Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


37 de pagini de modificări, aduse în ultimul moment compensării facturilor la energie (PressHub)

energie_2.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Alba-neagra cu facturile la energie (Adevărul) - Din cauza inflaţiei, românii îşi mănâncă din economiile bancare (Ziarul Financiar) - Trei scenarii în care ministrul Educației ar putea să plece (Europa Liberă) - Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale (Ziare.com) - Curtea Constituțională va dezbate “Teorema lui Precup”. Vom afla dacă două treimi din 15 este egal cu 9.99 (Buletin de București)

37 de pagini de modificări, aduse în ultimul moment compensării facturilor la energie (PressHub)

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au modificat într-un mod netransparent și în mare viteză legea pentru aprobarea ordonanței Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor pentru populație, contestată deja de specialiști și de companiile din domeniu pentru ambiguitățile pe care le aduce în piață.

Nu mai puțin de 37 de pagini cu amendamente au fost prezentate chiar în ședința de plen, la Senat, senatorilor din opoziție fiindu-le practic imposibil să le analizeze și să ia o decizie pentru fiecare în timp util.

Cu mare viteză și ignorând cutumele parlamentare, legea a fost adoptată în aceeași zi, scrie PressHub.

 

Alba-neagra cu facturile la energie (Adevărul)

Parlamentul a reglementat nu mai puțin de 13 situații distincte în care se aplică limitarea sumelor din facturile de energie. Experții spun însă că noile reguli de plafonare a prețului energiei sunt imposibil de aplicat. De pildă, conexiunea dintre locul de consum și numărul copiilor dintr-o familie sau frecventarea școlii de către aceștia este imposibil de realizat de către emitentul facturii.

Pe larg, în Adevărul.

 

 

Din cauza inflaţiei, românii îşi mănâncă din economiile bancare. Cu inflaţie de peste 15% şi dobânzi la depozite la jumătate, economiile bancare ale românilor în lei sunt în declin (Ziarul Financiar)

Depozitele populaţiei la bănci, principala resursă pe care instituţiile de credit s-au bazat în ultimii ani, au intrat în declin, în condiţiile în care preţurile tot cresc, inflaţia trecând de 15%, în timp ce dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate cu toate creşterile din ultima perioadă. Astfel, din cauza inflaţiei mari, românii au ajuns să îşi mănânce din economiile bancare.

Depozitele în lei ale populaţiei au scăzut cu 12,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

Şi depozitele populaţiei în valută au scăzut, arată astăzi Ziarul Financiar.

 

Dezastrul din spatele campaniei favorite a ministrului Rafila: doar 1% dintre cele 30 de milioane de pastile de iod au fost distribuite românilor (HotNews.ro)

​Doar 383.889 de pastile de iodură de potasiu dintre cele 30 de milioane cumpărate de autorități au fost distribuite până acum românilor în cadrul campaniei gratuite intens promovate chiar de ministrul Alexandru Rafila, arată datele oficiale obținute în exclusivitate de HotNews.ro. Un procent mai mult decât modest - doar 1,27% din totalul pastilelor achiziționate.

Rețineți cifrele:

383.889 de pastile ridicate de 218.781 de români.

De precizat că 7 milioane este numărul de comprimate distribuite de DSP-uri către farmacii, însă numărul total de pastile achiziționate despre care Alexandru Rafila a vorbit public în primăvară este de 30 de milioane.

Autoritățile au cumpărat pastilele de iod cu 6 milioane de euro.

 

Contestatul Sorin Cîmpeanu rămâne în funcție. Trei scenarii în care ministrul Educației ar putea să plece (Europa Liberă)

Contestat pentru controversatele legi ale Educației, suspectat de plagiat, lui Sorin Cîmpeanu i se cere demisia, inclusiv în stradă. Ministrul educației se agață însă de funcție. Există trei scenarii care pot duce la plecarea acestuia, chiar dacă acum PNL și președintele îl susțin. Europa Liberă le detaliază:

1. Președintele Klaus Iohannis se leapădă de el.

Nu este exclus ca lui Klaus Iohannis să-i devină tot mai complicată această asociere care îi afectează imaginea și să-i ceară lui Sorin Cîmpeanu să se retragă, mai ales că există premisele ca presiunea publică pentru demiterea acestuia să crească.

Realist vorbind, posibilitatea ca președintele să se dezică de Sorin Cîmpeanu este destul de redusă ținând cont că până acum Klaus Iohannis l-a apărat și susținut. Așa cum l-a apărat de acuzele de plagiat și pe premierul Nicolae Ciucă.

2. PNL îi retrage sprijinul și propune remanierea lui.

Pe măsură ce alegerile se apropie, liberalii vor deveni tot mai atenți la electorat, ceea ce ar putea juca în favoarea îndepărtării acestui ministru contestat.

PSD-ul este avantajat de scandalul în care sunt implicați Cîmpeanu, președintele Iohannis și liberalii.

3. Demisia de onoare

Este însă un scenariu aproape exclus, ținând cont de declarațiile de până acum. De exemplu, una dintre ele se referea chiar la posibilitatea de a mai obține încă un mandat de ministru. Aceasta, desigur, dacă și după alegerile din 2024 va fi aceeași formulă de guvernare.

 

Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante” (Ziare.com)

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în prezent este principala opțiune. Cu toate astea, conform analiștilor contactați de Ziare.com, liberalii testează apele.

Analistul politic Radu Delicote a explicat pentru Ziare.com că este încă devreme pentru a se stabili concret un candidat, însă următoarele luni vor fi vitale.

O opinie similară are și politologul Alfred Bulai, care a precizat pentru Ziare.com că de obicei candidatul nu se anunță atât de devreme, pentru că-i poate afecta șansele de reușită.

Totodată, Bulai subliniază că PNL și PSD ar putea cocheta și cu ideea unui candidat unic. Deși cele două partide au exclus această variantă, nu au exclus candidaturi comune la celelalte tipuri de alegeri și nici că alianța nu va continua după 2024.

 

Curtea Constituțională va dezbate “Teorema lui Precup”. Vom afla dacă două treimi din 15 este egal cu 9.99 (Buletin de București)

Pe 26 octombrie, Curtea Constituțională va dezbate, la sesizarea unui judecător, modul în care trebuie interpretat un articol din Codul Administrativ ce privește majoritatea calificată. În speță, este vorba de numărul de voturi necesar pentru majoritatea calificată în Consiliul Local Mogoșoaia, unde numărul de consilieri este 15. Primarul comunei a demonstrat cu creta pe tablă, că două treimi din 15 înseamnă 9,99, ca să poată trece proiectele pentru Sectorul Zero.

Coaliția PNL și PMP din Mogoșoaia are 10 voturi în Consiliul Local.

În Regulamentul de Organizare și Funcționare a CL Mogoșoaia scria negru pe alb că majoritatea calificată este 11, având în vedere că sunt 15 aleși în consiliu.

Citiți mai mult pe pagina Buletin de București.

 
Revista presei românești - 29 septembrie 2022