Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Croitorul din Gara Nord care îmbracă Poliția Română. Culisele unor licitații de 36 de milioane de euro (Europa Liberă)

monica-design.jpg

Sursa imaginii: 
Europa Liberă

Anul universitar începe. Fără ministru și fără vreo universitate de top (Adevărul) - Mitingul AUR: Îmbrânceli între oamenii lui George Simion și cei ai Dianei Șoșoacă, care i-au așteptat în Piața Victoriei: "Trădătorul rămâne trădător!" / Huiduieli, multe vuvuzele și strigăte de ajutor (HotNews.ro) - România şi-a umplut depozitele cu cel mai scump gaz de import din istoria sa, indiciu pentru facturi record la iarnă (Ziarul Financiar) - Cât mai valorează averea economică a statului român. Principalele companii la care statul e acționar (CursDeGuvernare)

Anul universitar începe. Fără ministru și fără vreo universitate de top (Adevărul)

Aproximativ 500.000 de studenți încep cursurile universitare, astăzi, 3 octombrie. Fără ministru, fără lege nouă a învățământului superior și fără nicio universitate în top 1000.

Noul an universitar debutează în absența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a părăsit fotoliul ministerial, în plin scandal de plagiat atât la adresa lui, cât și a premierului în funcție. În aceste condiții, a rămas de căruță și noul proiect de lege a învățământului superior, conceput sub auspiciile proiectului ”România educată”.

Noul proiect de lege care ar fi trebuit să schimbe din temelii fața învățământului superior nu a ajuns nici măcar la Parlament, pentru a fi dezbătut, potrivit calendarului anunțat inițial de ministrul demisionar. Mai mult decât atât, nu se cunosc nici măcar amendamentele admise în urma dezbaterii publice a proiectului.

Discuțiile referitoare la integritatea academică au confiscat spațiul public, lăsând în umbră eternele probleme financiare pe care le au studenții, legate de lipsa locurilor în cămine, subvențiile pentru transport, în condițiile în care prețurile sunt în creștere accelerată. Cu toate acestea, potrivit ministrului Lucrărilor publice, Attila Cseke, 14 cămine studențești sunt incluse în programul guvernamental de construcție și se află în diverse faze de execuție. Primul din această serie va fi dat în folosință la Arad, a dat asigurări Cseke, într-o declarație din 20 septembrie 2022, scrie Adevărul.

 

Croitorul din Gara Nord care îmbracă Poliția Română. Culisele unor licitații de 36 de milioane de euro (Europa Liberă)

O firmă de croitorie din Gara de Nord/București a câștigat recent prin licitații fără concurență contracte de 180 milioane lei cu Poliția Română. Societatea este deținută de un bărbat de 72 de ani care îmbracă instituțiile de forță din România de 30 de ani.

Un atelier din zona Gării de Nord, deținut de un bărbat de 72 de ani, este locul în care, în următorii doi ani, vor fi croite toate costumele și pardesiurile pe care le vor purta cei peste 50.000 de polițiști români.

Bărbatul a câștigat acest contract, dar și altele în trecut, după ce a licitat cu doar câteva sute de lei mai puțin decât sumele maxime oferite de Poliție. Surse din sistem dezvăluie cum caietele de sarcini au descurajat concurența.

Firma se numește Monica Design Impex, patronul ei este un domn de pe lista luptătorilor cu „rol determinant” de la Revoluție, iar contractele sunt printre cele mai mari pe care le-a acordat în ultimii ani Poliția Română.

Europa Liberă a identificat 400 de contracte publice doar în ultimii cinci ani, al căror obiect de activitate a fost realizarea de uniforme, cele mai multe dintre ele fiind încheiate cu inspectorate de poliție din țară.

Însă niciunul nu se compară cu cele mai recente dintre ele, prin intermediul cărora șefii Poliției Române își propun schimbarea ținutei polițistului român.

