Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comportamentul arbitrar și abuziv prin care Austria împiedică aderarea României la Schengen (G4Media)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Ne răzbunăm pe Austria? De ce este o idee proastă sabotarea firmelor din cauza Schengen (PressHub) - Marile reţele private de sănătate înghit zeci de clinici din ţară pentru portofoliul de medici specialişti care nu mai sunt de găsit la stat şi pe care statul pune acum taxă (Ziarul Financiar) - Cât câștigă medicii parlamentari. Cine este doctorul-senator cu venituri de 24.000 de euro pe lună (Libertatea) - Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată. Tinerii încep să fugă de școlile militare, problema se va agrava. Banii mai mulți din sectorul privat, indicați ca "vinovați" (Profit.ro)

Comportamentul arbitrar și abuziv prin care Austria împiedică aderarea României la Schengen. Cum câștigă Rusia de pe urma ”răbdării strategice” a Vienei (G4Media)

Austria a anunțat din senin în urmă cu exact 19 zile, pe 18 noiembrie, că se va opune prin veto intrării României în Schengen. E o decizie care, din informațiile G4Media, nu a fost discutată în guvernul de la Viena, nici comunicată pe canale diplomatice Bucureștiului. Trei argumente au fost folosite de Austria, toate trei false, scrie jurnalistul Cristian Pantazi.

Primul argument: Schengen nu mai funcționează, Austria s-a umplut de migranți ilegali, așa că Schengen nu trebuie extins. În acest caz, de ce e de acord Austria cu aderarea Croației la Schengen, dacă spațiul nu mai funcționează? De ce nu spune cancelarul Nehammer nimic despre Grecia, stat membru Schengen prin care intră cei mai mulți migranți ce ajung ulterior în Austria?

Al doilea argument: o parte semnificativă din migranții ilegali intrați în Austria ar fi venit prin România. Argumentul e fals, după cum o demonstrează statisticile Frontex. Ruta este prin Serbia, Croația și Ungaria, iar România nu se află pe acest drum al migranților. De altfel, chiar ministrul de Interne Gerhard Karner a recunoscut luni că fluxul de migranți la granițele Austriei a scăzut dramatic (de la 700 zilnic la 200) după ce Serbia a re-impus vize pentru Tunisia. Explicația e clară: o mare parte din migranți (mai ales din India și Tunisia) veneau cu avioanele la Belgrad, care nu le cere viză, apoi cereau azil în Austria, via Ungaria.

Al treilea argument, folosit în discuțiile la nivel de tehnicieni: un număr semnificativ de migranți ilegali ajunși în Austria ar fi avut în telefoanele mobile date de logare în rețelele GSM românești, semn că ar fi trecut prin România. Din informațiile G4Media, argumentul a fost desființat rapid, dat fiind că era vorba despre migranți prinși chiar de polițiștii români.

Veto-ul imposibil de explicat al Austriei nu aduce prejudicii doar României, ci întregii Uniuni Europene.

De altfel, Austria acționează acum exact ca Ungaria autocratului Viktor Orban, care și-a folosit veto-ul pentru a bloca ajutorul de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina. În ambele cazuri, Viena și Budapesta acționează inamical, nejustificat, cu rea-credință evidentă.

Rusia profită de pe urma lipsei de solidaritate și soliditate din UE.

Integral, pe pagina G4Media.

 

Ne răzbunăm pe Austria? De ce este o idee proastă sabotarea firmelor din cauza Schengen (PressHub)

PRESShub a consultat mai mulți economiști și experți despre efectele pe care le-ar putea avea o răzbunare a statului asupra unor companii private care investesc în România. În ce măsură boicotarea companiilor olandeze și austriece ar ajuta țara noastră în cursa sa pentru spațiul Schengen?

Dacă Austria se opune deciziei privind Schengen, soluția nu e să hărțuim firmele austriece, ci să vedem ce dosare politice importante pentru statul austriac sunt discutate la Bruxelles și să negociem pe baza acestora. „Vreți votul nostru, vrem și noi votul vostru” - Ana Otilia Nuțu, Expert Forum.

