
Presa românească
Șefa ICR Londra și-a făcut contractul de chirie pe 12 luni, iar MAE nu-l poate rezilia, așa că plătește 78.000 de lire (Libertatea)
id199065_inquam_photos_george_calin.jpg

Libertatea revine la cazul șefei ICR Londra care și-a făcut contractul de chirie pe 12 luni, ceea ce înseamnă că MAE nu îl poate rezilia așa că plătește 78.000 de lire. Statul român va achita în continuare chiria lunară de 6.500 de lire pentru actrița Catinca Maria Nistor, deși ministrul Bogdan Aurescu anunța în noiembrie rezilierea contractului „în perioada imediat următoare” și relocarea ei în apartamentul gratuit, pe care noua șefă a Institutului Cultural Român (ICR) Londra l-a refuzat la preluarea mandatului.
În răspunsul către Libertatea, MAE susține că responsabil pentru felul în care a fost semnat contractul e chiar beneficiarul, Catinca Maria Nistor: „Încheierea, derularea, modificarea și rezilierea contractului de închiriere aparțin în exclusivitate ICR Londra și directorului acestuia”.
Instituția mai precizează că a solicitat filialei ICR din Regat „să transmită un necesar al lucrărilor de reparații/amenajări/bunuri necesare pentru amenajarea/dotarea în perspectivă a locuinței de serviciu cu statut de reședință pentru directorul Institutului, în incinta imobilului din 1st Belgrave Square”. Și lasă să se înțeleagă că, deși contractul de închiriere nu poate fi reziliat, șefa ICR Londra se va muta în apartamentul gratuit pe care l-a refuzat inițial. Nu spune însă când.
România exportă ieftin materie primă, ca să importe scump alimente procesate din marfa exportată
În medie, cel puțin unul din două kilograme de produse alimentare vândute în România provine din importuri. Cel mai mare deficit este la carne de porc, pasăre, pește și legume și fructe, unde și peste 40% din comerț este asigurat de procesatorii externi. Chiar și în domeniile unde România are materii prime din belșug - panificație și industria uleiul - importurile depășesc 10%. Se exportă ieftin grâu și floarea-soarelui și se importă scump produse realizate din grâu și floarea soarelui.
Pe piața legumelor și fructelor deficitul comercial între importuri și exporturi trece de un miliard de euro anual, scrie Europa Liberă.
Din Adevărul aflăm cine este Constantin Eugen Vidineac, avocatul „la patru ace“ care-i apără pe frații Andrew și Tristan Tate. Pentru a scăpa de acuzațiile grave pentru care au fost arestați, frații Andrew și Tristan Tate și-au angajat un avocat cu renume de la care trag speranța că îi vor ajuta să iasă mai repede din spatele gratiilor. Cu o experiență de 13 ani în avocatură, Vidineac a fost cadru didactic universitar al Universităţii “Transilvania” din Braşov – Facultatea de Drept, pe specializările – drept financiar, drept comunitar, drept constituțional, drept administrativ.
Fraţii Andrew şi Tristan Tate au fost arestaţi, pe 31 decembrie, pentru o perioadă de 30 de zile. Ei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol. Decizia nu este definitivă. Avocatul fraților Tate a contestat deja decizia, iar contestaţia se va judeca pe 10 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti.
Mandate de arestare au fost emise și pentru două femei cu cetățenie română, bănuite de complicitate. Una dintre ele este fostă polițistă. Din aceste activităţi, ar fi obţinut importante sume de bani. Poliţiştii şi procurorii DIICOT spun că persoanele vătămate ar fi fost recrutate de cetăţenii britanici care le-au indus în eroare că ar dori o relaţie de căsătorie/ concubinaj şi că ar avea faţă de ele sentimente reale de iubire (metoda loverboy).
Literatura, cum se predă azi în școli, e moartea pasiunii declară scriitorul Mircea Cărtărescu într-un interviu pentru PressHub. „Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura”, este de părere Mircea Cărtărescu. Scriitorul spune că în prezent, în școli, li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele.
„Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”, este opinia lui Mircea Cărtărescu, exprimată pe PressHub.