Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre Cazul Gabriel Gachi și ce spune CEDO (Radio Europa Liberă)

poza_cedo_0_0.jpg

Sursa imaginii: 
www.echr.coe.int

 Jurnalistul Gabriel Gachi spune pentru Europa Liberă că e prima oară în cariera de 26 de ani când i se cere într-un proces să-și divulge sursele.

„Suntem un ziar de investigații și am avut multe procese pe care le-am câștigat fără excepție, pentru că suntem foarte atenți. Dar am constatat și din experiența noastă, și din alte cazuri pe care le-am documentat, că sunt situații în care se face justiție cu toporul. Nu spun neapărat că se face în mod tendențios. În cariera mea, nu am mai întâlnit așa ceva”, spune Gabriel Gachi.

O explicație pe care jurnalistul o are pentru cele întâmplate este legată de lipsa de pregătire a corpului judecătorilor în ce privește procesele de presă și normele CEDO.

Una dintre regulile de aur ale jurnalismului, apărată cu cerbicie de legislație și instanțe, este protejarea surselor. Solicitarea Judecătoriei Iași, prin care ziaristului de investigație Gabriel Gachi i se cere să-și divulge sursele, este îngrijorătoare din perspectiva libertății presei. Fără dreptul intangibil al jurnalistului de a-și proteja sursele, „câinele de pază al democrației” și-ar pierde din eficiență, dar mai ales din credibilitate. Ar putea ajunge să dea frumos din coadă pe lângă autorități și să fie disprețuit de public.

Este ceea ce instanțele românești par să fi înțeles până acum, dar și motivul pentru care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dă câștig de cauză presei, în numele libertății acesteia și dreptului la exprimare.

Cum și-a bătut joc România de Vera Jourova. Cum s-a ajuns aici? (G4Media.ro)

Jourova s-a aflat luni și marți la București, pentru a monitoriza teme ca libertatea presei, statul de drept și, în mod explicit, modul de implementare a directivei privind avertizorul de integritate. Ce s-a întâmplat în România în cele două zile ale vizitei? În prima zi, luni, Comisia Juridică din Camera Deputaților a luat în discuție amendamentele formulate de Laura Vicol, președinta Comisiei (PSD), la proiectul de lege care transpune directiva. Mai mulți experți și ONG-uri au criticat vehement propunerile, pe motiv că descurajează la maxim avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnaleze acte de corupție sau încălcări ale legii, ele fiind exact în direcția opusă așteptărilor formulate de Comisia Europeană. A doua zi, când oficialul european se afla încă la București, Parlamentul României a votat varianta masacrată a directivei privind avertizorii de integritate. Același grup de ONG-uri a protestat în cor, anunțânând că va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională. Pentru ca umilirea Verei Jurova să fie totală, trebuie subliniat că subiectul nu a existat în presă, la fel ca plagiatul premierului Ciucă sau legile siguranței. Doar câteva site-uri independente au reflectat  subiectul, prezentat pe larg de G4Media.ro. Vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență avea pe agenda vizitei sale inclusiv monitorizarea libertății presei, motiv pentru care s-a întâlnit cu un grup de jurnaliști din presa independentă, printre care și Cristian Pantazi, redactorul șef al G4Media.ro.

Președintele Iohannis poate repara umilirea înaltului oficial UE întorcând la Parlament legea avertizorului de integritate, altfel riscă să lase țara fără fonduri europene avertizează Dan Tăpălagă.

În 11 județe din România nu s-a făcut niciun avort la cerere în 2021, în spitalele publice (Libertatea)

„Există femei care sunt nevoite să meargă în alt județ. Accesul la întreruperile de sarcină în sistemul public din România scade de la an la an, arată date obținute de Libertatea de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În 2021 s-au făcut mai multe avorturi la cerere în sistemul privat decât în cel public, arată date de la INSP.  62% dintre avorturile la cerere, în sistemul privat Este prima dată când privatul depășește sistemul public din 2017 încoace, conform statisticii oficiale.  În total, au fost efectuate 13.868 de întreruperi de sarcină la cerere în România anul trecut. 38% dintre acestea s-au făcut la public, 62% în sistemul privat. Există medici care refuză să facă avorturi în sistemul public, dar care o fac în cabinetele proprii sau în instituții private, arăta proiectul editorial Jurnalul Decretului anul trecut.  Cifrele la privat s-ar putea să fie și mai mari, pentru că nu toate cabinetele private raportează la DSP-uri câte întreruperi de sarcină la cerere fac.

Revolta din Aeroportul Otopeni după ce un zbor Wizz Air a fost anulat aseară (Libertatea)

Călătorilor li s-a spus că nu are cine să piloteze avionul. Un zbor al Wizz Air București-Bari a fost anulat joi seara, după mai multe amânări, vestea stârnind revolta pasagerilor care aveau bilete și care ulterior au protestat în fața ghișeului companiei aeriene. De altfel, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti anunțase că în prima parte a zilei 56 de curse aeriene au avut întârzieri de peste 30 de minute pe Aeroportul Henri Coandă Otopeni, iar unele au fost chiar anulate