Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tot ei. Trenul lui Grindeanu și copilul ucis, cu polițiștii păzind ușa (SpotMedia)

magda_gradinaru.jpg

Jurnalista Magda Grădinaru
Sursa imaginii: 
SpotMedia

De ce CFR călători merge din accident în accident (Adevărul) - Cum au câștigat chinezii construcția centurii Bucureștiului, deși Beijingul are interzis la contracte de infrastructură (Europa Liberă) - Investigație din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro (Libertatea) - Cine face subiectele pentru examene și de ce nu știe nimeni ce pică la Bac sau Evaluarea Națională până în dimineața probei (EduPedu) - Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 1,2 miliarde de euro anul trecut, adică la 10% din bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate (Ziarul Financiar)

Tot ei. Trenul lui Grindeanu și copilul ucis, cu polițiștii păzind ușa (SpotMedia)

Jurnalista Magda Grădinaru consideră că "niciun polițist nu a spart ușa în spatele căreia un copil de un an era spânzurat, pentru că niciunul dintre ei nu a știut ce înseamnă să-și asume responsabilitea, adică funcția. Au stat câteva ore în așteptare, nu pentru că le lipsea simțul moral și nu ar fi fi vrut să salveze copilul, ci pentru că funcția în slujba statului este dezgolită de responsabilitate față de ceilalți. Nu au putut înțelege, până la ultimul, că treaba și puterea lor este să-și exercite funcția, că a venit acel moment în care fiecare dintre ei este responsabil pentru celălalt, cel lipsit de funcția publică și beneficiile ei, dar ale cărui drepturi trebuie acum protejate.

Asta e consecința directă a politicii continue de mediocritizare pe care politicienii României au alimentat-o și generalizat-o, pentru a-și forma un bazin electoral din care speră să-și tragă voturile care să-i țină la gura resurselor.

Politicienii populiști sunt incapabili să rezolve o criză reală, de aceea au nevoie să inventeze crize artificiale, pentru a poza în salvatori, este teza politologului Ivan Krastev. Doar că în spatele crizelor artificiale - Bîstroe, religia la bacalaureat - se petrec tragedii colosale...

Un voucher de vacanță, o subvenție și o plafonare, atât cerem statului și el, la rândul lui, cere doar mediocritate".

Citiți articolul integral pe pagina SpotMedia.

 

De ce CFR călători merge din accident în accident (Adevărul)

O locomotivă a intrat sâmbătă, la Galați, într-o garnitură feroviară și șeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, a decedat. Autoritățile au decis să-i verifice pe toți mecanicii, deoarece s-au înmulțit accidentele feroviare.

Verificarea mecanicilor se va desfășura în perioada 19 aprilie – 11 august 2023, în centrele de instruire proprii ale operatorilor de transport feroviar.

21 de accidente feroviare au avut loc în nici doi ani.

Directorul CFR Călători a transmis duminică, legat de accidentul feroviar produs în Gara Galați, că își asumă acțiunile sau inacțiunile angajaților săi, nu și subfinanțarea sistemului feroviar.

 

Cum au câștigat chinezii construcția centurii Bucureștiului, deși Beijingul are interzis la contracte de infrastructură (Europa Liberă)

China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) este firma regimului de la Beijing care va construi lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord. Contractul a fost semnat la finele unei perioade de trei ani de procese și contestații. Firma se chinuia de mai bine de opt ani să convingă autorități locale și centrale să intre pe piața din România.

CCECC este o companie fondată de statul chinez în 1979, ca firmă de comerț exterior. Principala sa activitate este legată de dezvoltarea de infrastructură de cale ferată, fiind unul dintre cei mai mari constructori de profil din această țară.

Ionuț Ciurea reprezintă Asociația Pro Infrastructura, care urmărește îndeaproape proiectele mari de construcții de autostrăzi. Într-o discuție cu Europa Liberă, el spune că, din datele pe care asociația le are, au remarcat încercările repetate a cinci-șase firme chinezești de a intra pe piața din România.

