Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Z pentru creșterea taxelor (Libertatea)

instant_ciuca_carburant_004_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
INQUAM, Octav Ganea

Guvernul discută în ședința de azi modificările la Codul Fiscal. PNL, PSD și UDMR nu s-au înțeles asupra introducerii cotei progresive și a taxei de solidaritate, însă au căzut de acord pentru creșteri în alte domenii. Românii ar putea da mai mulți bani pentru țigări, sucuri bogate în zahăr sau mâncarea de la restaurant, iar la toate acestea s-ar putea adăuga și taxe mai meri pe locuințe. Găsiți la pagina 3 lista completă a măsurilor discutate în coaliție.

Din Ziarul Financiar aflăm că o creştere a impozitului pe dividende în 2022 ar aduce în plus la buget 800 de milioane de lei În 4 ani, surplusul la buget ar fi de 7 miliarde. ZF a discutat cu consultantul fiscal Emilian Duca. Specialistul spune că este vorba despre o soluție rezonabilă în condiții dificile. Cu un impozit pe dividende de 5% în acest moment, România este practic un paradis fiscal în ceea ce privește impozitarea capitalului, având una dintre cele mai mici rate de impozit de dividende din Europa. În contrast însă, povara fiscală pentru angajați este una dintre cele mai mari, iar analiștii financiari au semnalat de mai mulți ani această anomalie.

Tot din Ziarul Financiar aflăm că numărul anunțurilor de joburi publicate în prima jumătate a anului este cu 40% mai mare decât în 2021. Principalul motiv al deficitului de candidați îl reprezintă salariile prea mici, corelate cu lipsa de dorință și disponibilitatea oamenilor de a face respectivele joburi spune CEO-ul eJobs România, Bogdan Badea. Vă recomand să nu ratați nici articolul cu care Ziarul Financiar deschide azi ediția: Portul Constanţa se sufocă sub povara containerelor de mărfuri. „O aglomerare cum n-am mai văzut în ultimii 15-20 de ani“. Guvernul ar trebui să-i ceară Uniunii Europene un credit pe 30 de ani de 1 miliard de euro fără dobândă pentru dublarea capacităţii din portul Constanţa.

Ordonanța pentru compensarea prețului la carburanți va ajunge joi pe masa Guvernului (Economedia)

Cum care va funcționa compensarea prețului la carburanți? Mecanismul va fi opțional, timp de trei luni. Benzinarii care reduc prețul cu 50 de bani își pot compensa jumătate cu ce au de plată la stat se arată în proiectul ajuns la Consiliul Economic și Social. Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a mecanismului de compensare va fi considerată „acțiune speculativă” și va fi sancționată cu amenzi care ajung la 500.000 de lei.

Zidul făcut de coaliție pentru adoptarea amendamentelor propuse de Laura Vicol la Legea avertizorului de integritate (G4Media.ro)

Potrivit informațiilor g4media.ro, membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaților au aprobat aproape integral amendamentele propuse de social-democrata Laura Vicol, la proiectul de lege privind avertizorii de integritate. În ciuda tuturor recomandărilor și avertizărilor venite din partea experților juridici și funcționarilor din Ministerul de Justiție, parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților n-au avut urechi să asculte. Contactat telefonic de g4media, președintele Asociației pentru Cooperare si Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae, a confirmat că după mai bine de o jumătate de oră a părăsit ședința din Comisia Juridică și că ceea ce s-a întâmplat acolo este de neconceput.„A fost ceva înfiorător. Oamenii n-au conștientizat că aceste amendamente nu sunt bine pregătite. N-au vrut pur și simplu să audă, deși li s-au oferit toate argumentele. Parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei de la Minorități au făcut un zid al coaliției și n-au ascultat nimic”, a relatat Radu Nicolae.