Reprimarea firmelor austriece poate fi o metodă eficientă de schimbare a atitudinii Austriei în privința aderării României la Schengen, însă este o metodă foarte costisitoare pentru România. Politica înțeleaptă este cea care maximizează costurile asupra celeilalte părți, în vreme ce le minimizează pe cele asupra ta – economistul Bogdan Glăvan.

Prin plecarea unor companii străine, orice naționalitate ar avea, mediul de afaceri va fi mai sărac și mai puțin concurențial. Statul încasează mai puține taxe. Efectele sunt în lanț și deloc benefice. Suntem o economie dependentă de capitalul străin și de expertiza, inovarea și tehnologia cu care acesta vine la pachet - Cristian Păun, economist.

 

Cea mai mare bătălie pe ambulatoriu. Marile reţele private de sănătate înghit zeci de clinici din ţară pentru portofoliul de medici specialişti care nu mai sunt de găsit la stat şi pe care statul pune acum taxă (Ziarul Financiar)

MedLife a semnat 13 tranzacţii în acest an, Regina Maria a cumpărat 9 companii, iar suedezii de la Medicover au bifat trei tranzacţii în acest an până acum, notează Ziarul Financiar.

Privaţii au pariat pe asistenţa medicală specializată, pe nivelul secundar, şi au dezvoltat în principal infrastructura de ambulatoriu, unde cei mai mulţi pacienţi plătesc serviciile medicale. Atragerea de medici specialişti în clinicile pe care le deţin reprezintă principala prioritate, în piaţă se duce o „bătălie“ pe cei mai buni medici care sunt vânaţi de reţelele private.

Deşi au făcut investiţii şi în spitale private, cei mai mulţi operatori privaţi nu asigură şi urgenţele medicale, care îşi găsesc în continuare rezolvare în spitalele de stat. Între timp medicina în ambulatoriul spita­lelor de stat, unde încă există teoretic infrastructura necesară, este pe cale de dispa­riţie, între „nu avem niciun loc dispo­nibil“, „acel medic consultă doar contra cost“ sau „nu facem programări“.

Realitatea din teren arată că pacientul român nu doar că găseşte cu greu un loc la consultaţie cu bilet de trrimitere, dar nici măcar nu poate efectua un set de analize medicale în baza biletului atunci când are nevoie. Chiar Avocatul Poporului (AP) constată că termenele de aşteptare sunt prea lungi pentru analize medicale şi propune o platformă electronică ca să îmbunătăţească accesul pacienţilor la aceste servicii.

 

Cât câștigă medicii parlamentari. Cine este doctorul-senator cu venituri de 24.000 de euro pe lună (Libertatea)

Libertatea a analizat declarațiile de avere ale medicilor din Senat și Camera Deputaților.

Ziarul prezintă cel mai bine plătiți 8 aleși în legislatura 2020-2024 a Parlamentului României, senatori și deputați. Primii 7 sunt senatori și deputați PSD, iar pe locul 8 se află un ales PNL.

Primul în top este ADRIAN STREINU-CERCEL (senator PSD, profesor, medic, conducător de doctorate și independent). Calculul arată că venitul total pe anul 2021 a fost de 1.413.264 de lei, adică 287.000 de euro. Concret, asta înseamnă că, din numeroasele locuri de muncă, Streinu-Cercel a strâns 24.000 de euro pe lună.

Pe larg, în Libertatea.

 

Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată. Tinerii încep să fugă de școlile militare, problema se va agrava. Banii mai mulți din sectorul privat, indicați ca "vinovați" (Profit.ro)

Peste 2.000 de persoane și-au dat demisia din Armata română în primele 9 luni ale anului, număr dublu față de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) și de 4 ori mai mare comparativ cu situația de pe parcursul anului 2020 (circa 500), relevă date analizate de Profit.ro. Vezi mai jos planul pregătit. Armata română dispunea la începutul anului de 73.350 de militari activi și de 50.000 de rezerviști.

 

 
Revista presei românești - 7 decembrie 2022