„De când monitorizăm noi (2010-n.r.), au participat la licitații mai mult sau mai puțin agresiv. Foarte agresiv au început după 2015. După 2015 au început să participe la multe licitații și la multe proiecte majore”, explică Ciurea.

El spune că nu doar că licitau, dar încercau să și primească respectivele contracte, depunând contestații. Scopul era, firesc, să intre pe piețele din Uniunea Europeană.

„Era o dorință de a pune piciorul în Europa, nu Europa de mâna a doua, ci în UE, în Polonia, România. Au fost foarte motivați. Au fost foarte agresivi, au licitat jos ca prețuri, că pot da prețuri mici, preferă să nu facă profit, dar să pună piciorul într-o piață”, explică Ciurea motivul pentru care și-au dorit chinezii să vină în România.

 

Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei” (Libertatea)

Considerată de mulți un exemplu pentru respectarea drepturilor omului, Elveția rămâne una dintre țările din Europa cu cea mai permisivă legislație în materie de prostituție. Zeci de mii de femei, multe din România, ajung aici, deseori în baza unui parteneriat între grupurile de afaceri și rețelele de trafic de ființe umane. Libertatea a cercetat amploarea fenomenului la Zürich, împreună cu jurnaliștii elvețieni de la izzy Projects, o publicație socială a grupului Ringier, aceeași companie care editează și ziarul Libertatea.

 

Cine face subiectele pentru examene și de ce nu știe nimeni ce pică la Bac sau Evaluarea Națională până în dimineața probei (EduPedu)

Instituția care face subiectele pentru Bacalaureat și pentru toate celelalte examene din sistemul de învățământ preuniversitar este Centrul Naţional de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). A fost înființat în 1998 într-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România și se numește așa din 2020, când ministrul de la acel moment, Monica Anisie, a decis să desființeze Institutul pentru Științele Educației – o unitate de cercetare independentă – și să o unească cu Centrul Național de Examinare și Evaluare.

Sediul instituției este pe Str. General Berthelot nr. 26, Bucuresti, Sector 1, chiar în curtea Ministerului Educației.

Subiectele de la Bacalaureat sunt elaborate în mai multe variante, iar acestea sunt ținute în condiții de securitate la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Extragerea variantei pe care elevii o vor avea de rezolvat are loc în dimineața examenului și se extrage împreună cu o variantă de rezervă. Apoi acestea se trimit printr-un sistem securizat, online, către toate inspectoratele școlare, care le distribuie în centrele de evaluare, scrie Edupedu.

Potrivit analizei făcute în 2017 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, CNEE are doar “23 de specialişti în testare şi nu posedă capacitatea tehnică necesară redactării şi analizării testelor moderne”. Instituţia are, în schimb, foarte multe atribuţii: proiectează şi gestionează testările şi evaluările naţionale ale elevilor, proiectează examenele de definitivare în învăţământ şi de titularizare a cadrelor didactice şi organizează procesul de evaluare a manualelor şcolare.

 

Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 1,2 miliarde de euro anul trecut, adică la 10% din bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate (Ziarul Financiar)

Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 5,9 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) anul trecut, în creştere cu 55% faţă de anul anterior, arată datele publice şi calculele făcute de ZF.

Altfel spus, anul trecut 10% din bugetul total al fondului naţional de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) s-au dus pe concediile medicale. În lipsa programelor de prevenţie şi a accesului la analize de bază, tot mai mulţi angajaţi absentează de la locul de muncă pe motive medicale.

Numărul acestor concedii medicale este însă în creştere constant în ultimii zece ani, fiind chiar de două ori şi jumătate mai mare faţă de numărul de certificate emise în urmă cu zece ani, arată calculele făcute de ZF, pe baza datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 
Revista presei românești - 27 martie 2023