
Presa românească
Se pregătește Ciolacu pentru primăria Capitalei? (G4Media)
marcel_ciolacu_facebook.jpg

Se pregătește Ciolacu pentru primăria Capitalei? (G4Media)
Demisia lui Ciprian Ciucu de la filiala PNL București pare un eveniment politic minor, fară mari semnificații, numai că acest gest trebuie privit cu ceva mai multă atenție. Oficial, Ciucu a demisionat cu explicația că dorește să se ocupe mai mult de administrație și să facă mai puțină politică. Neoficial, Ciucu a plecat cel mai probabil din cauză că PNL și PSD discută despre o alianță la București și de un candidat unic. Dacă ar fi girat așa ceva din poziția de lider al PNL București, șansele lui de a fi ales pentru un nou mandat în sectorul 6 s-ar fi diminua drastic. Prin urmare, Ciucu s-a retras dintr-un calcul politic foarte personal, fără să-i pese foarte tare de soarta Bucureștiului în general. Dacă i-ar fi păsat, ar fi rămas la PNL București să se bată pentru ca primăria Capitalei să nu ajungă din nou la PSD, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.
Jurnalistul reamintește că în acest moment, PSD o susține oficial drept candidat la primăria Capitalei pe Gabriela Firea. Altfel spus, Firea este în acest moment candidatul susținut de PSD, dar la o adică poate fi și altcineva. În treacăt fie spuns, mulți s-au întrebat de ce a anunțat-o Ciolacu pe Firea dreptul candidatul PSD în octombrie anul trecut, din senin, cu mult timp înainte de alegeri?
În PSD a apărut de ceva timp scenariul candidaturii lui Marcel Ciolacu la Primăria Capitalei. Pare neverosimil la prima vedere, însă este o mutare politică cu beneficii multiple pentru liderul PSD. Dacă Marcel Ciolacu va reuși să-l convingă pe Nicolae Ciucă să facă o alianță PSD-PNL cu candidat unic la Capitală, atunci jocul s-a închis. Indiferent cine va intra în cursă, candidatul susținut de cele două mari paride câștigă la sigur, deoarece vor fi alegeri cu un singur tur.
Comentariul integral pe pagina G4Media.
Efectul-surpriză al demisiei lui Ciucu de la PNL București. Trei partide și-au arătat susținerea pentru Nicușor Dan (HotNews.ro)
USR, PMP și Forța Dreptei și-au arătat susținerea pentru Nicușor Dan, la nici o zi de la anunțul demisiei lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București, acesta fiind unul dintre liberalii care s-au opus alianței PNL-PSD.
De altfel, gestul celor trei partide vine și în contextul informațiilor că PNL și PSD iau în calcul o colaborare la locale, nefiind exclusă susținerea, formală sau informală, a unei candidaturi a Gabrielei Firea.
Continuarea articolului pe HotNews.ro.
Analiză | Cum a ajuns PSD „partidul bun”, care ține cont de societatea civilă și lasă în ofsaid PNL (Europa Liberă)
Scandalul generat de legea care ar îngrădi funcționarea și drepturile ONG-urilor i-a determinat pe senatorii PSD să-și retragă semnăturile de pe proiecte, lăsând PNL în ofside. Liberalii sunt, astfel, inițiatorii și autorii unor amendamente controversate.
Este vorba de un proiect de lege prin care se retrânge dreptul asociațiilor și fundațiilor de a se adresa instanțelor de judecată cu privire la diverse posibile ilegalități și de amendamente prin care ONG-urile pot fi desființate dacă nu țin registre cu persoanele care le direcționează 3,5% din impozitul pe venit.
Asemenea prevederi nu ar fi o noutate. S-a mai încercat introducerea lor în legislație în forme asemănătoare și în perioada când PSD se afla la guvernare, iar partidul era condus de Liviu Dragnea. Tocmai de aceea, retragerea semnăturilor senatorilor PSD poate părea surprinzătoare, mai ales că scandalul datează de ceva vreme.
Liberalii par să nu fi acordat suficientă atenție argumentelor invocate de zecile de ONG-uri care au cerut renunțarea la proiectul de lege.
Europa Liberă are o analiză amplă pe această temă.
INVESTIGAȚIE. La peste doi ani după ce Virgil Popescu și Gabriel Țuțu au făcut campanie electorală cu o viitoare fabrică de armament, locul e groapă de gunoi (Libertatea)
Șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, acuzat recent de DNA pentru corupție, l-a însoțit pe Virgil Popescu, fost ministru al economiei, acum ministru al energiei, în cea mai recentă campanie pentru un post de deputat. Ei au promis o fabrică de armament.
„500 de locuri de muncă în Mehedinți odată cu fabrica de armament de la Șimian”, așa sunau titlurile din presa locală, la final de 2020. Era propagandă electorală, plătită de PNL. Și așa a rămas, arată o vizită Libertatea la fața locului.
România educată pentru grupurile de interese. Legea ca o masă întinsă (SpotMedia)
Legile educației anunțate de ministrul Deca ar trebui să poarte mai degrabă numele de legile grupurilor de interese. Sunt ca o masă întinsă cu porții din care să se îndestuleze fiecare asemenea grup pentru ca mai apoi să slăvească ceea ce ar trebui să fie singurul proiect prezidențial, notează jurnalista Ioana Ene Dogioiu.
Sindicatele primesc promisiunea creșterilor de salarii și continuarea inamovibilității profesorilor. Cât vor crește se va vedea, când se va putea, asemenea majorări au tot fost prorogate.
Ar trebui să ne amintim celebra lege de creștere cu 50%, votată în unanimitate în ultimele săptămâni ale guvernării Tariceanu, care nu a fost aplicată niciodată.
Legea aduce o mulțime de noi instituții, birouri, comisii, centrale și locale, o construcție barocă numai bună de hrănit, mai ales în campaniile electorale, multe guri sinecuriste care să-și facă la rândul lor obligațiile electorale.
Legile acestea nu aduc nimic pentru elev, nu îmbunătățesc, ci pe alocuri fragilizează principiile care ar trebui să stea la baza educației: calitate și echitate.
Nu au nicio soluție pentru adaptarea reală a școlii la vremuri, la aptitudini, de combatere a analfabetismului funcțional.
Pe larg pe pagina SpotMedia.
Organizarea examenului de admitere la liceu e dovada că școala românească a devenit un lux pe care din ce în ce mai puțini și-l pot permite (Republica)
Organizarea examenului de admitere la liceu este (încă) o dovadă că învățământul românesc a devenit un lux pe care din ce în ce mai puțini copii din România și-l mai permit, comentează pe pagina Republica profesorul de istorie Marcel Bartic.
Până la examenul propriu-zis, să admitem, vă rog, că o (înfricoșătoare) majoritate a elevilor supraviețuiește în școlile noastre datorită meditațiilor. Un sistem paralel, o adevărată industrie care ia amploare pe măsură ce serviciile educaționale prestate în școli sunt din ce în ce mai modeste.
Să nu ne amăgim. Rezultatele elevilor de pe la concursuri și olimpiade nu sunt ale noastre. Ale școlii. De cele mai multe ori sunt ale copilului și pasiunii sale pentru o materie și meditatorilor. Școala (cu excepțiile de rigoare, sigur că da) nu are nici un merit.
Bomba Transnistria, o petardă rusească (Adevărul)
Transnistria nu are importanță strategică în războiul din Ucraina dar poate fi victima unui scenariu de tip Donbass. Chiar dacă are un imens depozit de armament rusesc, Transnistria nu poate decide soarta războiului din Ucraina, dar poate fi rusificată rapid, cu un decret dat de Kremlin.