Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum reacționează David Popovici când e acuzat că se dopează (Fair Play Podcast)

david_popovici.jpg

David Popovici, campion mondial și european la natație 100 și 200 de metri liber
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Campion mondial și european la 100 și 200 de metri liber dezvăluie că este privit cu scepticism de multe persoane.

În plus, Popovici a explicat că poate fi testat în orice moment, conform procedurilor, și că trebuie să-și anunțe în mod constant programul și locația pentru ca inspectorii să poată veni pe nepregătite să-i preleveze probe.„Dopingul se practică în orice sport care ține de efortul fizic. Te poate ajuta fie să crești mușchii, fie să reziști mai bine la efort. Sunt tot de felul de combinații. Eu fac o grămadă de teste antidoping.  Sunt mulți oameni care spun: «Bă, tu sigur trișezi. Ești cam prea bun». Zic «Bine, mă. Cum zici tu». Nu prea stau să răspund. Dar când mă întreabă lumea serios cum sunt testat, spun că fac foarte multe teste antidoping. Sunt teste care vin super random.

Pot și acum să mă sune «Unde ești?». Spun «Sunt aici, sunt la un podcast». «OK. Te așteptăm la tine acasă, că noi suntem aici. Trebuie să oferi o mostră de sânge și o probă de urină».

Și nu pot spune nu. Dacă spun nu, pot să-mi îmi iau o penalizare. O penalizare poate însemna un «ban» (n.r- suspendare). Și nu vrea nimeni o suspendare de câțiva ani de la sport. În plus, nici nu am de ce să mă ascund. E necesar să funcționeze corpurile antidoping, pentru că în sport e necesar să menții un nivel de corectitudine și de fair-play. Întotdeauna se vor găsii unii care vor să trișeze. Important e să-i poată prinde. Cred că am făcut peste 100 de teste antidoping la viața mea. Vin și la 5 dimineața, sună la ușă direct, sau în timpul antrenamentului. Eu am o aplicație în care spun unde sunt de fiecare dată."

Guvernul pregătește schimbări în sistemul pensiilor private scrie profit.ro. Guvernul vrea să modifice legislația primară care reglementează sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul III), principalele măsuri fiind eliminarea comisionului aplicat direct pe contribuția participanților, introducerea în structura organizatorică a administratorilor a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor, precum și mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor.

ZF scrie că băncile „au sărit calul“ cu ROBOR şi au făcut profit record de aproape 5 miliarde de lei în S1/2022. Remarca guvernatorului BNR Mugur Isărescu că băncile au „sărit calul“ cu ROBOR a început să se vadă în cifrele privind câştigul record al băncilor din S1/2022, de circa 5 mld. lei, şi se va vedea şi în profitul băncilor din trimestrul trei, când ROBOR a explodat la 7% şi apoi la 8%.

Deutsche Welle descrie cum a ajuns Viktor Orban să facă politica guvernului Ciucă. Românilor nu le plac migranții, homosexualii, străinii care le critică țara. Sondajele au scos mereu la iveală aceste tendințe homofobe, xenofobe, antisemite și șovine, scrie DW.

Poate că șeful guvernului de la București face și el parte din cei 60% de români care se uită spre liderul de la Budapesta ca la un politician de succes, fiindcă a avut curajul să confrunte Bruxelles-ul cu șovinismul, rasismul și xenofobia ridicate la nivelul politicii de stat. Altminteri, nu ar trece atât de ușor peste declarațiile extremiste aplaudate de membrii cabinetului său și de politicienii maghiari din arcul de guvernământ. Sau poate că premierul român nu a vrut să strice Ziua Sfântului Ștefan, când Ungaria își celebra ziua națională, și nici să conturbe apropiata vizită a președintei Katalin Novak, așteptată la București luna viitoare.

Poșta Română va implementa coduri poștale unice pentru fiecare persoană, a anunțat directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, într-un interviu la Radio România Actualități.  Potrivit lui, serviciul poştal modern trebuie să fie rapid, convenabil și customizat pe nevoile oamenilor.

Tot el anunță că serviciul poștal autohton se va moderniza și va fi creată o rețea de cutii poștale digitale.