Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce nu a spus urmașul lui Brătianu despre afacerea BMW. Unul la 3 km (SpotMedia)

ioana_ene_dogioiu.jpg

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
SpotMedia

Firma care a vândut combustil de proastă calitate Armatei, legături cu un fost ministru al Apărării (Europa Liberă) - Analiză: Taxele pe proprietate din România, față de media UE. Soluții pentru reducerea dependenței administrației locale de ”centru” (CursDeGuvernare) - Vladimir Putin, la 70 de ani. Șapte momente cruciale care au contribuit la modelarea gândirii liderului de la Kremlin (Adevărul) - Vladimir Putin a început un război cumplit la 70 de ani. Cine iese cu picioarele înainte din politică şi cine conduce lumea (Ziarul Financiar) - Ei sunt tinerii români uciși de ruși în războiul din Ucraina (Libertatea)

Ce nu a spus urmașul lui Brătianu despre afacerea BMW. Unul la 3 km (SpotMedia)

Ministrul de Interne a trântit pe masa presei un vraf de documente din care ar rezulta că achiziționarea celor 300-600 de mașini BMW, dotate cu cutie de viteză automată cu 8+1 trepte, 32 de mii euro bucata fără TVA, a fost o afacere legală, binecuvântată de ANF, fostul ministru Drula, ANAP, BEI și, dacă stăm bine să ne gândim, chiar Dumnezeu tatăl.

Tot ce a reușit dl Bode să producă însă este o documentație din care rezultă existența unui proiect cu finanțare europeană destinat sporirii siguranței rutiere care prevedea o serie de achiziții: 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 4.000 de dispozitive mobile, 1.400 de imprimante mobile termice, 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă, un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic și 300 de autospeciale de poliţie.

Niciunde însă acest program nu este menționată vreo caracteristică tehnică a mașinilor, cu atât mai puțin o marcă anume. Cine a semnat caracteristicile tehnice care făceau eligibile pentru licitație numai mașini de clasa BMW, Mercedes, Jaguar? Asta dl Bode nu a mai simțit nevoia să precizeze.

Așa cum nu a explicat cum de cele 300 de mașini prevăzute în proiect au ajuns 600.

Nu a explicat nici ce s-a întâmplat cu restul achizițiilor prevăzute în proiect. A cumpărat și radarele, aparatele pentru depistarea drogurilor? Nu, se pare, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Problema de fond a dlui Bode și a celor care au semnat caietul de sarcini e oportunitatea.

România are în total cam 1.000 de km de autostradă și drumuri expres. Dacă împărțim 1.000 de km la 300 de BMW-uri, ar însemna 3,33. Dacă împărțim 1.000 de km la 600 de BMW-uri, ar însemna 1,6. În mintea dlui Bode, dacă pui un BMW la 3 km sau 1,6 km de autostradă rezolvi traficul?

Integral, pe SpotMedia.ro.

 

Exclusiv | Firma care a vândut combustil de proastă calitate Armatei, legături cu un fost ministru al Apărării (Europa Liberă)

Director la firma acuzată că a vândut kerosen de proastă calitate Armatei Române, fapt ce a produs defectarea unor aeronave de luptă MiG-21 Lancer, este Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, din decembrie 2018, în cabinetul condus de Emil Boc.

Fostul ministru al Apărării Mihai Stănișoară a renunțat la politică în 2015. În 2019, a fost angajat de firma Jetfly Hub SRL, care avea relații contractuale cu ministerul pe care îl condusese anterior.

Este un om politic român, ales ca deputat de Mehedinți pe listele PD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008 și ca senator din partea Partidului Democrat-Liberal în legislatura 2008-2012. Mihai Stănișoară a fost ales deputat în legislatura 2012-2016 pe listele PDL dar a demisionat pe data de 29 aprilie 2015.

