Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Până la urmă, intrăm în Schengen? Poate că nu, dar mai important e de ce (Contributors)

12716119_10153968428846018_6657479671864331052_o.jpg

Iulian Comanescu este consultant de comunicare, stabilit la Bruxelles.
Sursa imaginii: 
Facebook/Iulian Comănescu

Pensii speciale, irigații, energie, investiții – Comisia Europeană explică din nou României ce poate și ce nu poate modifica în PNRR (CursDeGuvernare) - Nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice, începând de la ora 10.00 (HotNews.ro) - Cine sunt liderii pieţei locale de cafenele, una dintre cele mai fragmentate din economie? (Ziarul Financiar) - Cum au arătat primele ore la Târgul de Crăciun din Piața Constituției (Buletin de București)

Până la urmă, intrăm în Schengen? Poate că nu, dar mai important e de ce (Contributors)

"Ce facem, intrăm, în fine, în Schengen? Posibil, nu, deși Parlamentul European și Comisia Europeană spun că da, printr-un vot și o Comunicare care nu numai că aprobă, dar și încurajează includerea țării noastre, alături de Bulgaria și Croația, în această zonă de liberă circulație. Politicienii de la București se arată oarecum optimiști. Dar informațiile neoficiale culese la Bruxelles sunt mai pesimiste decât ceea ce se vede public", scrie Iulian Comănescu pe portalul Contributors.

În opinia sa, "intrarea în Schengen e un subiect “mare” în România, dar aproape invizibil la Bruxelles. E normal să fie așa, fiindcă circulația fără controlul actelor de identitate, terminalele luminoase și pline de magazine din spațiul Schengen sunt importante doar pentru cei care nu le au, adică pentru noi. Și bulgari sau croați, în cazul de față. Totuși, subiectul este unul foarte interesant pentru funcționarea UE în general. Îl recomandă ca atare tocmai incertitudinea greu de înțeles în care ne aflăm".

Iulian Comânescu atrage atenția că "nu e cazul să ne apucăm de scenarii pentru a afla de ce Olanda, Suedia și Austria se opun, sau s-ar putea să se opună, intrării României în Schengen", dar consideră că "există o parte de Europă care nu are chef de nou-veniți. Această parte se vede în toate țările, capătul din dreapta al spectrelor politice. Și ea contează în jocul decizional".

"Uniunea Europeană a scârțâit, și probabil scârțâie, în continuare. După ce a făcut o demonstrație remarcabilă de solidaritate în problema Ucrainei și, în plus, una de competență administrativă, atunci când a rezolvat mare parte din dependența energetică de Rusia, UE rămâne ce a fost: o construcție imperfectă, care dă rateuri la capitole importante, mai ales (geo)politice. Există o listă interminabilă de motive pentru care România stă mai bine în UE decât în afara ei. Totuși, am vrea mai mult. Ne-ar plăcea nu atât să circulăm liber cu valize cu carne de porc din care curge sânge, ci să fim parte dintr-o construcție mai eficientă, cu mai multă forță geopolitică. Și, curios, pentru asta ar trebui în primul rând să facem noi înșine un mare salt administrativ și de viziune".

Iulian Comanescu este consultant de comunicare, stabilit la Bruxelles. Lucrează pentru oameni politici și instituții de acolo. Citiți articolul integral pe pagina Contributors.

 

Pensii speciale, irigații, energie, investiții – Comisia Europeană explică din nou României ce poate și ce nu poate modifica în PNRR (CursDeGuvernare)

Pensiile militare sunt considerate pensii speciale și trebuie să facă obiect al reformei sistemului de pensii. Proiectele de irigații nu vor fi finanțate prin PNRR și construcția de hidrocentrale în arii protejate nu va fi admisă în viitoarea componentă REPowerEU. Nu pot fi introduse în PNRR investiții noi, care să le înlocuiască pe cele negociate anterior cu Comisia Europeană.

Acestea sunt mesaje transmise de oficiali europeni ca reacție la seria de declarații făcute la București în ultima perioadă de membri ai guvernului sau de premierul Nicolae Ciucă legate de intenția de a renegocia PNRR.

Până în acest moment, în ciuda seriei abundente de declarații pe această temă, România nu a trimis nicio notificare oficială la Bruxelles prin care să ceară renegocierea unor capitole din PNRR, afirmă surse europene pentru CursDeGuvernare.

 

Nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice, începând de la ora 10.00 (HotNews.ro)

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) organizează, începând de luni, ora 10:00, o nouă sesiune a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Persoanele fizice au la dispoziţie 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică începând de luni, 21 noiembrie 2022, ora 10:00.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Bugetul alocat pentru cea de-a doua ediţie a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă în parte.

HotNews.ro rezumă tot ce trebuie să știți despre Rabla pentru electrocasnice.

 

Cine sunt liderii pieţei locale de cafenele, una dintre cele mai fragmentate din economie? 5 To Go, Starbucks şi McCafe, pe podiumul unui sector dominat clar de concepte româneşti (Ziarul Financiar)

5 To Go, Starbucks şi McCafe (con­ceptul de cafenea al McDonald’s) sunt cele mai extinse reţele de cafenele din România. Dacă liderul 5 To Go este incontestabil, operând circa 400 de unităţi, competiţia pentru următoarele poziţii e strânsă, ameri­canii de la Starbucks şi McCafe luptându-se cu un alt concept românesc – Ted’s Coffee Co. Totodată, Tucano Coffee din Republica Moldova vine şi el puternic din urmă, scrie Ziarul Financiar.

În total, în România există peste 11.000 de firme cu afaceri anuale de 3 mld. lei care şi-au declarat CAEN-ul (obiect de activitate) „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“. Aici sunt incluse cafenelele şi barurile, dat fiind că nu există un CAEN separat pentru fiecare. Această piaţă, care a crescut cu 33% în 2021 versus primul an de pandemie, este una puternic fragmentată, despre care există prea multe date.

 

Cum au arătat primele ore la Târgul de Crăciun din Piața Constituției (Buletin de București)

Deși mai sunt 35 de zile până la Crăciun, în Piața Constituției din Capitală și-a deschis deja porțile Târgul de Crăciun. Vizitatorii s-au plimbat printre cele 70 de căsuțe tematice, au mâncat, băut cafea sau vin fiert, totul pe un fond de toamnă ploioasă și cu colinde americane în boxe. Principala atracție a copiilor a fost caruselul, în timp ce cuplurile au prferat să testeze roata panoramică. Momentan, patinoarul doar umple decorul pentru că nu poate fi folosit.

Foto și video de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției pe pagina Buletin de București.

 
Revista presei românești - 21 noiembrie 2022