Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viena, „capitala economică“ a României, îşi refuză „ţara“ de la admiterea în Schengen (Ziarul Financiar)

austria.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Cum își taie singur statul român craca de sub picioare. „Mărirea taxelor e cea mai proastă idee pe timp de criză” (Adevărul) - Atenție la AUR. Violența politică nu e întâmplătoare (SpotMedia) - Veste uriașă pentru Simona Halep! Judecătorul TAS face un anunț important în cazul de dopaj al româncei! „Este posibilă ridicarea suspendării provizorii ținând cont de noile dovezi” (ProSport)

Viena, „capitala economică“ a României, îşi refuză „ţara“ de la admiterea în Schengen (Ziarul Financiar)

Austria este singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune azi aderării României la spaţiul Schengen (teritoriul european fără frontiere). Votul care necesită o majoritate în Consiliul Justiţie şi afaceri interne (JAI) va fi dat joi 8 decembrie.

Austria susţine că motivul de respingere ar fi numărul de emigranţi care trec „ruta balcanică“ prin Bulgaria şi România. Dar nici harta şi nici datele statistice nu indică acest lucru. Pentru că o astfel de „rută“ prin România nu are nicio logică.

Mediul de afaceri se arată şi el uluit pentru că businessul austriac în România este unul prosper. Firmele austriece din România au avut în 2021 un profit net de 7 mld. lei (1,4 mld. euro). Toate primele zece companii austriece cu investiţii în România au fost în 2021 pe profit, în ciuda crizei, scrie Ziarul Financiar.

Austria controlează bănci şi asigurători mari în România, 100% din petrol şi 50% din gaz prin OMV Petrom, face sute de milioane de euro din exploatarea pădurilor şi are contracte de miliarde de euro pentru autostrăzi

De cealaltă parte, cei 370.000 de turiştii români care merg anual în Austria lasă în hotelurile şi restaurantele austriece 250 de milioane de euro anual, potrivt unei analize a Romanian Businnes Liders.

 

Cum își taie singur statul român craca de sub picioare. „Mărirea taxelor e cea mai proastă idee pe timp de criză” (Adevărul)

Statul român a mărit sau a introdus noi taxe în acest an și se pregătește să continue aceeași politică și în 2023. E cea mai mare greșeală, pentru că noile taxe vor contribui și mai mult la inflație, avertizează profesorul de economie Christian Năsulea, într-o analiză pentru „Adevărul”.

Profesorul recomandă ca măcar o parte a banilor obținuți din astfel de taxe să fie redirecționați în programe de sănătate publică și în campanii care să îi ajute pe cei dependenți de țigări sau alcool să renunțe la aceste produse nocive. Până acum, susține el, autoritățile s-au limitat la promisiuni, dar nu au redirecționat sumele promise în acest sens.

 

Ministrul Alexandru Rafila: Nici vorbă de plăți suplimentare pentru accesul la servicii de sănătate! Trebuie o responsabilizare a clasei politice – Interviu (SpotMedia)

Nu se pune problema unei plăți suplimentare pentru accesul la servicii de sănătate. Strategia națională pentru sănătate prevede doar că un spital public poate să organizeze un serviciu în care pacientul plătește ca să fie examinat de medicul ales după programul de lucru al acestuia. E vorba de o activitate suplimentară efectuată de medic, spune prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, ministrul Sănătății a explicat că programul pilot ar putea începe peste 3-4 ani și până în 2028 va fi stabilit dacă e o idee bună sau nu.

Ministrul Rafila a explicat câteva dintre prevederile Strategiei Naționale pentru Sănătate, inclusiv modul în care medicii ar putea ajunge să fie plătiți după rezultate, precum și modul în care ele vor fi puse în practică: “Trebuie să existe o abordare politică, o responsabilizare a clasei politice, care să înțeleagă că sunt câteva domenii care condiționează dezvoltarea României”.

 

Atenție la AUR. Violența politică nu e întâmplătoare (SpotMedia)

Sunt câteva zile de când George Simion face zgomot violent, o strategie mult mai eficientă decât pretinsa uniune națională în jurul nunții cu simbolistică legionară, eșuată tocmai pentru că a avut bâlci, dar niciun mesaj social, scrie jurnalista Magda Grădinaru.

1. Ieșirea lui George Simion pe tema relației dintre România și Republica Moldova, o poziționare care face jocurile lui Putin, prin denigrarea regimului pro-european al Maiei Sandu și care alimentează deopotrivă narațiunile pro-ruse de la Chișinău, cât și complexul de superioritate al unei categorii de români, care privesc „Basarabia” ca pe ruda foarte săracă, pe care România o ține în spate, pe banii lor. Este o percepție complet falsă, dar care, tocmai pentru că poate fi jucată în acest registru al polarizărilor identitare, este eficientă.

2. Circul făcut de Simion luni, când a ocupat sala în care ministrul Energiei urma să aibă o conferință de presă.

Și în acest caz ar trebui văzut semnalul de alarmă, pentru că, în loc ca liderul AUR să fie îndepărtat din sală, dacă nu se comportă civilizat, așa cum s-ar fi întâmplat cu orice cetățean pe care Simion pretinde că-l reprezintă în mod real, ministrul, adică autoritatea statului, a stat în afara sălii. Un răspuns precar, care l-a făcut pe Simion să-și adjudece victoria și să arate frica autorității de popor, o altă tehnică populistă.

Criza socio-economică și blocada de la putere, unde partidele mamut și-au dat mâna, corelate cu lipsa unor mesaje strategice coerente ale celorlalți actori de opoziție, de la Ludovic Orban la USR și REPER, și scindarea și așa fragilizatului USR creează pentru AUR culoarul ideal, cel care l-a și adus în Parlament.

Integral pe pagina SpotMedia.

 

Veste uriașă pentru Simona Halep! Judecătorul TAS face un anunț important în cazul de dopaj al româncei! „Este posibilă ridicarea suspendării provizorii ținând cont de noile dovezi” (ProSport)

Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a detaliat ultimele informații apărute în cazul de dopaj al Simonei Halep.

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep a identificat sursele de contaminare care au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat Simonei la 29 august 2022 după meciul pierdut în primul tur la US Open, a scris ieri ProSport în exclusivitate.

Produse și ambalate într-o fabrică de medicamente, în suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de sportiva din România.

Astfel cazul de dopaj al jucătoarei noastre poate lua o altă turnură.

ProSport a stat de vorbă cu Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, pentru a afla care sunt procedurile în noua situație.

 
Revista presei românești - 6 decembrie 2022