Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns Metrorex să plătească pentru mentenanță mai mult decât Londra și Shanghai (Europa Liberă)

metrou.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Metrorex

Diferenţa dintre creşterile salariilor şi inflaţie se adânceşte (Ziarul Financiar) - Rectificarea bugetară: Cum vor fi redirecționate veniturile suplimentare produse de criza energetică și de inflație (CursDeGuvernare) - Militarii români au organizat trageri de luptă cu celebrele sisteme HIMARS (Adevărul) - Un inginer în energetică, etnic român din Ucraina, explică de ce centrala nucleară de la Zaporojie e crucială în „războiul energiei” (Libertatea) - Diseară e maximul la Perseide. Se pot vedea pe un cer inundat de Luna Plină (SpotMedia) 

Diferenţa dintre creşterile salariilor şi inflaţie se adânceşte: salariile au crescut cu 12%, iar inflaţia a fost de 15% (Ziarul Financiar)

Deşi au crescut considerabil de la an la an, salariile angajaţilor români nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia.

Rata anuală a inflaţiei a întrecut creşterea salariului mediu net pe economie în trei luni din cele şase din anul 2022 pentru care Institutul Naţional de Statistică are date publicate. Cea mai mare diferenţă dintre rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu net din ultimele trei luni pentru care există date a fost în luna iunie, când inflaţia a fost de 15,1%, iar creşterea salariului mediu net a fost de 12,3%.

Ratele românilor cu credite ipotecare în lei s-au dublat după ce ROBOR a crescut în ultimul an de 5 ori, peste 8%, de la 1,5%. Trei din cele cinci bănci mari, BRD, ING Bank şi Raiffeisen Bank, susţin că ratele la ipotecarele legate de ROBOR au crescut între 50% şi 80%, scrie Ziarul Financiar.

 

Rectificarea bugetară: Cum vor fi redirecționate veniturile suplimentare produse de criza energetică și de inflație (CursDeGuvernare)

Prima rectificare bugetară din 2022 prevede o majorare a veniturilor bugetului general consolidat de aproape 30 de miliarde de lei și o creștere a cheltuielilor de circa 32,6 miliarde de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Sumele suplimentare estimate de guvern că vor fi încasate în a doua parte a anului sunt o consecință a crizei din energie. Statul va colecta impozite suplimentare de 11,3 miliarde de lei de la furnizorii de gaze și energie electrică, creșterea prețurilor la energie aducând venituri suplimentare și din redevențe, reiese din proiect.

Cele mai mari alocări suplimentare le-au primit Ministerul Finanțelor (pentru plata dobânzilor în creștere la care se împrumută statul) și Ministerul Muncii (care include și plata unor ajutoare pentru compensarea prețului la energie). Totodată, Ministerul Energiei a primit 2,5 miliarde de lei, pentru finanțarea schemei de sprijin de compensare/plafonare prețuri energie electrică/gaze naturale.

La rectificarea bugetară pierd bani ministerele Afacerilor Interne, Mediului, Apelor și Pădurilor, Culturii.

CursDeGuvernare prezintă lista completă a ministerelor care câștigă și care pierd bani la refcitificare.

 

Cum a ajuns Metrorex să plătească pentru mentenanță mai mult decât Londra și Shanghai (Europa Liberă)

Scăderea numărului de curse din ultima perioadă este cauzată tocmai de datoriile pe care Metrorex le are către compania care asigură service-ul, fără a cărei aviz niciun tren nu poate, conform legii, să plece din stație. Bucureștenii simt deja efectele acestor întârzieri, iar specialiștii în transport spun că adevăratele neplăceri urmează din toamnă.

Într-un interviu din luna iunie, președintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, a declarat că Metrorex datorează Alstom peste 33 de milioane euro, adică peste 160 de milioane lei, sumă ce corespunde unui an de plăți restante.

Anual, mentenanța garniturilor de tren costă bugetul Metrorex între 33 și 40 de milioane de euro. Suma variază de modul de calcul al serviciilor oferite de Alstom Transport SA (reprezentanța din România a companiei franceze).

Este a doua cea mai mare cheltuială din bugetul companiei publice și cel mai mare contract de servicii al Metrorex. Bugetul de salarii, undeva la 150 de milioane de euro, este cea mai importantă cheltuială a societății de metrou.

