Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns PNL sacul de box al PSD. Ciucă și Bode acceptă orice compromis ca să rămână în funcții, liberalii și-au pierdut orice ascendent moral în coaliție (G4Media)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

 

„Opriți lupta internă din partid”. Marile probleme ale PNL înaintea rocadei premierilor (Europa Liberă) - SURSE: A doua zi după declarația controversată despre pretinsa achitare a soțului fostei șefe DIICOT, ministrul Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din complet (G4Media)  - Dilema anului: plăteşte sau nu OMV Petrom 1 mld. euro pe superprofitul din 2022? (Ziarul Financiar)

Analiză | „Opriți lupta internă din partid”. Marile probleme ale PNL înaintea rocadei premierilor (Europa Liberă)

„Opriți lupta internă din partid”, le-a transmis premierul Nicolae Ciucă liberalilor. Ușor de spus, greu de făcut, pentru că apropierea momentului în care PNL va pierde premierul și procentele modeste din sondaje nu sunt de bun augur. Săbiile se ascut și taberele își arată colții.

Rocada din luna mai, când, potrivit protocolului semnat de PNL și PSD, Marcel Ciolacu îi va lua locul la Palatul Victoria lui Nicolae Ciucă și se vor schimba două ministere importante: Transporturile și Finanțele, plus Secretariatul General al Guvernului, generează tensiuni în PNL.

Firesc, din moment ce PSD nu ar prea vrea să renunțe la ministerul Transporturilor, deținut de Sorin Grindeanu.

Premierul Ciucă a dat asigurări că la rotativă nu se vor negocia ministere. „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”, a spus Ciucă la întâlnirea de duminică.

Rămâne de văzut, pentru că Transporturile au o miză ridicată pentru PSD, mai ales în campania electorală când se poate tăia panglica la fiecare kilometru de autostradă terminat.

Citiți analiza pe pagina Europei Libere.

 

Cum a ajuns PNL sacul de box al PSD. Ciucă și Bode acceptă orice compromis ca să rămână în funcții, liberalii și-au pierdut orice ascendent moral în coaliție (G4Media)

Praful s-a ales de discursul anti-corupție și anti-PSD cu care liberalii au ajuns la putere. PSD-iștii îi mitraliază pe PNL-iști la foc automat pe teme inimaginabile acum doi ani: plagiat, justiție, integritate. PNL e în genunchi, o văd mai toți liderii partidului, dar sunt paralizați în fața triadei Iohannis-Ciucă-Bode. Cei trei sunt prizonierii PSD și acceptă, de dragul supraviețuirii politice, să fie călcați în picioare de Ciolacu & co.

Dacă PNL continuă pe tendința actuală de scădere, pentru activul de partid ar putea fi un dezastru: după alegerile din 2024, un mare număr de parlamentari, eurodeputați, primari și consilieri își vor pierde posturile.

Jurnalistul Cristian Pantazi reamintește că la PNL funcționează o regulă strictă, aplicată lui Ludovic Orban și Florin Cîțu: președintele partidului e debarcat rapid din funcție după ce pierde postul de premier.

De aceea scrie redactorul șef G4Media că PNL sub conducerea lui Iohannis, Ciucă și Bode e condamnat să fie ciuca bătăilor pentru PSD.

Și problemele pentru liberali continuă: Marcel Ciolacu joacă tot mai apăsat rolul de politician atașat de valorile justiției. Doar ieri a spus explicit, legat de dosarul Pițurcă – măști supraevaluate, că cine a furat trebuie să meargă la pușcărie. Ironia supremă: PSD, partidul lui Năstase și Dragnea, le dă lecții de integritate liberalilor. Și ca polii politici să fie complet inversați e suficientă imaginea de la ședințele celor două partide: PSD-iștii fac reuniunea de partid la Sinaia transparent și cu presă, în timp ce liberalii s-au strâns duminică la Vila Lac și au bruiat telefoanele timp de cinci ore.

 

SURSE: A doua zi după declarația controversată despre pretinsa achitare a soțului fostei șefe DIICOT, ministrul Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din complet / O întâlnire cu mari semne de întrebare (G4Media)

O întâlnire despre care două surse G4Media.ro susțin că a avut loc pe 19 ianuarie 2023 ridică noi suspiciuni legate de implicarea ministrului Cătălin Predoiu în judecata dosarului Dan Hosu la Curtea de Apel București. În acea zi, ministrul Predoiu ar fi chemat-o la sediul Ministerului Justiției pe Claudiu Jderu, una dintre cele două judecătoare din dosar. Nici Ministerul Justiției, căruia i-am trimis o adresă în baza Legii 544/2001 în urmă cu o săptămână, nici ministrul justiției, Cătălin Predoiu, nu a răspuns la întrebări.

Motivul oficial al întâlnirii dintre ministrul Predoiu și judecătoarea Jderu: o discuție pe tema prezenței acesteia pe lista propunerilor României pentru funcția de reprezentant al țării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Subiectul fusese tranșat, însă, de Guvern cu trei luni înainte.

 

Victor Pițurcă și directorul Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MApN. Cazul, dezvăluit de o investigație Libertatea în februarie 2022 (Libertatea)

Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost reținut luni de DNA într-un dosar privind achiziţia de produse medicale în pandemie. Cazul pentru care este anchetat acum Pițurcă a fost dezvăluit în urmă cu un an într-o investigație jurnalistică a ziarului Libertatea. Alături de el, în același dosar a fost reținut Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA.

Țuțu a fost reținut pentru infracțiunile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, iar Pițurcă, pentru cumpărare de influență. Faptele au avut loc în timpul pandemiei de coronavirus.

 

Dilema anului: plăteşte sau nu OMV Petrom 1 mld. euro pe superprofitul din 2022? (Ziarul Financiar)

Cea mai mare companie din România îşi anunţă rezultatele financiare joi, 2 februarie. Afacerile și profitul sunt fără precedent, iar taxa ar putea fi de peste 1 mld. euro.

Aproape o treime din producţia de gaze a OMV Petrom este arsă în centrala de la Brazi şi transformată în energie, iar compania susţine că aceasta nu ar face obiectul taxării, scrie ZF.

 
Revista presei românești - 31 ianuarie 2023