Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a fost direcționat dosarul premierului Nicolae Ciucă prin metoda ”coperta” (G4Media)

premierul_nicolae_ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
AP PHOTO/ Valentina Petrova

Până anul trecut, Iosif și purtătorul de cuvânt al Guvernului au fost colegi în masonerie scriu Dan Tăpălagă și Sorin Semeniuc. 

 

O scăpare a unui funcționar din cadrul Curții de Apel București constituie un indiciu solid, care arată că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat ar fi fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif, după cum au explicat pentru G4Media.ro surse din sistemul judiciar. Pentru ca judecata să ajungă pe masa lui Iosif și să fie trucat procesul de repartizare aleatorie a dosarului, a fost folosită metoda ”coperta”, cunoscută de mai multă vreme în sistemul judiciar, au mai explicat sursele citate.

În final, magistratul Iosif a luat decizia pe care Ciucă și-a dorit-o, o premieră în jurisprudență. G4Media.ro a dezvăluit, săptămâna trecută, că, în trecut, Iosif a fost promovat în mai multe funcții guvernamentale de PNL, formațiunea al cărei presedinte este, în prezent, chiar Nicolae Ciucă.

La scurt timp după dezvăluirea G4Media.ro, Iosif a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o cerere de pensionare care i-a fost aprobată. Între magistrat și actualul Guvern al premierului Ciucă mai există o legătură, descoperită de G4Media.ro: până anul trecut, Marius Iosif și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, numit în funcție de același Ciucă, au fost membri ai aceleiași Loje Masonice.

Să trăiț’, dom’ general. Cum a dat premierul Ciucă la Radio România cel mai lung interviu despre nimic (PressOne)

O culegere de afirmații generice și de vorbe de duh românești – așa a fost interviul pe care l-a acordat premierul Nicolae Ciucă postului public de radio, în plină perioadă de criză și incertitudine. 

Aproape la fel de invizibil în relația directă cu presa ca și președintele Iohannis, premierul Ciucă a făcut o excepție și a acceptat să le vorbească ascultătorilor Radio România Actualități, chiar dacă ora la care a început difuzarea interviului promovat ca fiind în direct a fost 00.05.

Prim-ministrului nu i-a fost adresată nicio întrebare incomodă, care să pună partidul, pe domnia sa sau coaliția în postura de a da explicații, discuția despre războiul de la granițe a fost expeditivă, iar tonul general a fost unul de bine și optimism. În aceeași logică, realizatoarea a evitat să-l întrebe pe premier despre pensiile speciale, pensiile militare, despre reformele întârziate din Justiție sau despre acuzațiile de plagiat.

A fost cel mai lung interviu acordat de Nicolae Ciucă de la preluarea mandatului, iar echipa domniei sale a simțit nevoia să-l promoveze inclusiv pe site-ul guvernului, cu script și galeria foto, ca orice altă oportunitate de imagine. Și postul public a considerat că interviul cu prim-ministrul Ciucă este o realizare, așa că l-a publicat integral la rându-i, text și video, pe site-ul instituției de presă.

Coaliţia este pe ultima sută de metri pentru a decide creşteri de taxe (ZF)

Din toate soluţiile de creştere a taxelor, coaliţia ar urma să se oprească la  majorarea impozitului pe jocuri de noroc şi pe dividende, TVA mai mare pentru băuturi răcoritoare carbogazoase şi majorarea accizei pentru tutun şi alcool. Nu este clar de când se vor aplica măsurile.

Lista nouă a schimbărilor fiscale: Impozit la fonduri de pensii, deduceri personale mai generoase, eliminarea scutirii la vânzarea de proprietăți imobiliare, pragul pentru TVA 5% la imobiliare scade, limitări la tichete masă (Profit.ro)

Creșterea impozitului pe dividende, decisă de guvernanți, va veni la pachet cu aplicarea și asupra veniturilor din dividende ale fondurilor de pensii, care nu vor mai fi acum exceptate. Sistemul de deduceri personale va fi mai generos, de până la 4.500 de lei, și va include deduceri noi, cum ar fi 100 de lei pentru copil la grădiniță și deduceri mai mari pentru angajații cu vârsta de până la 26 de ani. Limitarea la 33% din salariu a beneficiilor extrasalariale va fi aplicată și la tichetele acordate angajaților, inclusiv cele de masă. Scutirea acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare va fi eliminată și se va reveni la sistemul de impozit de 1% sau 3%, utilizat până în 2017, iar pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei, unde a fost și până în decembrie, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

Cum află ANAF că manichiuristele și profesorii care dau meditații nu plătesc taxe? (Hotnews.ro)

Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont lasă urme și este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă (de genul Revolut) nu poate afla ANAF, conform declarațiilor șefului Fiscului Lucian Heiuș.

În luna iulie vor începe ample acțiuni de control ale ANAF pe diferite domenii, de la persoane fizice și până la firmele mari. El a acordat HotNews.ro un interviu în care am vorbit despre controalele care urmează a fi desfășurate de ANAF, inclusiv la persoane fizice (de la 1 iulie), la ce se vor uita inspectorii, cum vor acționa, impactul nesemnificativ a anumitor acțiuni precum cele din Dragonul Roșu și altele.