Pentru că sumele pentru serviciile de mentenanță asigurate de societatea franceză din anul 2021 nu au fost achitate, multinaționala a decis, din 11 iulie, să nu mai asigure service-ul tuturor celor 82 de trenuri, ci doar mentenanța a 39 de garnituri, cele mai noi dintre ele.

Înțelegerile contractuale dintre Alstom și Metrorex pentru mentenanță au început în 2004. În acel an a fost primul contract între Metrorex și Alstom, pe o durată de 15 ani.

Integral pe pagina Radio Europa Liberă.

 

Militarii români au organizat trageri de luptă cu celebrele sisteme HIMARS (Adevărul)

Luptătorii din Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice au efectuat la Cincu trageri de luptă cu celebrele sisteme HIMARS ale Ministerului Apărării. Surprinsă în deplasarea spre poligon, coloana de lansatoare de rachete a făcut furori pe reţelele sociale.

MapN nu a precizat ce fel de muniţie s-a utilizat, dar cel mai probabil au încărcat sistemele cu M31A1 (Unitary), rachetele cu cea mai modestă rază de acţiune pe care le pot utiliza HIMARS, de 70 de kilometri. Aceste rachete îşi lovesc ţintele cu o viteză de 2,5 Mach, au o mare putere explozivă, iar precizia tragerii este deosebită pentru că sistemele complexe de ghidaj nu permit o eroare mai mare de trei metri.

Adevărul notează că România este prima ţară din fostul lagăr comunist care are în dotare sisteme de rachete de înaltă precizie HIMARS (54 de lansatoare), iar Polonia a făcut demersuri avansate pentru achiziţionarea unor astfel de echipamente de luptă îndelung testate în conflicte armate precum cele din Irak, Afganistan, Siria şi, mai nou, Ucraina. De precizat că Ucraina are în prezent numai 16 lansatoare de rachete HIMARS şi cu acestea face ravagii la propriu printre trupele lui Putin.

 

Un inginer în energetică, etnic român din Ucraina, explică de ce centrala nucleară de la Zaporojie e crucială în „războiul energiei” (Libertatea)

În ziua când Rusia a invadat Ucraina, rețeaua ucraineană de electricitate era deja deconectată de la cea rusă. A început un alt război, cel energetic, în care Rusia este autoarea unui terorism nuclear fără precedent, susține pentru Libertatea inginerul ucrainean în energetică de origine română Daniel Mecineanu.

„Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa, are 6 reactoare și Rusia și-ar dori să o deconecteze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la cea rusă. Președintele companiei ucrainene Energoatom susține că acest lucru nu este posibil tehnologic. Dar nu este chiar așa. Pentru a conecta centrala la rețeaua rusă, Moscova are nevoie de linii de înaltă tensiune spre Rusia și Crimeea”, arată cercetătorul în domeniul energiei. Merită menționat faptul că ucrainenii au distrus în 2015, toate liniile de înaltă tensiune care duceau spre Crimeea. Rusia a construit nu doar podul Crimeii din Kerci, ci și linii subterane de înaltă tensiune. A fost construită și o centrală pe peninsulă. Rusia se laudă că deja a restabilit liniile de înaltă tensiune care leagă Crimeea de centrala nucleară, însă specialiștii sunt sceptici față de aceste declarații.

Care va fi viitorul centralei nucleare de la Zaporojie?

„Centrala nucleară este condusă de la distanță – de la Kiev sau Lvov – chiar dacă rușii sunt în interiorul centralei ei nu pot prelua controlul total asupra ei. Este nevoie de un atac cibernetic. Rușii nu pot sparge atât de simplu sistemele ucrainene de securitate informațională”, precizează specialistul.

 

Diseară e maximul la Perseide. Se pot vedea pe un cer inundat de Luna Plină (SpotMedia)

Reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunţă că pasionații de stele căzătoare și spectacole cerești se pot uita după Perseide, în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopții până dimineață.

„În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, și planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, și Marte, înspre est, de culoare portocalie”, scrie pe pagina de Facebook a Observatorului.

"Încercați să observați cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteți învăța și câteva constelații", este îndemnul postat de sursa citată.