Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cardurile de energie: Cum obțineți certificatele de validare a datoriei și cum se face plata (Adevărul)

card_energie.jpeg

Sursa imaginii: 
site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

De ce vrea să păstreze Marcel Ciolacu transporturile și finanțele dacă ajunge premier (G4Media) - Cu mai multă luciditate spre Schengen (SpotMedia) - La fiecare doi câini adoptați din adăposturi, trei sunt lăsați pe stradă în București. „Sunt atât de multe cutii cu animale abandonate, nu vă închipuiți!” (Libertatea)

Cardurile de energie: Cum obțineți certificatele de validare a datoriei și cum se face plata (Adevărul)

Administratorii de bloc au început să primească instrucțiuni privind eliberarea certificatelor care atestă datoriile locatarilor cu agentul termic.

În România există 152.000 de asociații de proprietari care vor elibera, la cerere, certificatele de validare a datoriei, autoritățile trimițându-le deja informări privind metodologia.

Concret, potrivit ultimelor modificări aduse actului normativ, în perioada 16 ianuarie - 1 februarie se vor distribui către asociaţiile de proprietari scrisoarea prin care se prezintă asociaţiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor şi modelul certificatului de validare a datoriei.

Cardurile de energie vor fi distribuite populației începând cu 1 februarie 2023, în două tranșe: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

După ce au primit cardurile de energie, beneficiarii de sprijin care stau la bloc se vor adresa asociațiilor de proprietari pentru eliberarea certificatelor de validare a datoriei. Asociațiile de proprietari/locatari vor solicita beneficiarului de sprijin acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

În baza certificatelor de validare a datoriilor eliberate și înregistrare de asociațiile de proprietari/locatari, se pot efectua plăți prin serviciul de mandat poștal dacă acestea sunt însoțite de cardul de energie și actul de identitate.

Ce trebuie să conțină certificatele de validare a datoriilor vedeți în Adevărul.

 

De ce vrea să păstreze Marcel Ciolacu transporturile și finanțele dacă ajunge premier / Ce vor face liberalii (G4Media)

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pare să fi încercat marea cu degetul cu propunerea lansata public de a păstra transporturile și finanțele după ce va ajunge premier în luna mai, iar liberalii să rămână cu justiția și cu investițiile.

Jurnalistul Dan Tăpălagă consideră că Marcel Ciolacu are tot interesul să-l țină pe Sorin Grindeanu la transporturi pentru a-l ține ocupat cu problemele guvernării, nu să-l transfere la șefia Camerei Deputaților, unde ar începe să acumuleze mai multă influență politică prin natura funcției. Grindeanu rămâne un potențial rival intern pentru liderul PSD.

În privința finanțelor, Ciolacu și-ar dori să păstreze finanțele pentru a nu fi carotat în proiectele sale de premier de un ministru liberal care, pe măsură ce se apropie campania electorală din 2024, i-ar putea bloca eventuale inițiative populiste sau măsuri sociale cu scop electoral dar care n-ar avea acoperire bugetară. Pe de altă parte, pentru PSD ar fi o bătaie de cap să preia ministerul justiției fără să mai poată influența nimic esențial, din moment ce numirile noilor procurori șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT vor fi fost făcute deja de președintele Iohannis și ministrul Predoiu la sfârșitul lunii februarie.

Marcel Ciolacu se pregătește intens să preia șefia guvernului, sub amenițarea că orice altă variantă ar duce la alegeri anticipate. Din momentul în care va intra însă la Palatul Victoria, planurile lui de a candida în 2024 la președinție, oricâte fumigene aruncă acum în spațiul public, scad cu fiecare zi petrecută în funcția de prim-ministru.

Peste câteva luni, întreaga atenție publică se va muta de pe liberali pe pesediști.

Citiți mai mult pe pagina G4Media.

 

Cu mai multă luciditate spre Schengen (SpotMedia)

Acum pare că ne așezăm pe linia corectă, scrie Ioana Ene Dogioiu, după reluarea discuțiilor cu Austria, care în curând va termina cu alegerile din Austria Inferioară, chiar dacă discuția e doar cu președintele austriac, fără putere politică reală; trimiterea înapoi la Viena a ambasadorului Hurezeanu, retras la țâfnă după JAI, și coordonarea președinților român și bulgar.

Suedia este un broker onest la președinția UE și s-a arătat dispusă să pună tema pe agenda JAI imediat ce o înțelegere e clară. Un sprijin neașteptat, dar important vine de la Atena.

Grecia e în Schengen, însă nu o ajută terestru cât timp între ea și restul spațiului de liberă circulație sunt două țări non-Schengen. Este firesc ca Atena să vrea dinamizarea fluxurilor ei comerciale, de la marile porturi, dar și turistice prin drum liber spre vestul Europei.

Așa că și dl Iohannis și dl Aurescu ar face bine ca punând de data asta osul la treabă în mod inteligent și să devina parte a soluției, nu parte a propriei probleme.

Și parte a soluției este eliminarea lui dr. Bode la Interne, devenit penibilă piatră de moară nefrecventabilă. Sper că nu este nimeni atât de naiv încât să nu realizeze că epopeea sa „academică” nu e doar o știre internă, iar prestigiul său extern este chiar mai jos decât cel intern, unde o parte din populație nu are o aversiune reală la hoție, cât timp nu e din propriul buzunar.

Integral pe pagina SpotMedia.

 

La fiecare doi câini adoptați din adăposturi, trei sunt lăsați pe stradă în București. „Sunt atât de multe cutii cu animale abandonate, nu vă închipuiți!” (Libertatea)

Abandonul câinilor rămâne la cote alarmante în București și cu greu se apropie de numărul adopțiilor: în medie, la fiecare trei animale abandonate care intră într-un centru al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, doar două reușesc să fie adoptate, arată datele obținute de Libertatea. Se întâmplă din neglijența, plictiseala sau lipsa de timp a proprietarilor, dar și din cauza problemelor financiare.

O soluție pentru înmulțirea necontrolată a animalelor și implicit pentru prevenirea abandonului este sterilizarea lor. Unii proprietari de animale nu fac asta, în ciuda amenzilor mari, fie pentru că nu-și cunosc obligațiile legale, fie pentru că pur și simplu nu au bani, susțin reprezentanții organizațiilor care se ocupă cu protecția animalelor. Din 27 ianuarie, bucureștenii își vor putea steriliza gratuit câinii de rasă comună prin intermediul clinicilor veterinare mobile care vor fi amplasate în sectoarele 1, 2 şi 4, într-o campanie derulată de ASPA. Programările pot fi făcute la numărul 0743.204.942, care poate fi apelat de luni până vineri între orele 9:00 și 16:00.

 
Revista presei românești - 20 ianuarie 2023