensării. Bani tocați degeaba (SpotMedia)

Pe vremea pandemiei, o mare parte a poporului era revoltată de măsurile de protecție și restricții. De ce se bagă statul în libertatea mea și viața mea? Nu sunt eu în măsură să-mi port de grijă? Acum, mulți dintre aceiași campioni ai libertății cer statului să intervină în economia de piață, nu cu masca, ci de-a dreptul cu bâta, împotriva noului dușman – profitul.

Politicienii au prins trendul și populist, aproape indiferent de culoarea politică, cântă în strună poporului nemulțumit.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu comentează soluțiile avansate pentru scăderea prețului carburanților.

Plafonarea prețului presupune ca diferența până la prețul pieței să fie plătită de stat.

De unde are statul bani? De la contribuabili prin diferite taxe și impozite sau din împrumuturi care apoi sunt plătite cu bani de contribuabili sau din alte împrumuturi plătite cu bani de la contribuabili și tot așa până la faliment.

Ca să poată să plătească ceva, fie că e subvenție, plafonare, salariu, pensie, alocație, voucher etc, statul trebuie să încaseze cumva acei bani.

Așadar plafonarea prețului carburanților o vom plăti tot noi, toți contribuabilii, inclusiv cei care nu circulă decât cu tramvaiul și metroul. Prof Bogdan Glăvan a calculat costul: 100 euro/cetățean/anul acesta.

Integral pe SpotMedia.ro.

 

Cea mai zbuciumată piaţă din economie. Asigurările RCA, de 6 mld. lei, au trecut prin trei falimente, plecări de companii şi o reaşezare masivă a cotelor de piaţă (Ziarul Financiar)

Asigurările obligatorii auto (RCA), cea mai con­troversată linie de business a companiilor de asigurări, au trecut prin trei mari falimente în ultimii 10 ani, Astra Asigurări, Carpatica Asig şi acum City Insurance, timp în care numărul jucătorilor s-a restrâns, piaţa şi-a triplat volumul subscrierilor până la aproape 6 mld. lei, iar asigurătorii şi-au reaşezat cotele de piaţă.

În urmă cu 10 ani, piaţa RCA avea un volum al subscrierilor de circa 2 mld. lei şi 11 companii care activau pe această linie de business.

În timp, o parte din jucători au renunţat să mai aibă RCA în portofoliu, iar piaţa s-a împărţit la companiile rămase.

Detalii, în Ziarul Financiar.

 
Revista presei românești - 23 iunie 2022