Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gafă uriașă a ministrului Eduard Novak față de Robert Glință! Ministrul l-a ignorat total (ProSport)

instant_salonul_oficial_inotatori_015_inquam_photos_george_calin.jpg

Robert Glința, lotul olimpic de natație al României
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Eduard Novak l-a îmbrățișat, s-a fotografiat cu dublul campion mondial, dar nu a rostit niciun cuvânt despre Robert Glință, colegul și prietenul lui David Popovici și totodată cel care la Campionale Mondiale de natație de la Budapesta a fost pe locul opt în lume la 100 metri și pe cinci la 50 metri spate.  

Glință a făcut o declarație emoționantă către Popovici mulțumindu-i că ”e contemporan cu el” și spunând că nu s-ar fi bucurat de atenție fără ”rezultatele colosale” ale adolescentului de 17 ani notează și G4Media.ro care mai anunță și că Președintele Klaus Iohannis a trimis buchete de flori în culorile tricolorului lui David Popovici si mamei sale, precum și echipei de natație care a sosit ieri la Aeroportul Otopeni.

Libertatea scrie despre cel mai mare vis al lui David Popovici: „Lucrez la asta în fiecare zi”. David Popovici a declarat în conferința de presă susținută la sosirea în România după Mondialele de natație că își dorește să să devină „cel mai rapid înotător din istorie”. El le-a mulțumit oamenilor care l-au susținut și le-a transmis că așteaptă să simtă susținerea acestora și la Campionatele Europene de Natație, organizate la Otopeni, pe 5-10 iulie.

Sper că valul pe care l-am creat să aducă reacții pozitive și să ajute sportul să progreseze în țara asta. Era nevoie de o mică resuscitare”, a afirmat Popovici. „Sper, de asemenea, să fi inspirat cât mai mulți oameni să se apuce de absolut orice sport care le place, nu neapărat de înot. Sportul înseamnă sănătate, este rețeta spre o viață fericită”, a adăugat campionul mondial.

Popovici nu merită „Steaua României”. Nu încă scrie Tudor Samuilă în editorialul său din GSP. Iar ne grăbim. Iar exagerăm și, din dorința de a face bine, o dăm de gard și provocăm mai mult rău. Klaus Iohannis a decis să îl decoreze pe David Popovici nici mai mult, nici mai puțin decât cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. La șaptesprezece ani și după primele sale medalii la seniori. Uluitor! Să facem un scurt istoric. Românii din lumea sportului care au primit acest ordin prestigios sunt următorii: Patzaichin, Lipă, Iolanda Balaș-Soter, Năstase, Țiriac, Halep, Bellu, Bitang, Lucescu, Iordănescu, Ienei și Morariu. Să vă spun și cine nu a primit distincția? Aleg la întâmplare câteva personaje: Nadia (nu e nevoie să îi scriu numele de familie sau palmaresul, pentru că îl cunoaște toata planeta), Georgeta Damian (6 medalii olimpice, 5 de aur), Doina Ignat (6 medalii olimpice, 4 de aur) reaminește Tudor Samuilă.

Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control. Cercetători şi profesori economişti de la universităţile din Bucureşti şi Cluj au realizat un studiu privind explozia preţurilor din România. Christian Năsulea explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici, unde s-a greşit în ţară, dar şi în afară, şi ce perspective sunt pe termen scurt şi mediu. În opinia profesorului, principala cauză pentru inflaţia galopantă o reprezintă abordarea din timpul pandemiei. Închiderea economiilor şi creşterea masei monetare, după ce băncile centrale au tipărit sume uriaşe de bani, se răsfrâng acum asupra economiei.

Nu ştiu dacă cei care sunt acum la putere – Iohannis, Ciucă, Ciolacu, etc. realizează situaţia critică în care a intrat lumea occidentală şi ce impact are asupra României. Sper să nu ia exemplul lui Băsescu, Tăriceanu şi Boc de acum un deceniu scrie Cristian Hostiuc în Ziarul Financiar. Criza încă nu se vede pentru că lumea este într-o stare de euforie de consum şi mai are bani. Salariile nu s-au tăiat, companiile încă nu au operat reduceri de joburi, încă cererea de angajaţi este mai mare decât oferta, creşterea dobânzilor la lei încă nu se vede, iar stabilitatea cursului valutar leu-euro induce o linişte în piaţă.

Dar vine toamna, şi, mai ales iarna, iar Putin se va uita cum Europa tremură de frig şi aşteaptă ca lumea occidentală să se revolte împotriva propriilor conducători. Germania face de zor planuri de raţionalizare a consumului de gaze (depozitele sunt umplute în proporţie de numai 55% iar ruşii au tăiat deja gazele).

Preţurile la gaze şi energie lovesc companiile în plin – în România, Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte, a anunţat că sistează producţia a doua oară pentru că noile preţuri la gaze sunt prea mari.