
Presa românească
Miza propunerii PSD de a introduce o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari: 3,5 miliarde lei de la 260 de companii (Ziarul Financiar)
calculator.jpg

Miza propunerii PSD de a introduce o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari: 3,5 miliarde lei de la 260 de companii. Care este schema şi care sunt firmele vizate? (Ziarul Financiar)
Principalele sectoare vizate ar fi tradingul de cereale – unde toţi marii jucători au afaceri de miliarde de lei cu marje de profit de 1-2% cel mult, dar şi cu mulţi ani de pierderi în spate –, dar şi retailul alimentar, reţelele de benzinării, distribuţia de medicamente, producţia auto şi de componente auto sau energia.
Profilul trasat de liderul PSD Marcel Ciolacu, cel care susţine introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru firmele mari, ar corespunde unui număr de 259 de firme, dintre care 50 cu pierderi, firme de la care statul ar putea încasa 3,5 mld. lei în plus, potrivit calculelor ZF.
Retaileri alimentari precum Lidl, Carrefour şi Mega Image, producătorii auto Dacia şi Ford, toţi traderii de cereale (Ameropa, Cargill, ADM, Viterra), lanţurile de benzinării ale OMV Petrom, Mol, Rompetrol şi Lukoil, distribuitori de medicamente precum Mediplus şi Fildas, dar şi jucători mari din energie şi producţia de componente auto sunt vizaţi de iniţiativa PSD de impozitare a companiilor mari cu 1% din cifra de afaceri. Deşi raportează profit, impozitul de 16% achitat către stat este mai mic decât eventualele venituri încasate în cazul aplicării unei taxe de 1% din cifra de afaceri. Acestor companii cu profit li se adaugă alte 50 de companii mari care au raportat pierderi cumulate de 7 mld. lei în 2021. Campionii pierderilor în 2021 sunt însă companiile de stat: CE Oltenia, CFR Marfă şi CFR Călători, care au pierdut 2,1 mld. lei, 30% din totalul pierderilor companiilor mari.
Spargeți liniștea (G4Media)
Ce diferență de reacție în societate față de abuzurile și sfidările puterii în comparație cu evenimentele de acum șase ani, când la începutul lunii februarie 2017 în Piața Victoriei se adunau seară de seara zeci de mii de oameni pentru a apăra justiția de atacurile lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, pe atunci premier, azi ministru al Transporturilor. Cei doi ieșeau într-o conferință de presă pe data de 2 februarie 2017 pentru a anunța că nu fac niciun pas înapoi de la planul lor de a modifica Codul Penal...
Mobilizarea exemplară a străzii în apărarea justiției l-a scos în stradă inclusiv pe Klaus Iohannis în celebra geacă roșie, încă de la primele manifestații de stradă, pe 22 ianuarie. OUG 13 a fost blocată sub presiunea infernală a străzii.
Șase ani mai târziu, polii pământului s-au inversat. PSD este din nou la putere cu tot cu Grindeanu și ține predici de integritate unui PNL aflat în plin proces de dezintegrare morală.
Imaginați-vă ca ministrul Justiției, unul de la PSD de această dată, sa zicem Florin Iordache în loc de Cătălin Predoiu, se pronunță într-un proces penal în care are un interes clar, acela de a-și apăra o numire neinspirată la șefia DIICOT, și că același ministru al justiției se întâlnește cu judecătorul din dosar a doua zi după ce anunță o falsă achitare. Mai puneți apoi și că Guvernul face niște jonglerii cu lista de propuneri cu judecători CEDO iar pe listă se află, ce coincidență, inclusiv judecătorul care urmează să judece procesul penal urmărit cu atenție de ministrul justiției. Cum ar fi reacționat strada, opinia publică, dacă toate cele de mai sus erau opera unor PSD-iști, de la plagiate la suspiciuni de intervenție directă în justiție?
Azi, doar șapte organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” au publicat o scrisoare deschisă prin care cer demisia ”imediată” a ministrului Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă.
Societatea este anesteziată mediatic de o presă cumpărată de PNL și PSD din banii primiți ca subvenții de la bugetul de stat.
Apoi, s-a mai întâmplat ceva esențial: lipsa de perspectivă. Pentru cine să ieși în stradă?
În societate domnește o stare de apatie generală tocmai din cauza lipsei de orizont. Fiecare își vede de job, de mica afacere, de viața personală, dezgustat de contraselecția de la vârful statului, de standardele tot mai joase din politică și administrație. Lehamitea și dezamăgirile politice în lanț au demobilizat cetățenii activi, au redus societatea românească la o masă amorfă de supraviețuitori, ocupați să identifice soluții individuale.
Și astăzi este nevoie mai mult decât oricând de trezirea conștiinței civice, crede jurnalisul Dan Tăpălagă.
O țară se construiește zilnic iar lupta pentru democrație nu se încheie niciodată.
Integral pe pagina G4Media.
Vinovați de „prea mult Bode”. „Trebuie să știm lungimea lesei”. Noua strategie de blocare a presei - Interviu video cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir (SpotMedia)
În anul cvadruplu electoral 2024 o să fie mai ușor de făcut echilibristică decât jurnalism în țara asta. CNA vrea să avem în vedere riscul unei amenzi când se vorbește prea mult, când se insistă prea mult, când presa ținută-n lesă se duce un pic prea departe. Lesa trebuie să aibă o anumită lungime pe care tu să o cunoști. Este concluzia trasă de jurnaliștii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir de la B1 TV, sancționați de CNA pentru „prea mult Bode”.
Cei doi realizatori ai emisiunii „Bună, România!” au povestit într-un interviu acordat SpotMedia.ro aventura kafkiană a judecății la CNA după o serie de emisiuni în care au tratat cele trei subiecte care îl privesc pe dr Bode: Schengen, plagiat și achiziția de BMW pentru MAI.
Cutremur pe piața RCA: ASF a decis să facă plângere penală întregii conduceri Euroins (Libertatea)
Euroins este cea mai mare firmă de RCA, cu 31% din piață și mai bine de două milioane de asigurați. Mai mulți oameni din interiorul Euroins au furnizat pentru Libertatea documente în care apare o rubrică „Nu raportăm”, când era vorba să raporteze către stat numărul proceselor. Avertizorii au trimis documentele și la ASF. Au avut loc audieri la Euroins și miercuri, 1 februarie 2023, Consiliul ASF a luat în discuție situația companiei. Hotărârea: ASF face o sesizare penală împotriva întregii conduceri Euroins
O companie de asigurări care nu declară către ASF numărul real de dosarele din instanță, manipulează indicatorii săi de solvabilitate. Resursele de daună pe care le are sunt mai mici decât ar fi nevoie în realitate. Și, atunci, firma ajunge să vândă pe post de polițe RCA hârtii fără valoare de acoperire.