
Presa românească
Poate cineva care nu a predat măcar o oră la catedră să fie ministru al educaţiei? (Ziarul Financiar)
ligia_deca.jpg

Poate cineva care nu a predat măcar o oră la catedră să fie ministru al educaţiei? (Ziarul Financiar)
Ligia Deca este doctor în ştiinţe politice şi inginer de nave. Dar ce au de-a face ştiinţele doctorale în politică şi ingineria de nave cu curricula şcolară şi cum decizi politici bune pentru educaţie când tu nu ai stat niciodată la catedră faţă în faţă cu copiii?, întreabă Ziarul Financiar.
Ligia Deca a fost consilier prezidenţial la Departamentul Educaţie şi Cercetare din decembrie 2019, arată datele publicate de Administraţia Prezidenţială. Din această funcție a coordonat proiectul România Educată şi legile educaţiei. Deca este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat de Universitatea din Luxemburg în anul 2016, şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
România Educată este marele eşec al preşedintelui în funcţie, iar coordonatoarea acestui eşec este chiar noul ministru al educaţiei.
Gestul neobișnuit făcut de noul ministru al Educației în fața președintelui Iohannis, imediat după depunerea jurământului (HotNews.ro)
Moment mai puțin obișnuit la Palatul Cotroceni. Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a făcut o plecăciune în fața președintelui Klaus Iohannis, în momentul în care i-a înmânat documentele semnate după depunerea jurământului.
Anterior, după ce PNL votase pentru nominalizarea sa, Ligia Deca declarase că „misiunea” sa este „de a pune în operă viziunea România Educată", spunând că va „operaţionaliza ”România Educată” în literă şi în spirit, în conformitate cu declaraţiile preşedintelui” Klaus Iohannis.
Momentul poate fi văzut la minutul 5:15 din materialul video publicat de HotNews.ro.
Iohannis, (dez)informarea și toleranța zero față de plagiat (DW)
Klaus Iohannis a reluat ieri, în discursul susținut la deschiderea anului universitar, o sintagmă, care în urmă cu patru ani îi conferea credibilitate, dar care astăzi îi pune sub semnul întrebării buna credință: „toleranță zero în privința plagiatului”...
Poate că șeful statului a fost sfătuit să vorbească despre integritate ca și cum nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, fiindcă televiziunile de știri, cu excepții minore n-au dat deloc știrile referitoare la plagiatele descoperite de Emilia Șercan și publicate pe pressone.ro.
La cele mai urmărite canale tv de informații, a apărut știrea despre demisia ministrului Educației, fără ca în prealabil să fi existat vreun subiect legat de plagiatul acestuia. Pe acest hiatus informațional se bazează probabil Klaus Iohannis când vorbește din nou cu atâta seninătate despre „paradigma radicală lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică” și despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”. Președintele a golit, însă, de conținut aceste expresii, fiindcă sub mandatele sale a fost vorba despre convertirea celor mai importante principii în așa fel încât în funcțiile cele mai importante să nu fie împinși cei mai buni, ci mai degrabă cei mai loiali, cei mai convenabili, cei care răspund cel mai repede la comenzi. Klaus Iohannis și-a pervertit inclusiv propriul partid, blocând orice competiție internă pentru a putea aduce în fruntea guvernului și a PNL persoane care răspund bătând din călcâie doar în fața sa ...
Fostul profesor de fizică ajuns președinte nu se gândește că în clasamentul statelor cele mai dezvoltate se află și cele mai bune sisteme de educație, ci caută soluții pentru a-și salva onorabilitatea, scrie jurnalista Sabina Fati pe pagina DW.
Guvernul Ciucă, tot înainte spre recesiune (Adevărul)
Anul viitor va fi anul recesiunii în Europa și în România, este convins analistul Adrian Negrescu. Principalele cauze, în opinia sa, sunt: inflația uriașă, criza energetică, creșterea fiscalității și lipsa restructurării aparatului public.
România, la fel ca cea mai mare parte a Europei, se confruntă cu niveluri record ale inflației, raportat la ultimele două decenii. Acest lucru a erodat foarte mult puterea de cumpărare a populației și va continua să o facă. Deocamdată, singurul câștigător de pe urma inflației este statul. Numai că asta se va întoarce împotriva economiei, spune analistul economic Adrian Negrescu în interviul acordat ziarului Adevărul.
Finanțele publice, între supraviețuire și dezvoltare. Pentru ce împrumută România 10% din PIB anual (CursDeGuvernare)
Cu toate că 2022 este, cel puțin conform datelor oficiale privind evoluția PIB-ului, un an de revenire și de creștere economică, necesarul de finanțare al statului este similar cu nevoile din 2020 – an de debut al pandemiei, în care deficitul bugetar a explodat la aproape 10% din PIB pentru a acomoda cheltuielile suplimentare generate de criza din sănătate și de schemele de sprijinire a angajaților și companiilor.
România trebuie să împrumute în 2022 suma de 148,6 miliarde de lei, cu doar 0,4 miliarde mai puțin decât în 2020 și de peste două ori mai mult decât în urmă cu un deceniu.
CursDeGuvernare detaliază.
BOR știa! (Libertatea)
Părintele Constantin Stoica, fost purtător de cuvânt al BOR și consilier patriarhal, a recunoscut, într-un dialog cu Libertatea, că a fost căutat și s-a întâlnit în 2016 cu o studentă care spunea că este hărțuită cu mesaje intime de către preotul Alexa. „În calitate de consilier patriarhal și de prieten l-am sunat pe preotul Alexa. Părintele a negat vehement, a spus chiar că-l jignesc”, a explicat el. Biserica nu a făcut nimic mai mult. Astăzi, preotul Visarion Alexa este sub control judiciar pentru agresiune sexuală.