
Presa românească
DNA anchetează afacerile PSD cu presa (captura.ro)
ciuca_ciolacu.jpg

Din document aflăm că procurorii anticorupție au cerut, pe 30 august, celui de-al doilea partid de guvernământ facturile, chitanțele, contractele și orice alte înscrisuri care dovedesc relația comercială a PSD cu opt firme.
"Faptele cu privire la care se efectuează cercetări vizează și utilizarea subvențiilor acordate de la bugetul de stat în anul 2019 Partidului Social Democrat", se arată în ordonanța DNA.
Urmărirea penală include și acuzații de spălare a banilor, precum și de folosire a influenței de lider politic în vederea obținerii de foloase necuvenite.
Dintre cele opt companii luate în vizor se remarcă trei entități controlate de oamenii lui Sebastian Ghiță și conectate la postul România TV. Sunt totodată verificate judiciar contracte cu institutul sociologic al lui Marius Pieleanu, cu o firmă acționară la Romprest sau cu tipografia pe bani publici a unui liberal (Amma Print), scrie Captura.ro.
Pe același subiect, din Libertatea aflăm că niciun post de televiziune nu a prezentat publicului în principalul jurnal de știri tema banilor cheltuiți de partidele de la guvernare pe TV.
Nici televiziunea publică, TVR, nu a abordat subiectul.
Documentată în mod constant de Radio Europa Liberă, tema a fost completată de Recorder. Miercuri seara la ora 20:00, site-ul a publicat o investigație în care, pornind de la documentele venite pe un e-mail anonim, a dezvăluit noi sume și contracte ale felului în care PSD și PNL bagă bani în televiziuni. Doar printr-o singură firmă, potrivit Recorder, au fost direcționate 3,1 milioane de euro către Antena 3 și Antena Group și 3 milioane de euro pentru postul România TV. Împreună, cele două partide de guvernământ au alocat zeci de milioane de euro în ultimii trei ani către unele organizații de presă, scrie și Libertatea.
Cât va costa întreținerea în blocurile din București în această iarnă (Economica.net)
Iarna care vine este prima după 11 ani în care bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie. La finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria costă acum în București 330 de lei, fără TVA.
Așadar, sezonul rece care urmează este primul în care bucureștenii vor plăti prețul majorat al energiei termice. În aceste condiții, probabil mulți se întreabă cât vor avea de plată pentru întreținere la iarnă.
Pe baza datelor din trecut și a informațiilor obținute de la oameni din sistem economica.net a calculat câteva valori aproximative, din care rezultă un lucru cert: dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze, scrie Economica.net.
De ce este o sticlă de lapte Napolact cu 55% mai scumpă decât una de marcă privată Mega Image, deşi amândouă sunt realizate de acelaşi producător? (ZF)
O sticlă de un litru de lapte Napolact, una dintre cele mai cunoscute mărci autohtone pe segmentul acesta, costa 8,54 de lei în data de 11 septembrie într-un magazin al reţelei Mega Image din zona Dristor.
Preţul era în aceeaşi zi, în acelaşi magazin, cu 55% mai mare decât al unei sticle de lapte tot de 1 litru, tot cu 3,5% grăsime, dar sub marca privată Mega, a retailerului Mega Image.
Ambele sunt produse de aceeaşi companie, FrieslandCampina România.
„Cele două produse nu sunt comparabile; costurile unui brand sunt diferite de cele ale unei mărci proprii. Preţul la raft al brandului Napolact include atât condiţiile comerciale cu retailerul, cât şi promisiunea de valoare a brandului către consumatori, costuri pe care marca proprie nu le are“, au răspuns reprezentanţii grupului FrieslandCampina România, unul dintre cei mai mari producători de lactate din ţară.
Practic, compania zice că în preţul litrului de lapte sunt incluse atât taxele de raft sau discounturile acordate marilor lanţuri, cât şi bugetele de marketing. Oficialii Mega Image nu au răspuns, scrie ZF.