Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiza: Toate zborurile Președintelui (perioada 2022 – 2023) (BoardingPass)

global_jet_boardingpass.jpg

Acesta este Boeingul 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care președintele României a călătorit în Japonia și Singapore.
Acesta este Boeingul 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care președintele României a călătorit în Japonia și Singapore.
Sursa imaginii: 
Facebook/BoardingPass

Provincialul parvenit și lecția pentru popor (SpotMedia) - Cui a dat bani SGG în 2022. Fundația condusă de ex-premierul Adrian Năstase, pe lista finanțărilor guvernamentale (Europa Liberă) - Cel mai ieftin RCA din România, mai scump decât în Germania (Libertatea) - Rămânem fără medicamente ieftine, accesibile tuturor (Adevărul) - Cine sunt grecii de la PPC care au devenit un jucător cheie în energia României (Ziarul Financiar)

Analiza: Toate zborurile Președintelui (perioada 2022 – 2023) (BoardingPass)

Președintele României a călătorit în 2022 și primele două luni ale anului 2023 de 26 de ori în țară și străinătate, iar majoritatea zborurilor au avut opriri în Sibiu.

Motivul opririlor pe aeroportul din Sibiu, care au o durată de numai câteva zeci de minute, ne este necunoscut.

Referitor la operatorul zborurilor, pentru vizitele oficiale din Paris și Bruxelles din februarie 2022 și vizitele oficiale din Marea Britanie și SUA din septembrie 2022 Administrația Prezidențială a închiriat avioane de la Global Jet.

Restul zborurilor au fost operate de compania aeriană Toyo Aviation. Aceasta este certificată în țara noastră și deține, conform Autorității Aeronautice Române (AACR), cinci avioane private.

Administrația Prezidențială a transmis Agerpres că în anul 2022 a cheltuit 16.604.678,40 de lei pentru 21 de deplasări externe efectuate de Președinte.

Citiți mai mult pe pagina Boardingpass.

 

Provincialul parvenit și lecția pentru popor (SpotMedia)

"Întâi a fost paltonul trântit pe capotă. Apoi, vizita turistică relaxată în costume albe la piramide când țara se sufoca în criză politică și cel mai teribil val Covid cu zeci de mii de morți.

Iar acum nerușinata călătorie cu un avion de lux demn de un oligarh, închiriat pe bani publici, când oamenii se cocoșează sub costul vieții", scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

"Și, culmea nerușinării, avionul închiriat pe bani publici și alimentat cu combustibilul plătit de bani publici a oprit și la Sibiu, ca un „ia-mă nene”, ca să urce și nevasta prezidențială. De parcă dna Iohannis nu putea să fie adusă cu mașina de la Sibiu. Trebuia să facă avionul un ocol pentru ea.

Cât a costat faraonica aventură prezidențială nu știm. Datele sunt secretizate, deşi nu există niciun temei pentru asta în afară de mărimea lor, probabil. Estimările presei ar fi între 100 și 400 de mii de euro.

Nu, nu va săraci România, cu siguranță, din acești bani. Dar cu mult mai rea decât cheltuiala este sfidarea".

Citiți continuarea pe pagina SpotMedia.

 

Cui a dat bani SGG în 2022. Fundația condusă de ex-premierul Adrian Năstase, pe lista finanțărilor guvernamentale (Europa Liberă)

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a finanțat anul trecut 44 de proiecte ale unor asociații și fundații, în valoare totală de 3,3 milioane de lei.

28 dintre ele sunt asociații sau fundații din județele Mureș, Harghita și Covasna care au ca scop susținerea identității românești în județele majoritar locuite de maghiari.

A existat finanțare și pentru fundații sau asociații care sunt conduse de foști sau actuali oameni politici.

Este cazul Fundației Europene Titulescu, căreia i s-a aprobat finanțarea de către SGG pentru proiectul „Nicolae Titulescu - 140 de ani de la nașterea omului de stat, juristului și diplomatului român de talie europeană” în sumă de 191.105 de lei.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, reprezentanții fundației spun că finanțarea efectivă a fost de doar 57.000 de lei.