Europa Liberă a aflat că fostul ministru este partener de afaceri, într-o altă firmă, și cu proprietarul firmei Jetfly Hub, Dan Berendel. Acesta din urmă este inculpat într-un dosar al DIICOT, după ce a vândut combustibil de proastă calitate Armatei, fapt ce a dus la defectarea unor aeronave militare.

Jetfly Hub SRL este societatea care a câștigat, în 2018, un contract în valoare de 420 milioane de lei pentru a alimenta cu kerosen avioanele Armatei Române. Aceasta este deținută de o altă firmă, Master Chem Oil DMCC, înregistrată în Dubai, firmă care la rândul ei este deținută de Dan Florin Berendel.

 

Analiză: Taxele pe proprietate din România, față de media UE. Soluții pentru reducerea dependenței administrației locale de ”centru” (CursDeGuvernare)

Taxele pe proprietate din România generează venituri de circa trei ori ori mici decât media economiilor OCDE și aproape la jumătate față de media UE, reiese dintr-o analiză a Fondului Monetar Internațional (FMI) pe acest subiect.

Parlamentarii coaliției de guvernare au depus miercuri un amendament la proiectul de lege a aprobare a OUG care schimba modul de impozitare a proprietăților prin care acest este amânat.

Guvernul agrease un nou mod de calcul al impozitelor locale, pe baza grilelor notariale – care să țină cont și de materialele de construcție și de poziționarea imobilului, însă autoritățile locale au avertizat că noul sistem nu poate fi implementat în timp util.

Cum acesta ar fi dus la o creștere a veniturilor autorităților locale din taxele pe proprietate (pentru 2023 fiind estimată o creștere de 2,8 miliarde de lei), parlamentarii puterii au introdus și o prevedere ce presupune majorarea bazei impozabile cu 50%.

La nivelul anului 2021, taxele pe proprietate colectate de autoritățile locale din România au generat venituri de 0,6% din PIB, media economiilor OCDE fiind de 1,8% din PIB.

Reforma sistemului de taxe de proprietate ar atenua, în opinia experților FMI, probleme privind transferurile întârziate de la centru, care blochează adesea buna funcționare a administrației locale.

La nivelul anului 2019, circa 23% din cheltuielile guvernamentale totale au fost alocate unităților administrativ-teritoriale. Primăriile din teritoriu sunt însă puternic dependente de transferurile de la București.

Analiza, pe larg, pe portalul CursDeGuvernare.

 

Pasarela “neputinței” din Otopeni: Bătrânii și persoanele cu handicap, pe scări din cauza lifturilor vandalizate, în timp ce primăria plătește milioane de euro pentru pază și protecție (Buletin de București)

Principala cale de acces care leagă cele două părți ale orașului Otopeni, tăiat de DN1, este lăsată de izbeliște de autoritățile locale. Sistemul de ascensoare, destinat bătrânilor, persoanelor cu handicap și părinților cu copii mici în cărucioare, este dezafectat de luni de zile ca urmare a vandalizărilor repetate.

Lifturile se află în întreținerea Ascensorul S.A. și, potrivit plachetelor de la fața locului, următoarea revizie ar trebui să aibă loc în aprilie 2023.

Buletin de București a luat legătura cu directorul general al Ascensorul S.A., Tudor Georgescu. Acesta a explicat că devizele în valoare de 15.000 de lei pentru remedierea stricăciunilor nu au fost semnate de nimeni de la primărie, adică nu au fost aprobate. Asta înseamnă aproximativ 3.000 de euro. Funcționarii primăriei, coordonați de primarul Silviu Constantin Gheorghe, aflat in arest la domiciliu pentru ca a deturnat fonduri de șapte milioane de euro destinate canalizării, au pe mână un buget de 36 de milioane de euro anul acesta.

 

Vladimir Putin, la 70 de ani. Șapte momente cruciale care au contribuit la modelarea gândirii liderului de la Kremlin (Adevărul)

Istoricul Mark Galleotti, un fin cunoscător al politicii ruse, a realizat un portret al liderului de la Kremlin care împlinește vineri, 7 octombrie, vârsta de 70 de ani, relatează BBC, citat de Adevărul.

