Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis trebuie să se decidă (SpotMedia)

sorin_cimpeanu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Sorin Cîmpeanu

20 de ani de DNA. Pistolul cu apă de la tâmpla politicienilor (G4Media) - Statul, marele profitor al crizei energetice (Adevărul) - Localitățile pe care Guvernul le-a șters de pe harta electorală a României. Bizara explicație a autorităților pentru blocarea alegerilor parțiale în zeci de comune și orașe care au rămas fără primari (HotNews.ro) - Poate copia AUR rețeta victoriei post-fasciștilor italieni? (DW)

Plagiatul lui Cîmpeanu. Este cel mai grav moment în care Educația din România s-a aflat în ultimii treizeci de ani (Republica)

Nu mai este nici o urmă de îndoială că, în lumina demersului jurnalistic al Emiliei Șercan, ministrul Educației se face vinovat de furt intelectual și impostură academică. Așa se explică râvna cu care a căutat să îngroape plagiatul sub un morman de chichițe juridice în proiectele de legi ale educației. Nu doar pentru a-l acoperi pe cel al prim-ministrului Ciucă, ci și pe al său personal.

Cred că este cel mai grav moment în care Educația din România s-a aflat în ultimii treizeci de ani, scrie profesorul Marcel Bartic. Dacă acest episod va rămâne, ca multe altele, la capitolul diverse, va fi o pată imposibil de șters vreodată de pe imaginea noastră, a celor care lucrăm în școli.Dacă vrem să nu ne crape obrazul de rușine cu un asemenea ministru, toate asociațiile profesorilor, organismele reprezentative ale părinților și elevilor, partenerii instituționali și orice om care are cât de cât legătură cu sistemul nostru de învățământ, trebuie să reacționeze ferm și fără ezitări.

Dacă suntem de acord cu această rezoluție, primul pas este să oprim orice dialog instituțional cu domnul ministru. Orice hârtie, discuție, orice înțelegere agreată cu domnul Câmpeanu nu face altceva decât să valideze frauda academică la cel mai înalt nivel din Ministerul Educației. Invit asociațiile și organizațiile non-guvernamentale care colaborează cu această instituție să sisteze orice proiect pe care îl au în lucru până când ministrul își va prezenta demisia, notează contributorul Republica.

 

PNL: „Ministrul Educației nu a plagiat". Trei momente cheie în care Klaus Iohannis l-a susținut pe Sorin Cîmpeanu (Europa Liberă)

Colegii de partid fac scut în jurul lui Sorin Cîmpeanu și afirmă că ministrul Educației nu a plagiat în lucrarea de doctorat sau în cursul universitar menționat de jurnalista Emilia Șercan. Ludovic Orban dezvăluie cum a ajuns ministru Sorin Cîmpeanu, datorită lui Klaus Iohannis.

Acuzațiile jurnalistei Emilia Șercan, care susține că ministrul Educației a plagiat într-un curs universitar, sunt negate vehement de PNL. „Nu este vorba de niciun plagiat, nici conform legii, nici eticii”, spune purtătorul de cuvânt al PNL pentru Europa Liberă.

Sorin Cîmpeanu a ajuns ministrul al Educației datorită lui Klaus Iohannis, care l-a susținut pentru a obține această funcție în Cabinetul Cîțu. Declarația a fost făcută de Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, fost premier și președinte al PNL - Cîmpeanu se afla doar de un an în partid, carnetul de membru primindu-l ca răsplată pentru că a votat guvernul PNL și nu l-a ascultat pe Victor Ponta, președintele Pro România.

 

Klaus Iohannis trebuie să se decidă (SpotMedia)

Din capul locului trebuie spus că hoția academică a fost așezată în centrul României educate despre care președintele Klaus Iohannis a vorbit într-un impecabil limbaj de lemn la New York, zilele trecute.

Toleranța zero față de plagiat pe care o anunța Iohannis se oprește, autocratic, la ușa camarilei: regulile pe care președintele le vrea nu se pot aplica propriei curți, o caracteristică clară a turnurii iliberale a actualei președinții.

Problema mai mare a României este că aceste derapaje sunt atât de mediocre și cu mize de o micime zdrobitoare, încât Uniunea Europeană nu are niciun instrument pentru a ajuta societatea românească să nu fie dominată de impostură. E un lucru pe care va trebui să-l rezolvăm singuri.

Dincolo de calculele de putere, însă, după ce vom reuși să ieșim din dezbaterea privind furturile academice, e cazul să ne uităm la calitatea puterii politice și, pe cale de consecință, a oamenilor cu care sunt populate instituțiile.

Calitatea educației este o problemă de siguranță națională, pentru că ea pune în pericol sectoare vitale, cum este, astăzi, cel al energiei.

Articolul integral, semnat de jurnalista Magda Grădinaru, este pe pagina SpotMedia.

