Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se produce un nou Colectiv (SpotMedia)

incendiuvoluntariconstructii.png

Sursa imaginii: 
SpotMedia

Dezmățul bugetar, o bombă cu ceas (Adevărul) - De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Eșecul răsunător al marelui său proiect ca ministru al Sănătății (HotNews.ro) - Ministerul Agriculturii anunţă că 40.000 de hectare cultivate cu porumb sunt afectate de secetă, dar fermierii spun că suprafaţa calamitată este de peste 500.000 de hectare (Ziarul Financiar) - Copacii din parcarea Parlamentului au fost tăiați. Conferința Internațională ANCOM se va desfășura într-un cort, în parcare (Buletin de București) - 1.000.000 $, tariful lui Paris Hilton ca DJ. Olguța Vasilescu o aduce la un festival din Craiova (Newsweek)

Dezmățul bugetar, o bombă cu ceas (Adevărul)

În ciuda avertismentelor economiștilor, coaliția de guvernare nu mai contenește cu angajările la stat, cu măririle de lefuri și cu ajutoarele sociale.

Guvernul se pregătește să majoreze din această lună salariile polițiștilor, soldele militarilor, dar și valoarea ajutoarelor sociale, și numărul de beneficiari ai acestora. Asta la scurtă vreme după ce ministrul Muncii a anunțat marea majorarea a lefurilor bugetarilor.

Profesor şi cercetător în domeniul macroeconomiei la UBB Cluj, Liviu Deceanu a analizat pentru „Adevărul” situaţia economică a României şi a vorbit despre vulnerabilităţile şi atuurile sale. Cel mai mare risc la adresa stabilităţii economice e determinat de dezmăţul bugetar, dublat de creşterea taxelor care apasă greu asupra populaţiei şi a mediului privat.

 

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Eșecul răsunător al marelui său proiect ca ministru al Sănătății (HotNews.ro)

Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie. Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Iodul trebuie administrat persoanelor sub 40 de ani, cel târziu la câteva ore de la expunerea la radiații.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică.

Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult.

Integral pe HotNews.ro.

 

Cum se produce un nou Colectiv - Video exclusiv (SpotMedia)

Instituțiile din România nu dau semne că ar fi învățat ceva din ce s-a întâmplat la Colectiv, iar corupția din administrațiile locale, birocrația și un sistem de justiție nefuncțional pregătesc terenul pentru o viitoare dramă.

În după-amiaza zilei de 7 august, pompierii sunt chemați să stingă un incendiu de vegetație din comuna Voluntari, județul Ilfov. Din cauza străzilor strâmte, multe blocate de șantiere, mașina pompierilor ajunge cu greu la locul focului.

Unul dintre locuitorii din zonă filmează cu telefonul chinurile șoferului ISU de a se strecura pe un drum de pământ, printre materiale de construcții depozitate pe calea de acces spre zona unde flăcările devorau vegetația uscată.

Florentin Pandele este primarul localității Voluntari de 22 de ani. Comuna este, practic lipită de București, iar aici s-a construit intens după 1990. În mod oficial, are 42.000 de locuitori, dar în realitate sunt mai mulți. Mii de bucureșteni s-au mutat în Voluntari, în cartiere de vile și blocuri noi, păstrându-și adresa de reședință în Capitală.

“Mașina de pompieri s-a blocat. Putem arde ca șobolanii. Se poate întâmpla o tragedie. Problema noastră e faptul că nu se respectă distanțele între clădiri”, a declarat pentru spotmedia.ro, Bogdan Nicolescu, un locuitor din zonă, cel care a și filmat mașina de pompieri.

În Voluntari sunt tot mai multe conflicte între cetățeni și primărie din cauza construcțiilor înghesuite care nu respectă retragerile și regimul de înălțime.

Investitori imobiliari cumpără terenuri, primesc autorizații pe un anumit proiect pe care încearcă, apoi, să-l „optimizeze” din punct de vedere al afacerii.

Lipsa planurilor urbanistice, modul în care se dau autorizațiile de construcții, nerespectarea acestora și corupția din primării sunt ingredientele care formează furtuna perfectă ce poate duce la o nouă tragedie precum a fost cea de la Colectiv.

Incendiul din Clubul Colectiv a ucis 65 de persoane și a rănit și mutilat alte 185.

 

Ministerul Agriculturii anunţă că 40.000 de hectare cultivate cu porumb sunt afectate de secetă, dar fermierii spun că suprafaţa calamitată este de peste 500.000 de hectare (Ziarul Financiar)

Circa 20% din suprafaţa totală cultivată cu porumb a României este compromisă de secetă, iar unii fermieri estimează că producţia la hectar va scădea la jumătate chiar şi acolo unde cultura a fost salvată de irigaţii. Circa 40.000 de hectare cultivate cu porumb au fost calamitate, din suprafaţa totală de 2,6 milioane de hectare cultivate cu porumb în 2022, arată datele colectate de Ministerul Agriculturii până în prezent.

„Cred că cel puţin 500.000 de hectare cultivate cu porumb sunt distruse de secetă, iar la grâu cred că suprafaţa a fost de circa 300.000 de hectare. Sunt pagube făcute de secetă în multe zone din ţară, în Moldova, în vest, în Ialomiţa sau Călăraşi. Într-o fermă cu tehnologie avansată şi care poate iriga, producţia va fi de 5 tone/hectar, la jumătate faţă de producţia dintr-un an normal”, spune Nicolae Sitaru, proprietarul grupului de firme Elsit, care lucrează peste 2.000 hectare în Ialomiţa şi Călăraşi.

Citiți mai mult în Ziarul Financiar.

 

Copacii din parcarea Parlamentului au fost tăiați. Conferința Internațională ANCOM se va desfășura într-un cort, în parcare (Buletin de București)

Copacii din parcarea interioară a Palatului Parlamentului au fost tăiați, astăzi, pentru ca Autoritate Națională de Telecomunicații (ANCOM) să poată organiza, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, o conferință internațională de telecomunicații. Practic, copacii au fost tăiați pentru ca parcarea B3 să fie transformată, provizoriu, într-o sală plenară de conferință, unde să aibă loc 2000 de persoane. Ideea ca sala plenară să fie organizată pe locul parcării a venit chiar de la Senatul României, însă în memorandumul intern prin care se aprobă transformarea parcării în sală plenară, primit pe surse de Buletin de București, nu este specificat că spațiul verde va fi distrus.

 

1.000.000$, tariful lui Paris Hilton ca DJ. Olguța Vasilescu o aduce la un festival din Craiova (Newsweek)

Paris Hilton, una dintre cele mai cunoscute „fete de oraș” din Statele Unite ale Americii și-a lansat mai multe afaceri, fie că vorbim despre parfumuri, haine sau cosmetice. Acum câțiva ani s-a apucat de muzică și acum a devenit DJ cu acte în regulă, motiv pentru care va susține un spectacol și în România.

Lia Olguța Vasilescu s-a apucat de organizarea unui festival de talia Untold în Craiova și recent s-au aflat numele artiștilor care vor urca pe scenă. Afrojack, Dj Snake sau Paul Van Dyk revin în țară, dar nu la SAGA, Neversea sau în Cluj-Napoca, ci la Craiova, unde, surpriză mare, va urca și Paris Hilton. Vedeta din Statele Unite își potențează considerabil veniturile prin sumele pe care le încasează din muzică.

Continuarea pe pagina Newsweek România.