Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a omorât Iohannis anticorupția. Solemn (SpotMedia)

ioana_ene_dogioiu.jpg

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
SpotMedia

Opt mari semne de întrebare în jurul afacerii BMW (G4Media) - Șapte miniștri ai Educației au fost acuzați sau dovediți ca fiind plagiatori, dintre cei 24 care au ocupat funcția după Revoluție (Școala9) - Preotul, „dresor” de oameni. Cum ajung vedetele în sutană de la spovedanie la abuz sexual (Adevărul) - Câți agresori sexuali sunt în Registrul național din România. Cel mai bătrân are 98 de ani (PressHub)

Cum a omorât Iohannis anticorupția. Solemn (SpotMedia)

Cel care îi scrie discursurile dlui Iohannis pare a fi foarte bun, dar nu pentru acest președinte. În cazul acestui președinte, ele intră într-o stridentă cacofonie cu conduita dlui Iohannis și pun astfel, involuntar, reflectorul pe imensa ipocrizie a dlui Iohannis, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu. Discursul de la DNA a fost doar cea mai recentă mostră.

Ne-a spus dl președinte la DNA că „românii nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viața publică.”

Dacă dl Iohannis chiar crede asta, cum este posibil să accepte în poziții cheie în stat persoane acuzate de incorectitudine, mai precis de furtul muncii altuia.

Apoi, spune dl Iohannis că „lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte al României”.

În mandatul domniei sale, printr-o semnătură a domniei sale, anticorupția a fost decapitată. Demiterea dnei Kovesi a însemnat cu mult mai mult decât plecarea unui om de la conducerea unei instituții care nu ar trebui niciodată să depindă de o persoană.

decapitarea dnei Kovesi a însemnat demobilizarea întregului sistem. Fiecare procuror a înțeles clar că dacă ei i s-a putut întâmpla asta, el, o furnicuță în sistem, nu are ce spera.

Acea semnătură, în aplicarea unei decizii CCR invalidată de facto de CEDO, a ucis spiritul anticorupției din România. Coroborat cu amputările legislative de toate felurile, DNA este acum o umbră și efectul său disuasiv la fel.

Societatea e resemnată, integritatea mă tem că nu mai reprezintă un criteriu de alegere. Cei tot mai puțini care merg la vot au așteptări de măcar minimă eficiență. În mandatele dlui Iohannis spiritul, efervescența au fost stinse.

Integral, pe SpotMedia.

 

Opt mari semne de întrebare în jurul afacerii BMW. Ce nu au reușit să lămurească șefii Poliției Române scoși la raport de președintele Iohannis (G4Media)

Câteva mari semne de întrebare au rămas nelămurite după ce mai mulți șefi din Poliția Română au ieșit public, luni, în încercarea de a lămuri cum a ajuns instituția să semneze un acord cadru pentru achiziția de minim 300 de BMW, maxim 600 de la Automobile Bavaria, companie condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului declarase anterior că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt ”nu a contat” în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de 600 de automobile BMW cu circa 98 milioane lei (majoritatea fonduri europene). ”Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a declarat, luni, citat de Agerpres.

Ce a rămas nelămurit după explicațiile polițiștilor (opt șefi de poliție și de sindicate), la care au asistat și pus întrebări doar trei reporteri din presa națională (G4Media.ro, TVR și Euronews).

De ce are Poliția Română nevoie de 600 autotorisme BMW în valoare de 32 de mii de euro bucata? De ce n-a fost întocmit caietul de sarcini astfel încât să se poată înscrie la licitație cât mai mulți producători de automobile pentru a obține cea mai bună ofertă? Care sunt costurile de întreținere și revizie la BMW comparativ cu alți producători autohtoni sau străini?

Citiți mai mult pe G4Media.ro.

 

Șapte miniștri ai Educației au fost acuzați sau dovediți ca fiind plagiatori, dintre cei 24 care au ocupat funcția după Revoluție (Școala9)

Dintre cei 24 de miniștri ai Educației, din 1990 și până azi, șapte au fost suspectați de plagiat. Dar lucrările celor mai mulți nu s-au analizat niciodată la masa specialiștilor în integritate academică, chiar dacă profesori din străinătate sau anchetele Emiliei Șercan din PressOne dovedeau punct cu punct furtul intelectual.

Un singur ministru al Educației și-a dat demisia din cauza acuzațiilor de plagiat, cu puțin timp înainte să fie dovedit de Consiliul Național de Etică. Este vorba de Ioan Mang. Apoi, în cazul lui Liviu Marian Pop, jurnalista Emilia Șercan a mers până la a participa la ședința publică de susținere a tezei de doctor și a demonstrat plagiatul, iar comisia a suspendat acordarea titlului. În restul celorlalți cinci care au fost acuzați că au copiat în diferite lucrări științifice nu s-a mai întâmplat nimic, nici măcar nu au fost retractate articolele.

