
Presa românească
Asiguraţii sunt chemaţi să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea companiile de asigurări RCA. Până când? (Ziarul Financiar)
asf_conducere.jpg

Asiguraţii sunt chemaţi să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea companiile de asigurări RCA. Până când? (Ziarul Financiar)
Asiguraţii sunt chemaţi din nou să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea companiile de asigurări după ce companiei Euroins România, rămasă lider al pieţei RCA după falimentul City Insurance, i s-a retras autorizaţia de funcţionare, s-au constatat indicii de insolvenţă şi s-a promovat cererea de deschidere a procedurii de faliment, scrie ZF.
Ce se va întâmpla cu piaţa RCA, care va fi din nou asaltată de un nou val de şoferi, mai exact 2,5 milioane. Sunt pregătiţi jucătorii rămaşi să îşi mai crească expunerea pe RCA? Dar ce se va întâmpla cu preţul poliţelor RCA dacă noul val va fi în final absorbit? În ultimii 7-8 ani, piaţa asigurărilor a avut trei falimente mari a unor jucători care s-au bazat aproape exclusiv pe segmentul RCA, Astra, Carpatica şi City Insurance. Acum piaţa este pusă în faţa unui nou faliment, care ar fi putut fi evitat dacă ASF ar fi intervenit mai agresiv în nenumăratele momente în care Euroins România a dat semne de probleme. După falimentele Astra şi Carpatica, supravegherea ASF a mers la foc mic. Deşi Euroins a mai fost pusă în situaţia unei redresări, ba chiar administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), ASF a lăsat activitatea companiei să continue, fără a face verificări suplimentare.
Noua situaţie cu care asiguraţii se vor confrunta va fi la puterea a doua, având în vedere că necesarul de capital descoperit la Euroins ar fi de peste 400 mil. euro. FGA deja se apropie de prăpastie cu un sold disponibil în februarie de sub 200 mil. lei, după ce a făcut plăţi de la finalul lunii noiembrie 2021 până acum de 733 mil. lei (150 mil. euro), iar şocul care ar fi creat ar arunca preţul poliţelor RCA într-o gaură neagră a tarifelor exagerate, cu şanse foarte mici de revenire cel puţin pentru următorii 2-3 ani.
Nu este de ajuns o gaură/devalizare de un miliard de euro pe piaţa RCA. Asta ne mai lipseşte, ca CEC Bank şi Eximbank să intre pe piaţa asigurărilor auto ca să vândă poliţe de asigurări RCA mai ieftine, în numele unui patriotism economic invocat de liderul PSD Marcel Ciolacu, comentează jurnalistul Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
EXCLUSIV. Președintele ASF a primit, în 2022, 15 salarii de câte 12.500 de euro. Unul a fost bonus de „performanță excelentă” pentru anul în care City a intrat în insolvență și ASF a știut că Euroins avea probleme de solvabilitate, dar a lăsat-o în pace (Libertatea)
Nicu Marcu, șeful ASF, nu a vrut să spună nici parlamentarilor ce bonusuri a încasat el și cei din conducerea Autorității. Dar Libertatea a aflat, din interiorul ASF, că, în 2022, președintele a primit 3 salarii suplimentare, dintre care unul pentru performanța activității sale din anul anterior: 2021. A fost exact anul în care City a intrat în insolvență, RCA a început să-și crească prețul și informațiile despre lipsa de solvabilitate a Euroins au fost trecute cu vederea. Libertatea a intrat în posesia unor documente oficiale ale Autorității, marcate „Restricționat”, în care publicul poate vedea ce informații au primit despre problemele din piață și ce au făcut cu ele unii șefi ai ASF, care au fost evaluați la „o performanță excelentă”.
Alina Mungiu–Pippidi, despre războaiele pentru succesiunea lui Iohannis: “Ciucă se va stinge cum se stinge lampa asta, cine a băgat-o în priză o va scoate” (Libertatea)
Profesoară de studii de democrație la Hertie School of Governence din Berlin, Alina Mungiu-Pippidi, analizează într-un interviu pentru Libertatea, tensiunile apărute pe axa PNL-Iohannis.
Politoloaga explică și de ce consideră că propunerea unui tandem Ciolacu-Ciucă – pe care-l numește tandemul CC” – avantajează de fapt “statul paralel”.
De ce nu mai produc românii destule legume și cum ajung legumele de import chiar mai ieftine decât ale noastre (Panorama)
Într-o țară care, cel puțin pe hârtie, are un potențial agricol uriaș, România nu reușește să își acopere consumul intern. Chiar și acolo unde e mic. Așa se întâmplă, de exemplu, în cazul legumelor.
Problema e că producem prea puțin, situație care ne forțează să recurgem la importuri. Întreg peisajul e plin de contradicții: simultan cu faptul că românii produc puține legume și ajung să aibă nevoie de importuri, producătorii români de legume și fructe au marcat, după cum vom vedea, venituri record.
Pentru unele dintre aceste paradoxuri se găsesc câteva explicații. Altele rămân însă greu de înțeles și vor continua să tragă în jos agricultura românească, ale cărei produse, pe alocuri, ajung să fie mai scumpe decât cele de import.
Continuarea pe pagina Panorama.
World Happiness Report 2023: Românii se declară mai fericiți decât spaniolii sau italienii / Poziția României în clasamentul mondial al fericirii (HotNews.ro)
Finlanda este țara ai cărei cetățeni spun că sunt cei mai fericiți. E urmată de Danemarca, Islanda și Israel.
România este pe poziția a 24-a (în urcare de pe poziția a 28-a din 2022), mai jos decât cehii sau austriecii, dar stăm mai bine decât Spania sau Italia.
Vedeți clasamentul pe HotNews.ro.