 

20 de ani de DNA. Pistolul cu apă de la tâmpla politicienilor (G4Media)

În contextul în care DNA marchează, marți, 20 de ani de existență, jurnalistul Dan Tăpălagă atrage atenția că cel puțin patru politicieni care conduc azi România sau instituții-cheie prezintă vulnerabilități atât de mari, ei personal, apropiații lor sau partidele din care provin, încât fac și vor face tot ce pot să mențină justiția sub control pe termen lung și să slăbească instituțiile anti-corupție.

Direcția Națională Anticorupție funcționează azi la limită, aproape la fel ca acum 20 de ani, când în plasa procurorilor anticorupție picau doar peștii mici ai corupției. Grija evidentă a politicienilor de la putere este să anihileze DNA pe termen lung, mai ales pentru zilele când nu vor mai fi la putere. PSD, PNL și UDMR au învățat bine lecțiile trecutului. Nimeni nu mai are chef să aștepte cu pistolul la tâmplă ziua în care cineva apasă pe trăgaci.

Ce interes ar avea președintele Klaus Iohannis să lase în urmă, peste doi ani jumate când i se încheie cele două mandate la Cotroceni, o justiție puternică și independentă când prietenul domniei sale câștigă licitații suspecte în valoare de zeci de milioane de euro?

De ce ar pune umărul Marcel Ciolacu la restaurarea puterii procurorilor când nu este deloc limpede cum și pentru ce au ajuns la presă milioanele de euro primite de partid drept subvenție inclusiv sub mandatul său de președinte, nu doar de liderii de dinaintea sa? Un indiciu că lucrurile nu sunt în regulă este tocmai refuzul constant al PSD de a face publice aceste contracte.

Dacă ne uităm apoi cu atenție la declarațiile de avere ale unor șefi de instituții – cheie înțelegem și mai bine de ce sprijinul acordat DNA în ultimii ani este nesemnificativ.

Continuarea, pe G4Media.ro.

 

Statul, marele profitor al crizei energetice (Adevărul)

Liderii coaliției de guvernare au găsit soluția să îngrașe bugetul statului pe seama facturilor la energie.

Statul încasează 73% din valoarea fiecărei facturi de gaze naturale și 65% din valoarea unei facturi de curent electric, în timp ce furnizorii primesc între 2% și 4%, arată oo analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Întegral în Adevărul.

 

Localitățile pe care Guvernul le-a șters de pe harta electorală a României. Bizara explicație a autorităților pentru blocarea alegerilor parțiale în zeci de comune și orașe care au rămas fără primari (HotNews.ro)

În zeci de localități din România, oamenii nu-și pot alege primarii pentru că Guvernul nu dă drumul procedurii, deși posturile sunt vacante și de doi ani. Deși prevederile legale sunt destul de clare, se invocă „vidul legislativ” pentru ca alegerile parțiale să fie declașate în localitățile în care primarii, din diverse motive, și-au pierdut mandatul.

Astfel că mandatul de primar este exercitat interimar de viceprimarii care ajung în această funcție în urma înțelegerilor politice și care au fost aleși pe listele partidelor pentru consiliile locale, nu uninominal.

Adevarata miză a Coaliției PSD-PNL ar fi să-și conserve influența în teritoriu și să-și mențină controlul politic fără a mai trece la consultarea cetățenilor printr-un nou scrutin electoral.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu Buică, spune că este vorba de peste 50 de localități care au rămas fără primari de la alegerile locale din 2020.

Pe larg, pe HotNews.ro.

 

Poate copia AUR rețeta victoriei post-fasciștilor italieni? (DW)

Linia propagandistică a Rusiei urmată de coaliția câștigătoare în Italia este similară cu cea a liderilor AUR și nu numai.

George Simion se află într-o campanie de recrutare a candidaților pentru alegerile din 2024. Spre deosebire de suveraniștii urcați de curând pe valul preferințelor electorale din Europa, Alianța pentru Unirea Românilor nu are filiale în teritoriu, nu are în spate oameni care au crescut în politică și nici membri care și-au mutat bagajele de la alte partide spre AUR. Partidul se menține pe locul al treilea după PSD și PNL cu 11% din simpatiile populare, la două procente diferență de USR (Avangarde, august 2022). George Simion are același scor cu formațiunea sa și rămâne pe locul al patrulea în topul credibilității într-o companie destul de selectă: Marcel Ciolacu, șeful PSD (25%), premierul Nicolae Ciucă (18%), președintele Klaus Iohannis (14%), atrage atenția jurnalista Sabina Fati.

AUR merge pe drumul atragerii electoratului care vrea mai puține drepturi pentru alții și care poate fi păcălit cu subiectul suveranității furate de occidentali.

Liderii AUR nu vorbesc în favoarea rușilor, dar în subsidiar fac politica Moscovei, aliniindu-se ca toți extremiștii europeni de partea interzicerii avorturilor, împotriva homosexualilor și a libertăților care îi fac pe oameni egali în fața legii, dincolo de orice alte diferențe.

Citiți mai mult pe pagina DW.

 
Revista presei românești - 27 septembrie 2022