Astfel, specialistul în chestiuni de securitate prezintă șapte momente cruciale din viața președintelui rus care au contribuit la modelarea gândirii sale, dar și la înstrăinarea față de Occident.

Născut într-un Leningrad încă marcat de asediul de 872 de zile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tânărul Vladimir Putin a fost un băiat neînfricat la școală, cel mai bun prieten al său a afirmat că „el se putea lupta cu oricine", fiindcă „nu avea frică".

Cu toate acestea, un băiat mic, dar bătăios, într-un oraș invadat de găști de stradă avea nevoie de un avantaj, iar la vârsta de 12 ani s-a apucat de sambo, un stil de arte marțiale originar din Rusia, și apoi de judo.

De la judo la KGB

În general, oamenii evitau să meargă la 4 Liteyny Prospekt, sediul poliției politice KGB din Leningrad. Atât de mulți trecuseră prin celulele de interogatoriu și în lagărele de muncă gulag, încât gluma era că așa-numita Bolșoi Dom, „Casa Mare”, era cea mai înaltă clădire din Leningrad pentru că se vedea Siberia din subsol.

La vârsta de 16 ani, Vladimir Putin a intrat în clădire și l-a întrebat pe ofițerul care era destul de nedumerit din spatele biroului cum ar putea să se alăture. I s-a spus că trebuie să fi terminat serviciul militar sau să aibă o diplomă, așa că el a întrebat ce diplomă ar trebui să aibă.

Citiți mai mult în Adevărul.

 

Război în Ucraina. Vladimir Putin a început un război cumplit la 70 de ani. Cine iese cu picioarele înainte din politică şi cine conduce lumea (Ziarul Financiar)

Vladimir Putin conduce Rusia de 20 de ani, a transformat Rusia într-o dictatură cumplită și a modificat constituția țării astfel încât să o conducă și dincolo de mormânt.

Putin îl detestă pe Lenin, cel care a întemeiat URSS, pentru că a permis federalizarea imperiului rus. Dar îl admiră pe Stalin, cel care a dus teroarea împotriva propriului popor pe culmi pe care o minte sănătoasă nu o poate pricepe .

La ce vârstă mor dictatorii?

Stalin a murit la 75 de ani, Pol Pot la 73 de ani, Augusto Pinochet la 91 de ani. Vladimir Putin are 70 de ani.

Puțin a țesut legi care să-i permită să guverneze cât vrea el. A pornit un război cumplit cu câteva luni înainte de a împlinit 70 de ani, după ce s-a făcut cunoscut în războaiele din Cecenia, pe când avea cam 40 de ani, și a continuat cu Georgia, cu Siria. Toți cei care i-ar fi putut fi rivali sunt în închisori sau în exil.

 

Ei sunt tinerii români uciși de ruși în războiul din Ucraina (Libertatea)

Pe paginile de Facebook ale primăriilor localităților cu o populație majoritar românească apar tot mai multe fotografii cu tinerii etnici români uciși în războiul din Ucraina.

Pavel Diavoliuc avea 36 de ani și era din Horbova. Tânărul a fost înrolat în armată la începutul lunii mai și urma să-și sărbătorească ziua de naștere pe 26 octombrie. Vestea morții sale a fost anunțată pe 4 octombrie de Primăria comunei Ostrița, din regiunea Cernăuți, pe pagina sa de Facebook.

Locuitorii satului Horbova, comuna Ostrița, i-au condus pe ultimul drum pe Ion Fartușneac, ucis în regiunea Luhansk, și pe tânărul Ion Zaeț, care avea doar 23 de ani și a fost găsit mort în zona localității Izium din regiunea Harkov

Integral în Libertatea.

 
Revista presei românești - 7 octombrie 2022