 

Mitingul AUR: Îmbrânceli între oamenii lui George Simion și cei ai Dianei Șoșoacă, care i-au așteptat în Piața Victoriei: "Trădătorul rămâne trădător!" / Huiduieli, multe vuvuzele și strigăte de ajutor (HotNews.ro)

Câteva mii de oameni - cel mult 3.000 - s-au strâns duminică după-amiază în Piața Universității la mitingul organizat de AUR. "Este protestul poporului român", a clamat George Simion, care a ajuns apoi cu susținătorii săi în Piața Victoriei, după ce au blocat bulevardul Magheru. La guvern, surpriză: îi aștepta Diana Șoșoacă, alături de circa 300 de persoane. Nu a durat mult și a izbucnit scandalul în cele două tabere, fiind nevoie de intervenția jandarmilor. Simion și-a dus apoi oamenii în marș pe Kiseleff, flancați de jandarmi, până la sediile PSD și PNL. Când s-au întors în fața guvernului,au găsit-o tot acolo pe Șoșoacă, tot pe scenă, tot la microfon, alături de susținătorii ei. Numai că, între timp, cineva i-a adus o scenă și lui Simion.

Pe pagina HotNews.ro puteți vedea cum au decurs cele două mitinguri paralele.

Jandarmeria Capitalei a aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 de lei, în urma protestului care a avut loc duminică în Bucureşti.

De asemenea, poliţiştii Capitalei au depistat un bărbat care avea asupra sa două arme albe. Acesta a fost condus la sediul secţiei, unde i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii portul sau folosirea de obiecte periculoase.

În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare.

 

10.000.000 lei factura la curent în Casa Poporului la iarnă. Mutarea „aleșilor”, exclusă (Newsweek)

Deși toate țările din Europa sunt îndemnate să facă economie la gaz și curent, Casa Poporului va fi „ferită” de aceste obligații. Factura imensă pentru iluminarea și încălzirea acestui imobil este achitată din bani publici.

Conform datelor obținute de Newsweek România, 3.393.422 de lei a costat factura de energie termică pentru Palatul Parlamentului pentru trei luni de iarnă. Astfel că în ianuarie 2021 s-au cheltuit 1.142.659 de lei de la bugetul de stat în acest sens, în februarie, 1.275.546 de lei, iar în luna decembrie factura a fost de 975.217 de lei.

Palatul Parlamentului nu e alimentat cu gaz.

Conform acelorași date, nici facturile la energie electrică nu au fost mici. Valoarea totală a facturilor la energie electrică pentru imobilul Palatul Parlamentului, în perioada 01 octombrie 2021 – 30 martie 2022, a fost de 6.331.841 lei.

Facturile la energe electrică și termică în Casa Poporului au costat, iarna trecută, 10.000.000 lei. Dat fiind că prețurile la energie au crescut în ultima perioadă, factura nu poate fi, în acest an, mai mică. Poate, doar mai mare.

 

România şi-a umplut depozitele cu cel mai scump gaz de import din istoria sa, indiciu pentru facturi record la iarnă. Maximul a fost atins în iulie, cu 1.592 de dolari pe mia de metri cubi (Ziarul Financiar)

La finalul săptămânii trecute, România avea depozitele de gaze pline în proporţie de 85%, la nivelul întregii UE fiind atins un grad de umplere de 88%. Vestea mai puţin bună este că goana după alimentarea cu gaze pentru iarna aceasta s-a făcut cu cel mai mare preţ din istorie, lucru care se va vedea în facturi.

România va trebui să taie 5% din consumul de energie în orele de vârf.

Încă se doreşte ruperea preţului gazului de cel al energiei. Între timp, gazul pentru iarnă a ajuns la 2.400 $/mia de metri cubi, scrie Ziarul Financiar.

 

Cât mai valorează averea economică a statului român. Principalele companii la care statul e acționar (CursDeGuvernare)

Cele mai relevante 25 de companii la care statul este acționar sunt evaluate la 141,4 miliarde de lei. Pachetele majoritare ale statului valorează mai mult de 80,6 miliarde de lei, iar totalul deținerilor depășește 91 de miliarde de lei.

Cele mai multe companii sunt energetice, producători, distribuitori și furnizori, și companii de administrare a aeroporturilor și porturilor.

Li se adaugă Poșta Română și Societatea Naţională a Sării – SALROM.

Continuarea pe CursDeGuvernare.

 
Revista presei românești - 3 octombrie 2022