Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să plătiți mai puțin pe energie. Sfaturi ca să vă încadrați în plafonul de consum lunar stabilit de Guvern (Adevărul)

priza.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

De ce întârzie metroul? Banii obținuți de Metrorex la rectificarea bugetară pentru a-și plăti datoriile au mers în salariile mărite ale angajaților (Libertatea) - Inflaţia începe să clatine consumul privat: vânzările cu amănuntul încetinesc, dar rămân pe plus (Ziarul Financiar) - Unic în lume (Gazeta Sporturilor)

Cum poți economisi energie pentru a te încadra în plafonul lunar stabilit de Guvern (Adevărul)

Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin, cantitate care echivalează cu procentul recomandat de către CE.

Cu alte cuvinte, pentru a beneficia de un preț al energiei electrice plafonat la nivelul de 0,68 lei/kWh, românii nu trebuie să depășească un consum lunar de 100 kWh, cei care se vor încadra într-un consum lunar de 255 kWh urmând să plătească 0,80 lei/kWh. La polul opus, consumatorii care nu reușesc să se încadreze în aceste limite vor fi nevoiți să plătească energia electrică la prețul pieței, care va fi cel puțin dublu față de nivelul prezent, după cum au estimat specialiștii Asociației Energia Inteligentă.

O serie de recomandări au fost făcute recent atât de specialiști ai Uniunii Europene cât și de cei din cadrul ANRE.

- Setează termostatul cu 1 °C mai jos pentru a economisi între 5 % și 10 % pe an. Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.

- Folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie.

- Spălând rufele la 30 °C, familia dumneavoastră ar putea economisi aproximativ 75 RON pe an.

- Cuptoarele cu microunde sunt mai eficiente decât plitele pentru încălzirea unor porții mici. Gătind eficient, familia dumneavoastră ar putea economisi 160 RON pe an.

- Temperatura optimă pentru un frigider este 4-6 °C. Pentru un congelator, este -18 °C. Dacă temperatura din frigiderul și congelatorul dumneavoastră este prea scăzută, cheltuiți prea mulți bani!

- „25 % din factura la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. Scoateți din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le utilizați. Ați putea economisi aproximativ 180 RON pe an”, recomandă autoritățile.

Integral în Adevărul.

 

Inflaţia începe să clatine consumul privat: vânzările cu amănuntul încetinesc, dar rămân pe plus (Ziarul Financiar)

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, indicatorul la care economiştii se uită când vor să vadă cum va merge consumul privat, este pe plus cu 5% la şapte luni din 2022. În aceeaşi vreme, preţurile au avansat cu 15% în medie, potrivit inflaţiei calculate de INS.

Creşterea vine atât din cheltuirea unor economii făcute în perioada de pandemie, dar şi datorită scăderii mici a puterii de cumpărare: salariile cresc cu 12%, iar inflaţia cu 15%, spune Adrian Codirlaşu, analist financiar, vicepreşedintele CFA România.

 

De ce întârzie metroul? Banii obținuți de Metrorex la rectificarea bugetară pentru a-și plăti datoriile au mers în salariile mărite ale angajaților (Libertatea)

Toată vara, bucureștenii au stat pe peron în așteptarea trenurilor chiar și 20 de minute. Lipsa confortului pentru călători pleacă de la datoriile Metrorex către compania care ar trebui să asigure mentenanța trenurilor. Libertatea vă prezintă epopeea plăților și șicanelor între guvernanți și compania de transport subteran a Capitalei.

Metrorex deține 82 de trenuri de metrou, iar conform programului anual de circulație, 57 ar trebui să funcționeze pe toate cele șase magistrale.

Luna trecută, Metrorex a primit de la Guvern, prin rectificarea bugetară, 156 de milioane de lei ca să-și plătească o parte din datoriile care se ridică la 160 de milioane. Compania a avut nevoie de ajutor ca să achite facturi restante. Dar, în același timp, salariile angajaților au crescut din luna august cu 7,5%, potrivit Club Feroviar, prin renegocierea noului contract colectiv de muncă, la presiunea sindicaliștilor. A fost majorată și valoarea tichetelor de masă, de la 15 lei la 20 de lei. Banii au fost trimiși de Guvern cu un scop, dar ei ajung „la grămadă” în bugetul Metrorex, pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv cea cu salariile.

 

Trei școli, trei lumi diferite. Ce așteptări au elevii de la o școală de top, una medie și una săracă (Europa Liberă)

Dacă la Colegiul „I.L.Caragiale” din Capitală elevii își doresc să învețe pentru a lua 10 la Bacalaureat, la Școala „Traian Dârjan” din Cluj-Napoca obiectivul profesorilor este să îi aducă pe copii la cursuri. La Timișoara, elevii de la Școala gimnazială nr. 16 vor o școală mai curată.

Reporterii Europa Liberă au mers în prima zi de școală la trei școli din București, Timișoara și Cluj-Napoca pentru a surprinde atmosfera începutului de școală după doi ani de pandemie și școală online.

 

Unic în lume (Gazeta Sporturilor)

„Magicianul” David Popovici a adunat 13 medalii, 11 de aur și două de arginte, în ultimele 3 luni, performanță istorică în lumea înotului.

 
Revista presei românești - 6 septembrie 2022