Sinecuriada de toamnă. Ce noi funcții sunt puse la bătaie (Adevărul)
id188702_inquam_photos_george_calin.jpg

Parlamentul va decide la începutul sesiunii din toamnă o serie de numiri în funcții publice, în urma împărțirii lor prin negocierile din Coaliție. Printre pozițiile publice scoase la mezat sunt: două locuri în conducerea CNCD, patru în conducerea ANRE și un loc de adjunct al Avocatului Poporului.
Situația va trebui tranșată și în ceea ce privește șefia Consiliului Național al Audiovizualului. De mai bine de un an CNA nu are șef. PSD a vrut revenirea pe funcție a Monicăi Gubernat, așa că îi pregătise o lege cu dedicație, dar până la urmă actul normativ nu a mai prevăzut acest aspect, pentru a nu inflama spiritele în Coaliție. PSD va trebui să decidă pe cine instalează la șefia CNA, pentru a fi dat un vot în interiorul Consiliului, apoi să fie validat de plenul reunit al Parlamentului. Liberalii nu au fost în stare anul trecut să termine procedura de numire a unui șef, din cauza scandalului dintre diferite facțiuni din partid. După ce a fost primul pas în alegerea Cristinei Pocora, Parlamentul n-a mai validat-o. Ulterior, ar fi trebuit să fie pusă Dorina Rusu, însă planurile au fost date peste cap de ruperea Coaliției PNL-USR-UDMR.
Ne pasă, de aceea nu facem nimic. Magda Grădinaru scrie în SpotMedia despre Marea înșelăciune din educație. Dacă ar fi fost mai mulți cei care i-au cerut, ministrul s-ar fi gândit să răspundă solicitării. Cum însă peste 90% nu au spus nimic, nu are de ce să se întoarcă din drum, pentru un „grup de interese”. Interesele privesc educația și grupul organizat e o mână de intelectuali angajați, cei mai mulți dintre ei profesori de elită. Că școala românească e în derivă, nu mai dă de mult titluri bune în presă. Că examenele sunt de impostură, că mediile de intrare la licee nu au nicio minimă relevanță pentru performanța intelectuală reală, că educația gratuită îi costă pe părinții care pot aloca bani pentru asta, în caz contrar copiii fiind condamnați la ceea ce Salvați Copiii desemnează drept sărăcie educațională, că politicile publice care privesc educația nu că nu corectează disparitățile sociale, ci le adâncesc, că plagiatul este tolerat și mai ales că ne oprim la el, toate acestea sunt locuri atât de comune, încât au devenit nesemnificative prin uzură. Ce s-a întâmplat cu educația? Aflați din editorialul scris de Magda Grădinaru în SpotMedia.
Mai mulți lideri PNL sunt nemulțumiți după ce premierul Nicolae Ciucă a forțat demisia lui Victor Opaschi din funcția de șef al Secretariatului pentru Culte și au declarat pentru G4Media, sub protecția anonimatului, că decizia a fost luată după o cină cu Patriarhul Daniel.
Discuțiile din interiorul PNL au început după ce premierul Nicolae Ciucă l-a eliberat miercuri pe Victor Opaschi, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Opaschi (74 de ani), fost consilier al lui Ion Iliescu, ocupa această funcție de 10 ani. ”A avut un mandat echilibrat în care a făcut alocări bugetare pentru toate cultele fără să țină cont strict de ponderea demografică. Nu a fost perceput ca apropiat al vreunui cult”, a spus pentru G4Media un lider liberal. Pe de altă parte, el este considerat apropiat de un serviciu secret.
Problema ridicată de mai mulți lideri liberali a fost că înlocuirea lui Opaschi ar fi fost forțată de premierul Ciucă la cererea patriarhului Daniel și se tem că viitorul șef al Secretariatului pentru Culte ar putea înclina balanța către sprijinirea anumitor culte, în detrimentul altora.
Astfel, mai mulți liberali au declarat pentru G4Media că Ciucă ar fi luat decizia la scurt timp după o cină la Patriarhia Română chiar cu Patriarhul Daniel. Potrivit surselor G4Media, în acest moment sunt două nume pe masa premierului pentru a prelua șefia instituției.
Primul este Ciprian Olinici, directorul general al Trinitas TV, televiziunea oficială a Bisericii Ortodoxe Române. Olinici este susținut puternic de Patriarhul Daniel, dar și de mai mulți lideri PNL din Moldova, printre care și Gheorghe Flutur (Suceava). Al doilea nume este Mihai Firică, fost secretar de stat la Ministerul Culturii în perioada 2020-2021. El este acum membru în Consiliul de Administrație al TVR din partea PNL. Este din Craiova, unde a și lucrat mulți ani în presă.
Scoala 9 scrie despre cartea pentru copii care a scandalizat părinții. „Profu' crede că învăț - Caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, tradusă și publicată în 2021 de Editura Litera, a revoltat părinții pe rețelele de socializare9. Atât de mult, încât reprezentanții editurii au anunțat recent că vor scoate cartea de pe piață. Ce este atât de controversat la această carte? În ultimele zile, a curs cu mesaje de revoltă din partea părinților privind conținutul caietului care îi învață pe elevi cum să supraviețuiască la școală. Asta pentru că autoarea olandeză îi îndeamnă pe copii să dea foc la pagini sau să pună cartea pe bancă și să se dea cu capul de ea.
„Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei”, au anunțat reprezentanții Editurii Litera. Anterior acestei decizii, reprezentanții editurii explicau că volumul scris de Elise de Rijck, „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei”: „Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional”, au explicat reprezentanții Editurii Litera, într-un răspuns pentru site-ul de educație Școala 9.