Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suntem cu trei decenii în urma Occidentului. Ce a mai scos la iveală recensământul (Adevărul)

recensamant.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Institutul Național de Statistică

România stă pe loc de zece ani în privința anticorupției. Expert: Statul nu e capabil sau nu dorește să facă o mișcare bruscă (Europa Liberă) - 96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! Ce le-au răspuns judecătorii (Libertatea) - Scenarii de lucru în PSD pentru modificările de taxe și impozite. Ce companii vor plăti taxa de solidaritate de 1% din cifra de afaceri și cum va scădea progresiv taxarea muncii (G4Media) - Fermierii români s-au trezit cu pierderi după ce piața a fost inundată de cereale ucrainene, iar prețul de bursă a scăzut (Ziarul Financiar)

Suntem cu trei decenii în urma Occidentului. Ce a mai scos la iveală recensământul (Adevărul)

Față de precedentul recensământ, avem o populație îmbătrânită, mai puțini tineri dispuși să se căsătorească, nașteri în recul și biserici în scădere de popularitate. Toate aceste trenduri prezente în Vest în urmă cu 20-30 de ani au ajuns acum și la noi.

Regiunea cea mai tânără a României este în nord-est, arată ultimele date parțiale ale Recensământului populației și locuințelor 2021, publicate de Institutul Național de Statistică. În această zonă din Moldova vârsta medie este de 40,8 ani, la polul opus aflându-se regiunea din sud-vestul Olteniei, cu o medie de 43,7 ani. Față de recensământul din 2011, în 2021 vârsta medie a populației rezidente a crescut de la 40,8 ani până la 42,4 ani.

Dintre județe, cel mai tânăr este Ilfovul, acesta având cea mai mică vârstă medie din țară – 38,6 ani. Totodată, acest județ este și primul care și-a sporit populația cu 153.900 de locuitori pe seama migrației din București.

Județul Teleorman are cea mai vârstnică populație, cu o vârstă medie de 46,3 ani.

Hunedoara are cei mai mulți pensionari.

Apartenența la o anumită religie a fost asumată de 16.397.300 de persoane din totalul populației rezidente. 85,3% au declarat religia ortodoxă, 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,0% de religie reformată.

O altă informație evidențiată este aceea că 2 din 5 persoane nu au fost niciodată căsătorite. Persoanele căsătorite reprezintă 47,9% din populație, cea mai mică pondere a căsătoriților fiind în București – 44,4%, dar și cea mai mare a divorțaților – 15,4%.

Citiți mai mult în Adevărul.

 

România stă pe loc de zece ani în privința anticorupției. Expert: Statul nu e capabil sau nu dorește să facă o mișcare bruscă (Europa Liberă)

Indicele Corupției din România pe anul 2022 a ajuns la 46 de puncte. Este o creștere de doar un punct față de anul anterior. Evaluarea situează România încă sub media europeană și într-o relativă stagnare în ultimii zece ani, la nivel de percepție.

Raportul Transparency International, publicat marți, nominalizează domeniul achizițiilor publice ca fiind unul vulnerabil în continuare, care are efecte implicite asupra transparenței cheltuirii fondurilor publice.

DNA scoate pe bandă rulantă dosare privind achizițiile din pandemie. Peste 160 de cauze sunt acum în lucru care vizează autorități locale, cum este Primăria Sectorului 1, sau centrale, cum este Romarm.

Codru Vrabie este expert în bună guvernare și a urmărit, în ultimul deceniu, evoluția indicelui corupției. Spune că, în Strategia Națională Anticorupție din 2012, statul român își propunea ca, până în 2015, să ajungă la media europeană. Deși pare că evoluează încet, lupta anticorupție, în fapt, stagnează.

„Nu am reușit să ajungem nici la trei sferturi, ba chiar, în ultimii ani, am avut și o un recul, o coborâre la 68% la un moment dat. Faptul că nu reușim să ne mișcăm mai cu talent și să creștem ceva mai spectaculos cu câteva procente pe an e de fapt pentru mine vestea proastă”, spune Codru Vrabie pentru Europa Liberă.

 

96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! Ce le-au răspuns judecătorii (Libertatea)

96 de medici care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, acuzată că a primit mită de la 62 de pacienți. În documentul transmis Curții de Apel Suceava, aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical. O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii. Inițiatorul memoriului, chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, a explicat gestul pentru Libertatea.

Potrivit datelor din dosar, Anca Dumitrovici Ababneh avea venituri lunare de aproximativ 5.000 de euro. Lucra atât la spitalul județean, cât și la o clinică privată. Veniturile consistente nu au împiedicat-o să primească constant atenții de la pacienți, spun procurorii.

Medicul Anca Dumitrovici Ababneh și avocații care au apărat-o au invocat că „darurile informale” primite de la pacienți au fost acordate drept cadou de Moș Nicolae, Moș Crăciun, respectiv ziua de naștere a medicului.

În doar șapte zile lucrătoare, Anca Dumitrovici Ababneh a primit de 62 de ori atenții de la pacienți. Recordul a fost înregistrat în data de 15 decembrie, când în numai 20 de minute, între orele 13.06-13.25, medicul a consultat şase pacienţi, primind de la aceştia aproximativ 500 de lei şi 50 de euro. În opinia instanței, lejeritatea cu care primea plicurile cu bani de la pacienți, sume cuprinse între 50 de lei și 50 de euro, arată că aceasta considera absolut normal să primească sume suplimentare de la pacienți.

 

Scenarii de lucru în PSD pentru modificările de taxe și impozite. Ce companii vor plăti taxa de solidaritate de 1% din cifra de afaceri și cum va scădea progresiv taxarea muncii (G4Media)

PSD lucrează în această perioadă la propuneri de modificare a politicii fiscale pentru modificarea programului de guvernare la momentul preluării postului de premier, potrivit surselor G4Media.

Unul dintre scenariile la care lucrează liderii PSD vizează apariția unei taxe de solidaritate pentru marile companii, în anumite condiții, urmând ca fondurile astfel colectate să susțină scăderea treptată a taxării muncii.

PSD vrea ca modificările fiscale să fie adoptate în acest an, dar să intre în vigoare în 2024. Important de menționat că o decizie finală nu a fost luată, propunerea urmând a fi discutată cu partenerii din coaliția de guvernare, PNL și UDMR.

 

Fermierii români s-au trezit cu pierderi după ce piața a fost inundată de cereale ucrainene, iar prețul de bursă a scăzut (Ziarul Financiar)

Când a izbucnit războiul din Ucraina şi preţurile la cereale au sărit în aer, fermierii romani au desfăcut şampania. Între timp însă piaţa a fost inundată de cerealele ucrainene.

„Portul a fost atât de aglomerat, deoarece venea şi marfa din Ucraina, încât nici noi, din Constanţa, n-am putut descărca. Eu sunt situat la cinci kilometri de cea mai apropiată dană de încărcare de cereale şi n-am reuşit să duc mai mult de 30% din marfă“, spune un fermier din judeţul Constanţa.

Fermierii români care puteau şi au ezitat să vândă cerealele regretă acum, pentru că preţurile în port sunt cu 30% mai mici decât în momentul recoltării.

În portul Constanţa, în iulie, grâul era 1,7 lei/kg şi acum este 1,3 lei/kg, scrie ZF.

 
Revista presei românești - 1 februarie 2023