Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se grăbește Putin să anexeze teritoriile din Ucraina? (HotNews.ro)

referendumuri.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS - ALEXANDER ERMOCHENKO

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației (EduPedu) - Nopțile pierdute și câștigate ale Emiliei Șercan (PressOne) - De ce sunt pensiile mici în România? Salariul mediu, indicator folosit la calculul pensiei, este cu 1.400 de lei mai mic la Casa de Pensii decât la Institutul Naţional de Statistică (Ziarul Financiar) - “Un fleac” – 50 de ani de la lansarea “Cu mâinile curate”. Povestea primului film polițist românesc (Adevărul)

De ce se grăbește Putin să anexeze teritoriile din Ucraina? „Rusia a trecut Rubiconul" - explică politicienii ruși (HotNews.ro)

Președintele rus Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care forțele sale armate le controlează, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova pentru această ceremonie, după raportarea rezultatelor finale ale referendumurile ilegale organizate de Rusia în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, denunțate drept „simulacre” de Kiev şi Occident.

Surse politice rusești consultate de Al Jazeera spun că încercarea Rusiei de a anexa teritoriile din sudul și estul Ucrainei semnalează angajamentul Kremlinului față de ofensivă.

„Nu există nicio îndoială că Rusia a trecut Rubiconul", a declarat Konstantin Zatulin, un deputat de rang înalt în Duma de Stat din partea partidului de guvernământ Rusia Unită.

„În fața presiunii externe, Putin crește de obicei miza în loc să facă un pas înapoi sau să ofere concesii", a spus el.

Andranik Migranian, profesor la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova și fost consilier al administrației prezidențiale, a explicat că Rusia dorește ca Occidentul să nu mai înarmeze Ucraina și, în schimb, să facă presiuni asupra Kievului pentru a accepta termenii Moscovei pentru încheierea conflictului.

„În caz contrar, Ucraina va înceta să mai existe ca stat, ceea ce va fi o înfrângere masivă pentru Occident".

Integral pe HotNews.ro.

 

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației (EduPedu)

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat.

“Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. “Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.

Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).Ieri, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților.

Edupedu scrie că Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja va prelua în regim de interimat portofoliul Ministerului Educației, iar consilier prezidențial Ligia Deca ar fi în cărți pentru a prelua conducerea ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu.

Moștenirea pe care ministrul Educației demisionar Sorin Cîmpeanu o lasă educației și viitorului ministru este un an școlar care se va desfășura fără teze și fără medii semestriale – fără ca profesorii să fi fost formați să predea altfel, cu elevii de clasa a VII-a în degringoladă totală cu privire la examenul pe care îl vor susține la anul la finalul gimnaziului, cu inspectoratele cu contracte pe masă pe care le vor și audita și cu două proiecte de legi împănate cu interese ilegitime ale rechinilor imobiliari, fabricilor de meditații, patronilor de afterschool și rectorilor, rezumă Edupedu.

 

Nopțile pierdute și câștigate ale Emiliei Șercan (PressOne)

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației. Mai bine spus, i s-a pus în vedere s-o facă, dacă e să ne luăm după modul în care și-a petrecut ultimele trei zile, încercând din răsputeri să minimalizeze dezvăluirile Emiliei Șercan.

Este un semn că democrația funcționează? Nu, scrie jurnalistul Adrian Mihălțianu. E un semn că presiunea publică și mediatică are rolul ei, într-un context în care partidele aflate la guvernare dau semne tot mai multe că vor să înăbușe în fașă orice idee de reformă reală – de la Legile Justiției, la reforma educației.

În opinia jurnalistului, cel mai sinistru lucru întâmplat în ultimele luni n-a fost faptul că premierul și ministrul educației au manipulat legea după bunul plac, ci faptul că s-au folosit de o parte a presei pentru a încerca să cenzureze sau să discrediteze munca Emiliei Șercan și dezvăluirile făcute la PressOne, dar și de către G4Media, Recorder, Libertatea sau Europa Liberă.

Ținta a fost simplă: hai s-o ținem ocupată pe Emilia cu acuzații de care să fie nevoită să se apere, cu calomnii lipsite de orice temei și cu o campanie de discreditare de care nu putem fi legați așa ușor, că poate ne lasă-n pace. Hai să punem batista pe țambal, dacă populația care se uită la TV nu află, n-au decât să se streseze unii pe feisbuc, ei nu contează la vot.

 

O anomalie constatată de ZF, care afectează 5 milioane de oameni: De ce sunt pensiile mici în România? Salariul mediu, indicator folosit la calculul pensiei, este cu 1.400 de lei mai mic la Casa de Pensii decât la Institutul Naţional de Statistică (Ziarul Financiar)

O anomalie constatată de ZF în ceea ce priveşte raportarea unui indicator de bază folosit la fundamentarea politicilor publice – salariul mediu brut – generează mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte situaţia reală de pe piaţa muncii din România.

Câştigul salarial mediu lunar în iunie 2022 a fost de 6.413 lei brut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Conform datelor publicate de Casa de Pensii pe baza declaraţiilor 112 depuse de angajatori, salariul mediu brut în luna iunie 2022 a fost de 4.977 de lei brut.

Observând o diferenţă de circa 1.400 de lei între informaţiile publicate pe site-urile celor două instituţii, ZF a cerut justificări oficiale pentru această situaţie.

INS: „Nu cunoaştem metodologia Casei de Pensii“.

Casa de Pensii: „Calculul se face pe baza datelor raportate de angajatori în Declaraţiile 112“.

ANAF (care colectează Declaraţiile 112): „Informaţiile de natura celor solicitate exced competenţei noastre“.

Citiți mai mult în ediția tipărită a ziarului.

 

“Un fleac” – 50 de ani de la lansarea “Cu mâinile curate”. Povestea primului film polițist românesc, cu Miclovan și Lăscărică intrați în istorie (Adevărul)

Lansat pe marile ecrane în octombrie 1972, lungmetrajul “Cu mâinile curate”, pe un scenariu de Titus Popovici și Petre Sălcudeanu și în regia lui Sergiu Nicolaescu, a deschis celebra serie de filme polițiste avându-l ca protagonist pe personajul interpretat de regizor, deși filmul trebuia să reprezinte o rampă de lansare pentru un alt protagonist, Mihai Roman (Ilarion Ciobanu), muncitorul comunist ilegalist devenit polițist după 1945.

Pe larg, în ziar.

 
Revista presei românești - 30 septembrie 2022