Activitățile aferente proiectului Fundației Titulescu s-au desfășurat în Prahova, Suceava, Constanța și București.

Asociația este condusă din 2012 de către fostul premier Adrian Năstase, fost lider al PSD la începutul anilor 2000 și singurul premier din România care a fost încarcerat, după Revoluție, pentru fapte de corupție; Năstase s-a declarat tot timpul nevinovat, spunând și după ispășirea pedepsei că a fost o victimă a sistemului judiciar.

 

Cel mai ieftin RCA din România, mai scump decât în Germania (Libertatea)

Prețurile de referință anunțate de ASF au crescut în acest an cu peste 35% față de anul trecut, iar cel mai mic nivel de asigurare anuală se situează la 1.006 lei, echivalentul a 205 euro.

Libertatea a comparat această situație cu cea din trei țări care au și ele asigurare auto obligatorie.

În Bulgaria, prețul mediu al poliței este de 270 de leva, în jur de 140 de euro.

În Germania, minumul este de 100 de euro. Există state aemricane care au și ele în jur de 200 de dolari, practic cât la noi. Numai că salariile în Germania sau SUA sunt de 6-8 ori mai mari decât în România.

 

Rămânem fără medicamente ieftine, accesibile tuturor (Adevărul)

În ultimii ani, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piața românească. Și vor continua să dispară dacă autoritățile nu vor renunța la politicile de preț practicate până acum.

Deși producătorii de medicamente generice din România se luptă ca toți ceilalți români cu inflația, cu creșterea costurilor cu materiile prime, cu prețurile tot mai mari la utilități, ambalajele sau substanțe active, aceștia nu pot mări prețurile la pastilele care se dau cu prescripție. Și asta pentru că acestea sunt fixate de Ministerul Sănătății și este cel mai mic din Europa. Astfel că producătorii nu-și mai permit să scoată pe piață medicamente ieftine, atrage atenția Simona Cocoș, președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) care a explicat mecanismul prin care pacienții ajung să plătească mai mult, cumpărând medicamente scumpe, în locul celor ieftine.

Un studiu realizat recent de IQVIA, citat de Adevărul, arată că 70% dintre pacienții români se tratează cu generice și numai în perioada 2015 – 2021 au determinat economii de peste 780 de milioane de euro la bugetul CNAS. Cu toate astea, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania.

Medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat.

 

Italienii de la Enel spun adio pieţei din România într-un exit fulger. Iese un grup global cu o forţă de 140 mld. euro, intră în scenă grecii de la PPC cu un business de 5,7 mld. euro când România are nevoie de investiţii masive în energie. Cine sunt grecii de la PPC care au devenit un jucător cheie în energia României (Ziarul Financiar)

Italienii de la Enel s-au mişcat cu o precizie chirurgicală în legătură cu exit-ul lor din România, în circa trei luni de la anunţul oficial fiind parafată predarea businessului către grecii de la PPC, conduşi chiar de fostul şef al Enel de aici. România pierde unul dintre cei mai mari jucători globali din energie într-un moment în care investiţiile sunt mai necesare ca niciodată.

Prezenţi din 2005, italienii de la Enel au devenit una dintre cele mai importante grupuri din energia României cu 3 mi­lioane de consumatori, un business de 1,6 miliarde de euro şi cu un portofoliu de producţie de energie verde de 500 MW.

Enel este unul dintre cele mai mari grupuri globale din energie, un business de 140 de miliarde de euro, care va investi 37 de miliarde de euro în şase pieţe cheie: Italia, Spania, SUA, Brazilia, Chile şi Columbia.

În locul lor vin grecii de la PPC, cu o putere de investiţii mult mai redusă într-un moment în care România are nevoie de fonduri masive în reţelele de energie, dar şi pe zona de producţie. Grecii de la PPC sunt un business de 5,7 miliarde de euro în 2021, pe pierderi, care în 2022 doar s-au adâncit. PPC este un business energetic integrat pe verticală, cu un portofoliu de producţie de energie de circa 10,4 GW, jumătate din capacitatea totală instalată a Greciei, şi cu 5,8 milioane de clienţi, scrie Ziarul Financiar.

 
Revista presei românești - 10 martie 2023