
Presa românească
Audierea ASF la Senat vine din nou fără rezultate (Ziarul Financiar)
audiere_conducere_asf_parlament.jpg

Audierea ASF la Senat vine din nou fără rezultate (Ziarul Financiar)
Noul şoc cu care se confruntă piaţa asigurărilor, cel al prăbuşirii Euroins, aduce conducerea ASF din nou în faţa Parlamentului pentru clarificări, supravegherea efectivă, sub umbrela căreia patru companii au intrat în faliment în ultimii opt ani, din care cel al City Insurance şi Euroins la diferenţă de doar un an, ridică mult mai multe semne de întrebare, cea mai importantă rămânând, de ce ASF a lăsat două companii să ajungă la subscrieri de 300 mil. euro şi nu s-au luat măsurile necesare din timp, scrie ZF.
În cadrul audierilor din Parlament care au avut loc luni, 20 martie 2023, conducerea ASF a trebuit să dea explicaţii privind noul faliment, cel al Euroins.
Printre propunerile puse pe masă pentru perioada următoare, Cristian Roşu, vicepreşedinele ASF responsabil de zona asigurărilor, a spus că preţurile poliţelor RCA se reîntorc la nivelul din martie 2022, companiile de asigurări rămase în piaţă ar putea beneficia de compensări pentru eventualele pierderi, dacă vor fi semnalate, iar un proiect de lege care este deja depus pentru transformarea contribuţiei la Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) în contribuţie specială, însemnând că asigurătorii, prin contribuţia la FGA va fi de fapt un credit pe care îl vor acorda şi vor avea posibilitatea de a recupera acei bani.
Nervozitatea șefilor ASF când sunt întrebați de presă: ați încasat primă de performanță în 2022? Vicepreședinte: „Aveți un fix!” și a acoperit cu hârtii telefonul cu care era filmat (Libertatea)
Șefii ASF au refuzat să răspundă în fața senatorilor dacă au încasat primă de performanță în 2022. Întrebat de Libertatea, vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, a acoperit telefonul cu care era filmat de jurnaliști și s-a refugiat într-un birou. Nici deputații din Comisia de buget nu au primit răspunsul, deși, legal, controlează Autoritatea.
În plus, Libertatea scrie că Euroins a mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria “prin circuite financiare”, în timp ce șefii ASF spuneau “să mai facem o analiză”.
Ziarul publică astăzi pasaje din documente oficiale care arată cum au reacționat șefii autorității când au primit audituri despre gaura de la Euroins și au fost înștiințați despre scoaterea banilor din țară și despre felul în care compania falsifica rapoartele către statul român.
România, demers pentru Schengen: proiect pilot pentru gestionarea migrației (Adevărul)
Autoritățile de la București vor implementa, alături de Comisia Europeană, un proiect-pilot pentru gestionarea migrației, tema invocată de Austria pentru respingerea aderării României la Schengen.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, au semnat o scrisoare de intenţie pentru lansarea unui proiect-pilot care prevede că România va implementa mai multe noi instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale.
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat pentru „Adevărul“ că proiectul înseamnă o participare mai amplă a Frontex, prin resurse umane sau tehnice, la protecția frontierelor, un schimb de date mai rapid cu Uniunea Europeană și cu celelalte instituții din spațiul european.
Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a explicat la rândul său, pentru „Adevărul“ , că prin intermediul proiectului „o să avem o privire de ansamblu mult mai bună cu privire la riscurile de la frontieră, eventuale tentative de trecere a frontierei și, evident, în cazul persoanelor care încearcă să treacă frontiera fără a îndeplini condițiile legale, să se poată proceda la o returnare rapidă a acestora“.
Pensiile speciale: Raportul Băncii Mondiale și varianta aleasă de guvern. Specialii se vor pensiona la 65 de ani (SpotMedia)
În ziua în care Ministerul Apărării cerea pensii speciale și pentru angajații civili, proiect de lege retras după câteva ore în urma reacției negative a opiniei publice, un grup de lucru format din reprezentanții coaliției de guvernare căuta soluții să reformeze sistemul pentru a ține în viață PNRR.
Spotmedia publică integral raportul realizat de Banca Mondială cu privire la pensiile de serviciu.
Dintre cele patru propuneri prezentate de forul internațional, Guvernul a ales una prin care crește vârsta la care angajații din domeniile privilegiate își pot încheia activitatea.
Vârsta reală de pensionare din România este în jur de 60 de ani, cu cinci ani mai mică decât cea prevăzută de lege.
Comisia Europeană nu va face compromisuri și nu va schimba termenii înțelegerii în ce privește reforma pensiilor din PNRR.
Reprezentanții PSD au anunțat că până în data de 31 martie trebuie să fie finalizat și adoptat proiectul de lege, pentru ca România să primească a treia tranșă, în valoare de trei miliarde de euro.
Scandalul nominalizărilor la Premiile UNITER ia amploare: Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizaților, directorul Teatrului Maghiar din Cluj acuză un „activism neobolșevist”, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture” (HotNews.ro)
Regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER, după ce mai mulți tineri regizori au criticat juriul pentru ignorarea noii generații de artiști la nominalizările pentru categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie”. Amintim că peste 1.400 de persoane - actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori - au semnat o petiție în acest sens, în care au cerut totodată retragerea nominalizării la Premiile UNITER a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit o actriță în pauza unui spectacol. O reacție cu privire la această petiție a venit și din partea lui Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, care consideră acțiunea „activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, (care) este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”.
UNITER a decis retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan, fost colaborator al Securității.
Integral pe HotNews.ro.