Multe dintre articolele științifice și doctoratele foștilor miniștri sunt puse în oglindă cu cele de unde au copiat pe platforma plagiate.ro, un index online al lucrărilor suspectate de plagiat.

Pe larg, pe pagina Școala9.

 

Electrica Furnizare, companie controlată de stat cu peste 3 milioane de clienţi, a fost salvată în ultimul moment printr-o perfuzie de bani aranjată de stat, principalul artizan al haosului din energie. Compania nu se mai poate împrumuta de la bănci (Ziarul Financiar)

Piaţa de furnizare de energie este la un pas de dezastru, iar primul greu care stă să pice este chiar Electrica Furnizare.

Lipsită de unităţi proprii de producere a energiei, afectată de eternele numiri politice în toate structurile de conducere şi cu banii din listare tocaţi, Electrica Furnizare a fost la un pas de colaps.

Principalul acţionar al companiei este nimeni altul decât statul român, artizanul reglementărilor care au aruncat în aer tot sectorul energetic.

În ultimul an acţiunile Electrica Furnizare s-au înjumătăţit aducând pierderi pentru milioane de salariaţi români. Acţiunile au minus 25% în ultima lună pe o bursă în scădere cu 12%. 7,6 milioane de români sunt acţionari prin Pilonul II.

Prăbuşirea unui jucător de talia Electrica Furnizare este unul dintre cele mai negre scenarii care poate avea loc pe piaţa energiei din România, furnizorul fiind cel care asigură de fapt circuitul banilor din toată piaţa. Dacă firmele de furnizare nu au bani, producătorii mai departe nu sunt plătiţi, iar consumatorii riscă să rămână fără energie.

ZF tratează subiectul în exclusivitate.

 

O femeie acuză că preotul Visarion Alexa a violat-o chiar în chilia în care spovedea (Libertatea)

La scurt timp după ce preotul Visarion Alexa a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de agresiune sexuală, Libertatea a vorbit, sub protecția anonimatului, cu două femei care îl acuză, la rândul lor, de viol și hărțuire sexuală. Una dintre ele i-a povestit preotului Răzvan Ionescu, parohul bisericii ortodoxe române din Paris, „Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva”, actul sexual la care a fost forțată. Acesta i-a răspuns: „Da, el îmbrățișează des. Dar nu cred că e ceva pătimaș în asta. Sau poate așa ați simțit”.

 

Preotul, „dresor” de oameni. Cum ajung vedetele în sutană de la spovedanie la abuz sexual (Adevărul)

Cazul preotului Visarion Alexa acuzat de abuz sexual a iscat discuții despre rolul duhovnicului și cât de apropiat poate ajunge de cel care i se spovedește. Psihoterapeutul Bogdan Papacostea explică, în Adevărul, mecanismul prin care preoți-vedetă își exercită autoritatea prin dresaj transformând relația într-una de „prietenie”, calea sigură spre abuz.

 

Câți agresori sexuali sunt în Registrul național din România. Cel mai bătrân are 98 de ani (PressHub)

Peste 2.100 de români au fost condamnați pentru act sexual cu un minor, 366 pentru coruperea lor sexuală, 52 pentru racolare în scopuri sexuale, 924 pentru pornografie infantilă, iar 34 pentru incest, arată datele oficiale înscrise în Registrul agresorilor sexuali.

„Zilnic, conform datelor MAI, au loc în medie cinci cazuri de viol în România. La fiecare patru zile un minor e abuzat sexual, fetiță sau băiețel. 16% dintre adulții tineri (16-24 de ani) au fost abuzați sexual ca minori. 2.400 de copii sunt abuzați sexual în fiecare an. Anual avem peste 700 de cazuri de nașteri la fetițe cu vârsta între 10 și 14 ani, nașteri corelate adesea cu un istoric de abuz sexual. (…)

Rata de recidivă generală, de 70%, e cu atât mai alarmantă în cazul infracțiunilor de natură sexuală (…) Și nu doar deținuți, persoane în poziții de autoritate – preoți, profesori, polițiști – își calcă pe jurământul profesional și transformă femei și copii în victime.

Asta pe fundalul unui climat social în care 55% dintre români consideră că, în unele cazuri, agresiunile sexuale pot fi justificate, 20% considerând că nu trebuie incriminat deloc. În timp ce în proporție covârșitoare victimele au gânduri sinucigașe”, se arată în expunerea de motive a legii adoptate în 2019 prin care a fost înființat „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Integral pe pagina PressHub.

 
Revista presei românești - 28 septembrie 2022